Bloggen som RSS feed

2011-07-11  äntligen, Äntligen, ÄNTLIGEN! Kommentera (2165 svar)
Efter ett segt år med diskar i ländryggen som inte vill göra sitt jobb, en fot som inte heller ville vara med och därför fick opereras och många många sjukgymnast-besök ska vi nu ge oss iväg ut på äventyr. Som jag har längtat! Och vilket äventyr det ska bli!

Jag har försökt att ge min kropp de bästa förutsättningar för att klara detta och det kommer jag fortsätta med under äventyrets gång. Håll alla tummar ni har för att kroppen slutar bråka med mig nu så lovar jag att jag ska ha ett pannben tjockt som 17 för att stå emot alla mentala jobbigheter!

Staffan och jag, två cyklar, en del packning och ca 650 mil väg som ska övervinnas. Here we go!

Over and out - We are off to Canada
Följ oss på ontour.happyfeet.nu
2010-06-28  Ryggbroms Kommentera (4832 svar)
Midsommar och 60-årsfirande fyllde helgen på ett trevligt sätt. Eftersom min rygg fortfarande ligger och bromsar träningen gjorde det inte så mycket att det inte fanns så mycket tid för träning. Staffan har kommit tillbaka till sin löpträning inför HÅEC i alla fall. Det var alltså meningen att laget skulle delta i HÅEC med Johan på paddling, Staffan på löpsträckan och jag på cyklingen. Nu kommer jag inte kunna köra cykelsträckan som det var tänkt och kanske blir effekten av detta roligare (för resten av laget) än man först hade trott... Mer info om detta kommer ;)
2010-06-24  Och så bytte laget plats...igen.. Kommentera (101 svar)
Ja nu är Staffan fri från förkylning och har kört ett första kom-i-gång-pass med en okej känsla tror jag. I alla fall okej för att vara just ett kom-i-gång-pass. Hoppas att krafterna han hade innan förkylningen snabbt kommer tillbaka. I alla fall till nästa helg då en skuta ska bestigas. Om den finns kvar och inte har runnit bort helt för de verkar ha en hel del vatten där uppe i Åre.

Jaha så nu när Staffan är igång igen är det min tur att ta det lite lugnt istället..suck. Min rygg behöver en lugn och snäll omstart och lite extra omtanke mest hela tiden tror jag. Lugnt och fint alltså så ska det nog bli bra även denna gång. Nu är det helt enkelt dags för min del att lära mig hur jag ska träna!

Midsommar i antågande :)
2010-06-21  Åh vad skönt med helg...eller? Kommentera
Nä skönt är nog inte det ord som bäst beskriver min helg....och nu på måndagen efter känner jag mig helt knäckt!

Men i det här fallet var det bra att bli knäckt ;). Jag ska förklara. Helgen började med ett kort löp-pass på fredag kväll. Eftersom jag inte blev så slut av det kände jag mig ganska pigg när jag studsade jag upp på lördag morgon (halv 9 räknas väl som morgon?) och efter frukost och lite fix var jag på väg ut på cykelrunda. Siktet var inställt på Sandsjöbacka-leden i Sisjön så det blev först lite asfalt dit, därefter ömsom cykling ömsom gående med cykel tills jag 1:40 senare kom ut på asfalt igen. Jag kände mig lite stel i ryggen men inte mer än så och kunde hålla bra tempo hela vägen hem. Väl hemma var jag gott nöjd efter ett cykel-pass på över 3h, men jag kände att det var lite krampigt i ryggen. Jag tänkte att lite massage är nog vad som behövs för att få detta att släppa så Staffan ställde så klart upp. Skulle bli ett flertal massage-tillfällen under helgen visade det sig, men tyvärr hade de bara kortvarig effekt...ryggen hade bestämt sig för krampaktigt läge. Jag kände mig väldigt förvånad för det var länge sedan jag hade problem med ryggen och jag hade inte anat att det var på gång nu heller... Min man är den bästa på att pigga upp så när han märker att jag slokar med huvudet så går han stenhårt in för att få mig på humör igen, även om jag mest är sur och grymtar tillbaka. Det är som att han ska övervinna mitt dåliga humör oavsett liksom!

Igår kväll letade vi i alla fall upp en kiropraktor här i närheten som det stod hade akut-tider varje dag så imorse slängde jag mig på telefonen och fick en tid redan klockan 11. För er som inte har varit hos kiropraktor (jag har varit en gång tidigare) kan jag säga att det gör inte ont men det är liite svårt att slappna av när man vet att någon ska lägga hela sin kraft på att knäcka till en. Men nu är jag alltså "knäckt" och det kändes direkt bättre även om jag känner mig lite mörbultad. Han tyckte inte att det var så allvarligt och såg inget hinder i lite träning imorgon igen, så :) :)
2010-06-18  Vackert väder Kommentera
Precis som jag trodde så var 60min löpning i tisdags jobbigt och härligt. Det blev lite senare på kvällen än vanligt men Delsjö-terrängen bjöd på en helt fantastisk kväll med sol, värme och en osannolikt grön omgivning. Den gröna färgen är så intensiv att den nästan sticker i ögonen. Visst är det häftigt att naturen kan få till det?
Jag lommade sakteliga runt Stora Delsjön och så några avstickare därtill för att komma upp i mina 60min. Inga protester från foten och det börjar kännas som att det nu är orken som sätter stopp istället, alltså precis som det borde vara.

Onsdag bjöd ju också på underbart väder så det kändes inte okej att låta bli att träna bara för att man kände sig lite trött... Fint väder ska utnyttjas! Med en fortfarande öm rumpa hoppade jag upp på mina röda springare och begav mig även denna kväll till Delsjön. Mycket grusväg, lite stig och något parti promenad bärandes cykel :) Det blev en lugn tur, men jag brukar tänka att även lite träning är bättre än ingen träning och kommer att göra mig lite lite bättre. (Det har i och för sig slagit mig att man skulle kunna tänka att det kanske inte alltid är bättre att träna än att låta bli för det skulle ju kunna vara bättre att ta en vilodag och sedan köra riktig kvalitetsträning...men det resonemanget funkar ju inte när målet är att övertala mig själv att ta mig iväg.)

Torsdag däremot bjöd på lite sämre väder ocg därmed också en skön vilodag (fast det hade det blivit även i bra väder). Nu laddar jag för en förhoppningsvid bra träningshelg med både cykling och löpning på agendan.

2010-06-15  Back on track men inte back in shape än.. Kommentera (3 svar)
..men det kommer.
Även om vi optimistiskt trodde att vi skulle klara att behålla bra, eller åtminstone hyfsad, fokus på träningen den här våren så kan vi väl inte säga att det blev riktigt så. Först var det mycket härlig snö, massa härliga skidåkning men alldeles för lite löpning. Och sen gjorde vi en mycket oklok rivstart på säsongen vilket min ena fot tyckte var en ypperligt dålig idé. Så sedan blev det tillbaka till noll och långsam långsam ökning av löpningen vecka för vecka. Därtill något annat som inträffade 29 maj som visst tagit lite av hela lagets tid ;).

Men NU så....är Staffan sjuk. Men det är bara en liten förkylning och hans löpform är på en helt annan nivå och han tappar inte den på några dagar. Han har ju faktiskt hunnit med en bra löparinsats, i Skatås X-trail, för en dryg vecka sedan. Även om jag inte kunde vara med där så är jag i alla fall på gång och det är så härligt!!

Söndag, dubbelpass: löpning på morgonen, mtb på kvällen.
Måndag: Finfin paddling i Delsjön med trevligt sällskap därtill.
Idag: Snörar jag på mig löpardojorna igen. Nu är jag uppe i hela 60min löpning i sträck - Yeaaah! (När man började med 5min känns 60 som en härlig, och jobbig, evighet kan jag säga).
Nu är det uppåt, framåt mot en stundande säsong hoppas jag.
2009-12-17  Äntligen!!! Kommentera (6 svar)
Nya intervaller avverkades i tisdags på gräsplanen i Skatås. Ganska roligt, i början i alla fall, men inte känner jag mig så snabb inte. Man skulle ju kunna tro att jag hade lite mer snabb-muskler under min volleybollkarriär för nu är tempoökningarna ganska tröga. Eller ja...man får man väl hoppas att jag var lite snabbare i alla fall. Numer behöver jag ju inte var snabb på samma sätt. Intervallerna var 15/15 i 8 min, aktiv vila och sedan en omgång till. Det pep rejält i andningen i slutet kan jag säga.

Igår tränade jag ingenting utan ägnade mig åt motivationshöjare genom mycket trevlig social aktivitet. Jag tror i alla fall att det är viktigt att ge sig själv vilodagar också (bara de inte blir för många) och blanda in t.ex. en glöggkväll med tjejkompisar :). Det är lätt att det blir att när man inte tränar så har man så mycket annat att fixa med som tvätta, städa, laga mat osv. att vilodagarna inte blir så vilsamma.

Idag körde jag snabbdistans på gymet. Kändes som ett bra val med tanke på kylan! Det går ju att springa ute i så´nt här väder också men det blir lite jobbigare med andingen och meckigare med klädsel tycker jag. Snabbdistans ca 1h är lite mindre än jag borde ligga på den här veckan men jag tyckte att jag kämpade på bra så jag är nöjd. Jag har hamnat lite efter med tidsökningarna på snabbdistanspassen efter avbrottet vid vaccineringen.

Vad betyder då "Äntligen"? Äntligen snabbdistans? Näe, så roligt är det inte..
Äntligen = Andra laghalvan kommer hem!
2009-12-15  Ett halvt löp-pass? Kommentera
Kan man räkna in ett halvt löp-pass och ta andra halvan en annan dag?
Kanske in´te riktigt ger rätt effekt... Igår hade jag nämligen börjat att köra mitt snabbdistanspass på löpbandet på jobbets gym när jag efter knappt halva tiden blev bortkörd då löpbandet var bokat. Bokningslista på löpbandet är inte det lite väl? Nåja. just då var det väl iofs skönt för bara halva tiden hade gått och jag var redan rejält trött. Snabbdistanspassen känns tuffa för man ska ligga ganska högt i puls, mellan aerob och anaerob tröskel, och så ökar passen med 10min/vecka vilket innebär att jag den här veckan borde köra 1:20! Jag ligger dock lite efter påd e här passen så om jag kommer upp i över 1 timme så får det vara bra.

Förutom gårdagens halva löppass tillbringades större delen av kvällen på klätterväggen, eller ja nedanför väggen i alla fall. Det gick väl sådär men jag slet ganska bra så nå´n led är jag stolt över att jag tog mig upp för.

I söndags vilade jag: Åkte mest bil och "turistade" i min egen hemstad (försökte visa sta'n lite för mina blivande svär-päron).
2009-12-11  Bubblande dubbelpass Kommentera
Sitter i soffan och har just avnjutit en god snabbsallad bestående av salladskål, paprika, massa broccoli, avokado och fetaost. Känner mig nöjd med dagen i sin helhet och dubbla träningspass i synnerhet :).

Dagen började tidigt med fixande inför Lussefirande på jobbet och sen mysigt Lussefika med ett Luciatåg som gav många skratt. Vårt Luciatåg står de för som har nyanställts under året och sångkunskaperna testas inte alltid på anställningsintervjuerna....tur för mig det ;) När jag ansåg att jobbdagen var slut gick jag ner till jobbets gym och avklarade veckans andra intervallpass. Det kändes ganska tungt i benen (kanske med anledning att jag körde snabbdistans igår?) och det var svårt att komma upp i puls. Hjärtat orkade mer än benen? Jag kunde i alla fall öka tempot lite lite från i tisdags så det kändes positivt men också lite konstigt...men man ska inte klaga på det som är bra. Ska försöka tvinga fram ännu en ökning nästa gång. Efter nedvarvning tog jag mig tid för en lång stretch och även en stund i massagefåtöljen, lyxigt va :). Jag är faktiskt förvånad över hur bra den är. Jag fick väcka mig ur dvalan och ta mig upp till duschen...

Sedan hann jag med några ärenden som stått på listan hela veckan och laddade magen med sushi för att lite senare ge mig ut på Dagge-leden på mina rullisar. Fortfarande bara 40min-pass, men ändå två pass för dagen!

Imorgon ska jag försöka hinna med ett tidigt rullskidpass innan det bär av mot julbord på Torsö. Med tanke på det borde jag nog gå och packa och lägga mig nu... Gonatt!
2009-12-09  Mer workoholic än trainoholic Kommentera
Jag har kört två långa jobb-dagar och ligger nu på plus på flexen för första gången sedan i augusti. Egentligen tycker jag dock att det är ett gott tecken att jag inte vanligtvis jobbar över mycket och anledningen till att jag har legat på minus var att jag i brist på semesterdagar var tvungen att särra upp två lediga dagar på flexen (-16h). Men nu är på +4!

Igår tyckte jag dock att jag hade ett väldigt bra upplägg för dagen. Vi hade ett eftermiddagsmöte från 12-14 och efter det gick jag till gymmet för att utnyttja min friskvårdstimme. Precis lagom med två timmar efter lunchen som mitt träningsprogram rekommenderar. För första gången körde jag intervallträning på löpband och eftersom jag är lite tvärtemot så tycker jag inte alls att det är lättare att springa på löpband än ute. Många hävdar att man kan springa mycket fortare men det tycker jag alltså inte gäller för mig. Men jag tyckte att det funkade väldigt bra för man tvingas ju verkligen att köra exakt samma fart på alla intervallerna hela tiden vilket är väldigt svårt att känna att man gör annars när man hela tiden måste försöka koppla bort att man blir tröttare och tröttare. Efter ett väl genomfört pass, maxpuls 192 (högre ska jag!), kände jag mig pepp att gå tillbaka och jobba lite mer. I vanliga fall brukar jag ju känna att ju längre jag jobbar desto senare blir träningen och desto tröttare är jag när den ska sätta igång, men nu kunde jag liksom känna att jag hade gjort det jag skulle för dagen :)
2009-12-07  En gris och en kines Kommentera
Grisen får jag visst vara själv..
Tog vaccin i fredags och kände först inget av det så efter att ha checkat med sjukvårdsupplysningen att det var okej att träna efter vaccinering (vilket de sa att det var bara man kändes sig frisk) så tog jag mig an veckans andra intervallpass. Det gick riktigt bra ska jag säga! Bra i det här sammanhanget betyder att jag klarade att pressa mig så att det blev riktigt jobbigt ;). Jag körde samma 4x4min med 3min aktiv vila emellan, fast jag förkortade vilan lite då jag var under tidspress. Efter att ha tränat duktigt fick jag besök och kvällen bjöd på mysigt Lisebergsbesök, men det var sen som febern slog till... Kände mig rätt ynklig (och sur!) hela lördagen också och gjorde inte många knop mellan sängen och soffan :(
Känns liksom extra trist när mna har sprutat in sjukdomen själv. Igår var jag bättre men det fick bli ännu en vilodag från träningen.

Kinesen får stå för andra halvan av laget som har stuckit iväg långt långt bort på jobb. Får se om han får till några spännande träningspass där borta. En schysst löp-bild från kinesiska muren kanske?
2009-12-03  Aktiv vila? Kommentera
Igår hade jag vilodag i mitt träningsschema och då vill man ju såklart hinna med så´nt som är kul som är svårt att få tid med de andra dagarna. Vad kan det vara då, jo klättring t.ex. Det pratas ju ofta om aktiv vila, klättring borde väl passa väl in på det? Eller?
Med tanke på att mitt träningsprogram rekommenderar att jag inte går i trappor på mina vilodagar så kanske inte klättring funkar heller, men ärligt talat -inte gå i trappor ens? Lite överdrivet på min nivå säger jag...
Hur som så var det jättekul att klättra och trevligt att träffa våra kompisar som vi var och klättrade med.
2009-12-02  Försäsongsstart för hela laget Kommentera
1 December var det datum som vi satte ihop för att starta försäsongen. Det innebär alltså att även Staffan får kicka igång nu ;) men ärligt ska jag säga att han har vilat sådär... Lite mer än jag har han väl vilat de sista veckorna men han har "fuskat" en del också med klättring, orientering och annat. Men som någon klok person sa så är det viktiga att man under viloperioden bara gör det man känner för och inte känner några måsten, om det råkar vara träning man känner för så är det inget att göra åt ;)

Staffan invigde försäsongen med "grabbintervaller", men eftersom jag körde intervaller måndag blev det istället rullskidor och core för min del. Premiär för rullskidor på asfalt och det gick ju ganska bra ganska länge... När jag hade 5 minuter kvar så fastnade staven i en brunn och spetsen gick av :( Staffan som just hade bytt spetsarna... Råkade visst sätta mig på baken också när jag stod där och skulle plocka spetsen. Jag som tyckte att det gick så bra att åka asfalt!
Core var jobbigt och nyttigt som vanligt.
2009-12-01  Ny vecka - nya träningspass Kommentera (5 svar)
Ny vecka - nya träningspass, härligt! :)

Det är lika bra att komma igång ordentligt och få så många pass avklarade så tidigt i veckan som möjligt och framför allt de jobbigaste passen...som intervaller. Jag vet dessutom att det finns en hel del annat-än-träning som kommer ta upp tid i slutet av veckan så jag försöker vara föutseende och planerande.

Samma intervaller som förut var det som gällde även igår, 4x4min med 3min aktiv vila.
Efter att ha fått ytterliggare lite tips från personen som har satt ihop träningsprogrammet gick det faktiskt lite bättre igår. Inte bättre på så sätt att jag kom upp högre i puls men jag blev bättre på att hålla samma tempo och att verkligen orka jogga mellan intervallerna. Nytt ställe för dagen var Slottskogen - undvek dock asfalten. Skapligt nöjd med dagens pass och så effektivt det blir med start hemifrån, 1timme från soffan och tillbaka till soffan igen ;).

Idag är det första dagen med decembermys och visst passar det då ganska bra med den lite kallare luft som dragit in över Götet!
2009-11-29  High-five för två veckor! Kommentera
Två veckor med nya träningsprogrammet och alla pass avklarade! :)

Förra veckan missade jag ett rullskidpass men det har jag faktiskt tagit igen den här veckan så det har blivit hela tre pass på skidorna, det senaste idag. Än så länge har jag bara rullat på grus men jag laddar för mitt första asfaltspass, om inte annat för att få lite bättre rull och orka staka lite mer utan frånskjut. Kanske blir det av den här veckan. Igår körde jag snabbdistans... Benen känns betydligt segare nu efter två veckors träning än de gjorde förra lördagen så jag förstod inte riktigt hur det skulle kunna gå "snabbt" alls, men jag slet och kämpade igenom mina 50 minuter. Efteråt kände jag mig ganska nöjd med mig själv :) :)
2009-11-25  Lätt dubbelpass Kommentera (3 svar)
Schysst när man kan få bocka av två pass på en och samma dag, i och för sig "lätta" pass båda två men ändå. Staffan anslöt igår till den Maria-anpassadse träning även om ena delen kanske är lite för lätt för honom är nog den andra delen nog så jobbig. Första delen var rullskidåkning, 20min, men vi drygade ut det till 27min. Det känns ju välsigt futtigt att åka så lite, men å andra sidan är det väldigt skönt att det börjar lugnt så att kroppen får vänja sig vid de nya rörelserna. Numer är jag ju mer eller mindre en puls-slav där den styr all min träning och jag förvånas över hur högt jag kommer upp i puls under rullskidåkningen för jag känner mig inte så ansträngd. Det här var andra rullskidpasset och jag tror mig se en liten förbättring, både i teknik, känsla och att jag orkar hålla på lite längre innan armarna "dör".

Nästa del av träningen var bålstabilitet, core-pass i Skatås. Det var en annan ledare den här gången och han hade lite mer vila mellan övningarna vilket kändes bra för då kunde man ge på lite mer i alla övningar. Grymt nyttigt och både Staffan och jag ser ut att kämpa lika mycket som alla de andra tanterna på passet ;)

Idag är jag lite mör på här och var i kroppen. Måndagens intervaller sitter nog fortfarande i benen och med rullskidåkning och core på det så har jag nog täckt in hela kroppen. Som belöning tänkte jag ge mig själv en vilodag idag.
2009-11-23  Det regnade ju inte ens ;) Kommentera
Satt och gruvade mig lite inför dagens pass, intervaller och i kass väder dessutom.....
Men så kom jag ut och det regnade ju inte ens! Riktigt skönt väder faktiskt, om än lite vind.

Intervallerna då, egentligen bara 16 minuters slit. Det är ju ingenting, speciellt inte om man jämför med en tävling på typ 9 timmar...
4 st 4-minutersintervaller med 3min aktiv vila mellan. Jag kämpade på ganska bra och är väl relativt nöjd, fast det vore bra om jag kom upp ännu lite högre i puls. Skulle också vara trevligt om jag slapp bli illamående men då känns det ju i alla fall som om man har tagit i ;)

Måndagsmys i soffan!

2009-11-23  Fort ska det gå Kommentera
Det är det nya målet: Att det ska gå fort eller i alla fall fortare!

Då får man också lida lite och "myspassen" (skön distanslunk) är numera mer sällsynta. I lördags körde jag första snabbdistanspasset och det var jobbigt men också riktigt kul. De första 10 minutrarna var nog värst men sen rullade det på. Bra pepp-musik i öronen och veckans bästa väder gjorde ju också sitt till :)
Sen gick det ju inte så fort eftersom jag hade valt en härligt backig bana i Änggården rusade pulsen iväg ganska lätt utan att det behövde gå så fort.

Igår bangade jag träning. Staffan kunde ju skylla på 3,5timme orientering på lördagen, men fast jag bara hade en timmes träning i bagaget från lördagen lockade mig vädret inte alls till utomhusaktivitet igår så det blev inget med det. Det är inte ofta jag tysker att vädret är så outhärdligt och det får inte bli någon vana...

Idag är det intervalldags igen :) :)
2009-11-20  Veckans värsta och bästa pass? Kommentera
Eftersom veckan inte är slut än så vågar jag ju inte helt uttala mig om att gårdagens pass var det värsta men kanske också det nyttigaste passet, men jag tror det. I och för sig väntar imorgon snabbdistans och det kan nog också bli bra...(och jobbigt).

Gårdagens pass var intervallöpning, allra högt upp i min pulsskala skulle jag så då kan ni nog förstå att det inte är det mest njutningsfulla passet att köra. Intervallerna var ganska långa, 4min, så det var relativt svårt att komma upp i puls och klara av att ligga kvar där. Jag hoppas väl på att jag kommer bli bättre på att köra dem efterhand genom att snabbare hitta rätt fart att ligga på osv och kanske även blir bättra på att efterleva ett av mina motton:
Jag känner smärtan, men jag kan koppla bort den (Paula Radcliffe) ;)

Alla intervallerna (4 till antalet) slutade på ca 190 i puls och min maxpuls är ca 205.
När jag känner att illamåendet kommer krypande - då vet jag att jag ligger rätt i puls! :)
2009-11-18  Varken grus eller asfaltseksem Kommentera (3 svar)
Första turen på rullisarna avklarad. Grusunderlag men inget gruseksem än så utsidan är varken bättre eller sämre än innan :P

Det gick ju inte fort direkt, men någon slags känsla för hur man gör när man åker skidor fanns i alla fall så än lever hoppet för Vasaloppet. För det är ju faktiskt så att både Staffan och jag är anmälda till att deltaga i detta lopp nästa år så räkna med att det blir lite mer inslag om skidor här på bloggen. Det var riktigt kul att åka, men jobbigt så jag är ganska glad att mitt träningsprogram börjar väldigt blygsamt även där. Jag hoppas på en riktigt schysst utvecklingskurva på området!

Efter premiärturen var det dags för nästa aktivitet: Core 45min. Staffan gjorde sitt för jämställdheten på passet (6 tjejer, 1 kille). Det kändes grymt nyttigt! Även om det inte var så många nya övningar för mig så blir det sällan att jag kör så intensivt och bara inriktat på bålen på egen hand. Jag kommer definitivt försöka pricka in det här passet igen!

Idag blir det vila från träning och istället hjälpa till att ordna en natt-orienteringstävling.
2009-11-17  Och nu är jag igång! Kommentera
Ja nu är jag igång - Premiären för nya träningsprogrammet är avklarad!
Jag gick inte ut så hårt och programmet är inte heller så hårt utan mitt första pass bestod av 30min platt distanslöpning, 3x2min löpteknikövningar, 3*10armhävningar och ordentlig stretch. Jag vet....det låter lite väl lätt, men jag lovar - det kommer bli värre, mycket mycket värre!

Generellt tror jag att jag har sprungit för sakta och på för låg puls tidigare. Även om pulsen alltid sticker upp i backarna, stora som små, så har jag en känsla av att jag däremellan har legat för lågt, men det kommer det bli ändring på nu.

Får se hur träningen rullar på idag...
Ha ha - jag är så rolig ;)
2009-11-16  Lugnet ;) är över Kommentera (5 svar)
Om man nu kan kalla det lugn. Jag avslutade min "lugna" viloperiod med 3 timmars orientering i lördags. Kanske är det lika bra att sätta igång med den nya säsongen så att jag i alla fall kan räkna det som att jag tränar...

I alla fall, efter två ganska lugna veckor med en del klättring och annat smått och gott ska jag nu ta itu med mitt nya träningsprogram. Första veckan innehåller 6 pass, men de är korta så det är inte så farligt som det låter. Det blir lite löpning idag och imorgon förhoppningsvis rullskid-premiär (first time ever!) och kanske även core-pass premiär om vi får plats. Sak bli kul med mycket nytt!
2009-10-29  Blandade känslor Kommentera (3 svar)
Nätan två veckor har passerat och nu är det snart dags för säsongsfinal:
Finalloppet 18,8km på lördag.

Hur är känslan nu? Det är inte en känsla, det är blandade känslor... Det ska bli kul och jag hoppas så att mina ben ska ha nått en ny dimension och ge mig en lätt, flygande känsla loppet igenom. Om det inte händer så hoppas jag i alla fall att jag ska vara laddad och hushålla rätt med krafterna så att jag kan trycka på i den sista backen upp på milbanan. Jag vet att det inte kommer att gå så fort men det jag är ute efter är just känslan att jag trycker ut de sista krafterna i sista uppförsbacken. Banan kommer inte vara någon överraskning, jag vet vad jag har att vänta - det kan vara bra för då kan man allt eftersom bocka av backar, sträckor och räkna ner. De nervösa känslorna finns där också, men jag väljer att undertrycka dem så där för skriver jag inte något mer om det. Det kommer gå bra.

Jag har faktiskt ganska långt följt min plan så nu är det bara att hoppas på att det var rätt plan. Sista löp-passet i tisdags kändes inte alls bra, men jag bestämmer att det inte betyder något. Snart, snart...
2009-10-19  Sommarfeeling och härlig hösthelg! Kommentera
Sommarfeelingen kom på fredagen när jag fick känns lite sand mellan tårna...
Jag var i beach-inomhushallen för att lira lite med folk från jobbet. Första mötet mellan mig och bollen på nästan 2,5år...men det var ett kärt återseende! Väldans kul att få leka lite boll igen och jobbigt var det också! Första träningsvärken innfann sig i tårna ;) och därefter byggde det på med rumpa, rygg... Jag som trodde att det inte skulle bli så jobbigt att spela med folk som inte är så bra, men tjii fick jag - det var bara för mig att kuta så mycket jag orkade.

På lördagen var jag följaktligen stel som en pinne men det blev lite lugn uppmjukande orientering. Staffan m.fl. från klubben skulle delta i ett stafett-lag så jag följde med dit och sprang en öppen bana. Jag är tyvärr lite anti stafett-orienetering, pallar inte pressen att folk står och väntar på mig skulle man kunna säga...och efter dagen att döma var det ett klokt beslut. Jag råkade nämligen glömma bort en kontroll ute i skogen så inget godkänt resultat den här gången. Dock visade Delsjön upp sitt allra finaste höstväder så vi njöt i fulla drag av att få vara ute!

Söndagens löptur blev inte alls som jag tänkt mig.
Efter lite fixar-ärenden anlände vi till Skatås och jag börjar packa upp min väska...inga strumpor - skit också, får ta de vanliga......inga skor...hmm... Jag blir såå trött på mig själv. Bara att pallra sig hem och hämta strumpor och skor och sedan ge sig på det igen. Då funkade inte min spelare och min nya toppen-musik lät som jag vet inte vad, en väldigt dåligt mixad version... Här nå´nstans kom jag av mig och långdistanspasset ersattes av backintervaller, men det blev väl skapligt bra till slut. Helgen fick en trevlig avslutning med födelsedagsfirande av en äldre generation Happy Feet.
2009-10-14  Here I go agin Kommentera
Tillbaka vid "min" lilla mosse. Den möter mig med lysande höstfärger i härlig kvällssol och är så inbjudande att jag för en stund glömmer min trötta ben. Jag kan ju inte göra min mosse besviken när den gör sig så fin för mig. Jag måste helt enkelt ge den allt jag har.

Så kan man också tänka för att motivera sig till sina intervaller. När omgivningen är så vacker känns en futtig ursäkt som trötta ben bara löjlig. Tänk vilken lyx att få sväva fram i den här härligheten! (Den svävande känslan är jag fortfarande ute efter...)

En intervall avvverkad, en till, en till och så var hälften gjorda. Fjärde är tung, femte likaså och jag bävar för den sista... Men jag löper på, tankarna flyger iväg och jag inser att jag har gjort mer än halva och trycker på lite extra det sista och så var det klart.
Dagens mål-tid uppnådd generellt, ca 5:00 per varv med 1 min vila emellan, och efter en check av pulskurvan kan jag konstatera att den också ser helt okej ut.
2009-10-12  Moose on the loose Kommentera
Idag blev det spännande värre på Skatås-milen...
Sprang där i godan ro och diggade till min nya musik-mix när det rätt som det är dyker upp en älg ca 3m ifrån mig! Några meter ifrån honom står två släktingar/polare till. Jag blev såklart helt paff och efter lite tjut, skutt och backande hamnade jag på 8an medan älgarna stod kvar på samma ställe och undrade antagligen vad som tagit åt mig. Jag kände genast att jag behövde dela den här upplevelsen med någon men då var det naturligtvis tomt på 8an... Den första som dök upp var en rullskidare men han tyckte nog också att det var lite häftigt när jag pekade ut dem (för de stod fortfarande kvar) för honom. Älgen närmast mig var inte fullvuxen utan fjolårskalv så det var väl därför den inte riktigt visste hur den skulle bete sig...undrar vilket fjolår jag kommer ifrån? ;)

Efter det här lilla äventyret var jag lite uppspelt så kilometrarna bara rullade på... Jag hade siktet inställt på att springa milen till ca 8km och sedan fortstta på tjärnrundan (alltså rundan från i lördags) och jag fick faktiskt den revansch jag var ute efter! Känslan efter dagens pass var grymt mycket bättre än i lördags. Jag sprang betydligt längre idag, lite långsammare men ändå en hel del backar men idag lutade tjärnrundan lite mer utför :). Någon måste ha vinklat om den lite sedan sist.

Dessutom var det så vackert idag! En helt perfekt höstkväll!
2009-10-10  Tjärnrundan Kommentera
Idag var det provlöpning av finalloppsbanorna i Skatås. Jag hade tänkt att det skulle vara bra för mig att springa långa banan för att se om jag (fortfarande) orkar det, men med lite eftertanke tyckte jag att det nog skulle bli för jobbigt för olika delar av kroppen just nu. I torsdags kändes ändå 1:25 distans ganska länge och långa banan skulle bli ca 2h så den får vänta lite till. Nästa helg kanske?

Istället blev det alltså korta banan, tjärnrundan, som är 8,8km. Men alltså ärligt, kan en bana bara gå uppåt? Kändes så i alla fall så fysikens lagar har krossats idag... Det blev väl något lättare mot slutet men i början..oj oj ooj... Vad sägs om en maxpuls på 194 och ett snitt på 186? Jag räknar det som att jag fick till ett snabbdistans-pass, även om just snabbheten är något som jag fortfarande saknar..
Det kommer, det kommer - jag tror (och hoppas innerligt) att det kommer!
2009-10-09  Jag fångade alla väder! Kommentera
Kanske inte så mycket sol men väl regn (olika intensitet), hagel och uppehåll under gårdagens distanspass. Igår stod det distans ca 1:30 på schemat så med ny frilla anlände jag till Skatås och då började det, himlen öppnade sig för en störtskur. Jag gjorde ett första försök med att springa på milen men vädret gjorde att det var alldeles för mörkt så det fick bli 8an därefter. Jag hade ingen musik men roade mig med lite kändis-span i spåret: först en otrolig löptjej med en väldigt inspirerande blogg - spring-therese. Jag har bara sett henne på bild innan men ganska likt var det allt. Nästa gång vänder jag och springer efter henne bara för att få känna på tempot ;) kanske orkar några hundra meter. Lite senare såg jag Oskar Käck - ganska(!) bra tempo på honom också kan jag säga. Angående min egen träning så rullade det väl på ganska bra, men det börjar kännas lite här och där i kroppen efter dryga timmen. Klockan slutade på ca 1:25 och tempot är i nuläget okej men så är ju också 8an ganska platt.

Det bästa just nu är att det känns väldigt roligt att springa. Idag "måste" jag tyvärr vila så att det inte blir för mycket av det goda men imorgon får jag springa igen!
Knäppt va ;)
2009-10-08  Tusen, tusen och åter tusen Kommentera
Mister du en står det tusen åter stämmer väldigt bra in på gårdagens pass.
Efter en lätt uppvärmning körde jag igång med min tusingar. Jag hade satt upp en måltid för dagens runda, 5:10, men jag sprang alldeles för snabbt. 4:53 första, 4:46 andra och sen var jag ju såklart jättetrött... Började på tredje men fick avbryta när jag kände att pulsen inte alls gått ner som den skulle. Men, efter att ha mist en stod det ju inte bara tusen åter utan tre tusen. Blev en längre vila efter den avbrutna tredje men sedan bestämde jag mig för att fortsätta fast mer i det tempo som jag satt upp som dagens mål. Serien därefter blev således 5:11, 5:05, 5:10 med 1min vila emellan. Egentligen inte nöjd med dagens pass men nöjd med att jag avslutade det som jag skulle.

Efter träningen stack jag direkt till en middag i goda vänners lag. Därefter for vi ut till båten för att flytta den till andra sidan bryggan och sedan var onsdagen slut!

2009-10-07  Det var den sista... Kommentera
....åk nu! (Disney Robin Hood)

vart vi ska åka vet jag ju såklart inte. Ingenstans tror jag utan mest försöka vara hemma och ta det lugnt. Det var i alla fall årets sista multisport-tävling som avverkades i helgen. Lite sorgligt känns det att skriva det men i lördags under tävlingen var jag mest glad för att det var den sista. För er som befann er i Göteborgsområdet i lördags så vet ni att väderförutsättningarna kort sagt inte var de bästa. Fy f-n så blött och lerigt! Happy Feet som lag har aldrig tidigare tävlat i dåligt väder men nu är alltså sviten bruten. Jag hävdade att det var Staffan som var solen i vårt lag för när jag körde Mörksuggejakten ensam i somras var det också kass väder.

Sedan lördag har vi då tagit hand om leriga grejer, tvättat, städat, fikat (hunnit med flera fika faktiskt :) ), shoppat och inte tränat nå't. Jag har känt mig seg i kroppen och hade en touch av nackspärr på söndagen, men jag har happy feet (tack fötterna för att ni höll) och nu är resten av kroppen också ganska glad.
Så idag ska jag på't igen - löpintervaller i Änggården i antågande - jag längtar!
(Ni tror att jag försöker lura mig själv va...men jag känner efter...jo, jag längtar faktiskt!)
2009-09-30  Springa, springa, springa! Kommentera (1 svar)
Springa, springa, springa....det är det jag VERKLIGEN behöver just nu.

Efter flera dagars vila i Paris fick vi till ett löp-pass där sista dagen (söndag, se bild). Först kände vi oss ganska ensamma som löpare på Paris gator söndag morgon. Siktet var inställt på Eiffeltornet - vi tänkte att dit borde vi ju kunna navigera i alla fall ;). Ju närmare vi kom desto fler löpare dök det upp och när vi väl kom fram var det massor med löpare! De flesta hade nummerlapp på sig och de trodde nog att vi skulle göra samma sak som dem. Därför var det nästan lite pinsamt när vi väl skulle fråga någon vad det gällde... Det var Paris-Versailles, la classique 17km. Om vi ändå hade vetat... Borde ha kollat upp det - hur kunde vi missa att kolla om det fanns någon lämplig tävling... Ja ja, vi hade en väldigt bra helg i alla fall och vårt löp-pass blev ca 1 timme.

Måndag var inspirationskväll med Banff på schemat. Alltid roligt och ett bra urval i år tyckte jag i alla fall!

Tisdag kväll körde jag Tusingar i Änggården. Jag var så laddad för löpning och det var så fint där uppe så jag bara njöt hela passet igenom! Wow vilken känsla!
Kanske lite mer njutningsfullt också eftersom jag försökte köra dem lite mer som jag tror att man ska - alltså bara lite snabbare än mitt vanliga km-tempo. Jag körde 6st med 1min vila emellan. Inga vidare tider, men om man tittar tillbaka på min träningshistorik på sistone så är det inte så konstigt. Efter löpningen åkte jag hem och körde fot- och axelrehab.

Idag har jag också sprungit! Jag var inte riktigt lika laddad från början idag men ju närmare passet kom desto bättre blev känslan. När jag väl var på plats uppe i Skatås upptäckte jag dock att jag glömt byxor...ja, det har hänt förut...två gånger...minst. Ingen Björn att låna av idag, men så kom jag på hur jag löste det förra gången. Jag lånade ett par kvarglömde i Skidklubbens stuga och eftersom jag hade lämnat tillbaka dem igen (tvättade) så visste jag ju att de fanns i alla fall.
Målet med dagens pass var distanslöpning, helst minst 75min, i lugnt tempo. Hade laddat med riktigt bra musik och sprang omkring lite på måfå, bara favoritvägar :) och det var riktigt härligt. Så fint både vid Delsjön och uppe vid Västra Långvattnet - mera njuuutning! Tajmade regnvädret precis när jag var på vägen till bilen så det kan man ju också vara nöjd med. Totaltid blev 80min men fortfarande inget tempo att skryta med.
2009-09-29  Tänk om alla söndagspass såg ut så här! Kommentera (3 svar)
Man kanske skulle tröttna, men det skulle nog ta ett tag...
En härlig helg i Paris helt enkelt.

2009-09-23  Mot ljusare tävlingar Kommentera (3 svar)
Trots denna tid på året går vi nu ljusare tävlingar till mötes. Natt-tävlingen i Danmark är avklarad. Det var häftigt, coolt (jo faktiskt lite kallt också ett tag) och spännande! Ingen trötthet kändes av, men mer om tävlingen kommer under nyheter. Härnäst väntar två "vanliga" cupen-tävlingar. Femmans i Göteborg näst-nästa helg och Raid Uppsala två veckor senare.

Vad har vi gjort efter tävlingen då? En natts missad sömn har vi inte lyckats ta igen men har ändå försökt vila en del och så har vi försökt äta en del. Staffan har lyckats riktigt bra med det området kan jag säga!

Igår (tisdag) körde jag ett lätt rehab-pass på gymet. Hann med alla halvbra kroppsdelar tror jag (börjar bli en del nu...): fötter, axel, rygg och mage också även om sistnämnda fortfarande räknas som bra. Jag körde på gymet på mitt jobb och gjorde där en mycket trevlig upptäckt: Det finns en massage-fåtölj! Den funkade faktiskt riktigt bra och det var grymt skönt att glida ner i den efter passet :)

Idag har jag börjat dagen bra med ett löp-pass till jobbet. Det kändes tungt på alla sätt och vis men hit kom jag! Känner mig nöjd och om inte annat är det en ego-boost med alla som talar om hur hurtig och duktig man är när man kommer hit :) :)

2009-09-10  Mörkerkörning Kommentera
Mörkerkörning på mtb - läskigt eller spännande?
Skulle aldrig våga mig ut själv och förut har jag varit lite feg för att cykla när det är mörkt även om Staffan varit med, men Danmark närmar sig och där har man ju inget val så bättre är väl att i alla fall komma lite förberedd.

Ett mål med träningspasset var att testa våra nya lampor och vilka kombinationer av lampor och ljus som funkar bäst. De nya cykellamporna var faktiskt riktigt bra, men att ha en lampa på huvudet känns som en stor fördel för den kan man rikta dit man vill. Får se om lagets tekniker (läs Staffan) kan få till så att cykellamporna istället går att ha på huvudet både under löpning och cykling.

Själva passet startade vi kl.20:30 och höll på till kl.22. Det var en konstig känsla att börja träna så sent. Jag hann med flera ärenden innan jag kom hem, sen åt jag lite, kollade lite bilder på datorn och sen när man liksom landat i kvällslatheten då var det dags att bege sig. Förr, när jag spelade volleyboll, hade vi ibland träning 20-22 men det var man ju liksom kommit ifrån nu. Som jag minns att det var då var det även nu att när man väl kommit igång så är tröttheten borta och det rullar på.

Vi cyklade runt lite i Änggården, mest på vägar/breda stigar (nästa gång kanske kanske stigarna kan få bli lite lurigare) och inte i något fasligt tempo.
Ett skönt pass och det var riktigt kul och mysigt att vara ute när det är mörkt!
(Ska påminna mig om den kommentaren i december när alla pass blir i mörker... ;) )
2009-09-09  Grabbintervaller Kommentera
Kanske inte i samma tempo som grabbarna brukar köra men ändå..
Det är nämligen så att ett grabbgäng i multisport-kretsen brukar köra intervallträning på tisdagar, ganska ofta på 8an i Skatås. Igår när vi begav oss ut för att köra intervaller och bestämde att det skulle bli tråkintervaller på 8an (den är inte så spännande) kom vi fram till att det blev ju i deras anda, tisdag och allt... (eftersom de inte var där och körde)

I alla fall, 90sek-intervaller med ca 60sek vila emellan. Vi började med 45sek vila, men då hann inte min puls gå ner så vilan fick förlängas något. Usch så jobbigt - tänk att 90sek kan kännas så länge! Och ändå var det ju inget rasande tempo för min del, stackars Staffan fick vända om och hämta upp mig i varje vila. Men i alla fall - mer så´n träning (känns som jag säger det om alla pass ;) ) är enda utvägen. Efter 8 intervaller och nerjogg gick vi in på gymmet och körde rehab/styrka knappt en timme.

Dagens goda nyhet: Min fot var glad och skötte sig fint hela passet!
2009-09-08  Nystartad Kommentera
Första vecken i september tillbringade vi i härligt september väder, nämligen 30 grader och sol ;)
Pappas stora dag skulle firas med pompa och ståt och en seglingsvecka i Kroatien. Vi njöt i fulla drag av sol, värme, sköna bad och god fisk! Två små träningspass fick vi till i värmen och om det berodde på värmen eller den dåliga löpkonditionen vet jag inte men tungt var det... Uppvägande mot hur tungt det var var upplevelsen och njutningen i att springa i den omgivningen. Båda passen sprang vi längs med havet, så härligt!

Nu är vi tillbaka med ny energi och har gjort en riv(ny)start. I söndags körde vi löpning och ett välbehövligt styrke-/rehabpass efter det. Igår körde jag först lite vardagscykling och därefter ungefär en timmes blöt paddling. Det regnade och blåste en del när vi skulle bege oss ut, men när man väl har kommit igång gör det ju inte så mycket att det regnar. Blåsten skrämde mig lite men i den stabila kajak jag valt var det aldrig nogån större vältrisk. Kanske borde ha valt en rankare kajak en dag som denna när jag ändå blev helt dyblöt...

Siktet är inställt på en natt-tävling i Danmark nästa helg så vi behöver all träning vi kan få, fullt ös!
2009-08-18  Where are my happy feet? Kommentera
Helgen rusade på i raskt tempo och innan man visst ordet av var det måndag igen 
Det blev ett styrkepass med inriktning rehab på lördagen. Gick in för att köra axel och rygg och det kändes riktigt skönt efteråt. Det kändes som att det stärkte mig direkt, kanske inte fysiskt men i alla fall phykisk så jag behöver i alla fall inte bli inbillningssjuk i dessa kroppsdelar. Söndag var löpning prioriterat (igen) och det blev väl ca 12km med orienteringsinslag i Änggården . Kändes bra, trots backar och det var riktigt kul!

För att få ihop den här veckan med de pass jag vill ha i ryggsäcken på lördag så fick det bli distanslöpning igår. Uppe i Skatås gav vi oss på Staffans ganska nykomponerade backrunda med mycket trixig stig. Jag ska inte sticka under stol med att det var jobbigt och pulsen var hög, men tyckte ändå att det gick att knata på hyfsat. Allt eftersom kände jag dock att vänster fot inte tyckte att det var lika kul längre och till slut kändes det så mycket att vi fick avbryta rundan, gå en del och sedan jogga tillbaka på platt väg. Det var ingen stukning i sidled utan känns mer på ovansidan av foten mellan fot-ben, dessutom kom ju smärtan successivt… Idag känner jag av det lite grann, men det blir bättre hela tiden så det är nog på övergående, skumt hur som helst…
2009-08-14  Wow för ikväll! Kommentera
Efter en träningsfri dag (som ändå inte var så vilosam som man hade önskat kanske) var det igår dags för mer löpning. För det är det jag behöver mest akut nu – löpning! Känns som min kondis blåste bort på havet under seglingssemestern… Jag försöker i alla fall ta mig an det ordentligt nu men tiden är knapp till nästa tävling, till råga på allt på "gamla hemmaplan" i Karlskoga nästa helg.

För att göra löprundan ännu roligare tänkte jag att jag behöver lite nya marker, vilka vill jag inte skriva här för min löp-partner tillika mest trogna läsare(Staffan) hängde nämligen inte på igår så då vill jag ha den som en överraskning för honom nästa gång. Hur som är det nog inte fel att bekanta sig med det här området.. Det blev ca 11km löpning på blandat underlag och i härligt väder! Om jag hade haft sällskap hade jag nog gett mig på den långa varianten som är ca 15km, men ensam är inte stark så jag bangade det. Det var ett okej pass men hoppas på att få känna en piggare känsla i benen snart.

Ikväll är det Wow (Way out west) för hela slanten så mer träning får vänta tills imorgon!
2009-08-12  Veckans tema: Paddling+Löpning Kommentera (3 svar)
Oj så länge sedan det var jag skrev här… Sedan har jag liksom väntat på det rätta tillfället, det där tillfället när man ska skriva den långa uppdateringen men det där tillfället verkar visst aldrig vilja infinna sig så nu får det vara dags ändå.

Jag har i alla fall två bra träningspass i ryggen från den här veckan och JA, jag menar verkligen i ryggen ;). Löpning+paddling måndag och tisdag sätter sina spår. I måndags var det kajakpaddling och kortdistanslöpning, igår backintervaller (totalt 9*50sek) följt av acronpaddling. Kände mig allt ifrån superpigg igår inför backintervallerna men konstigt nog gick det bra ändå och jag kände mig riktigt nöjd med mig själv efteråt. Det är så lätt att banga när man känner sig trött och småseg både i huvudet och benen men oftast oftast blir det ju ganska bra när man väl kommer igång. Det är bara så svårt att komma ihåg att det är så det funkar när man är där i det halvsega stadiet…
Idag vilar jag!

Förra veckans mesta prestation infann sig på lördagen: Cykling 3,7mil till orienteringstävling där vi (de tre cykelburna) körde orientering ca 5km och sedan cyklade hem igen. Mina ”supportrar” som var där betvivlade nog att jag skulle klara att cykla efter att nästan ha ramlat i mål efter orienteringen men en bulle och banan kan ge oanade krafter ;)
2009-07-10  Äntligen info! Kommentera
Ja vad händer med oss egentligen?
Så mycket att vi inte har haft tid att uppdatera hemsidan... Sedan Hestra har vi hunnit med Island explorer på Bornholm, riktigt kul och bra gick det också, trots en vurpa för mig. Senaste helgen körde Staffan multi-klass på en orienteringstävling i Göteborg. Han var helt grym och vann, lätt dessutom :)

Nu är jag halvvägs till helgens mål. Befinner mig hos päronen i Karlskoga och imorgon åker jag och min support (pappa) till Rättvik för Mörksuggejakten. Mitt första långlopp på mtb och det känns riktigt spännande! Vad jag har läst om loppet så ska det vara 70 fina kilometrar. Däremot hotas det om ca 45mm regn imorgon, dagen före loppet och det vill jag inte veta av. Lera må vara bra för hyn men det är inte riktigt min grej...

Staffan laddar i Halmstad för att imorgon ta sig an Ladonia Mountain Trophy. "Sommaren 2009 avgörs Sveriges tuffaste endagarslopp" och "15-18 km fågelvägen och drygt 1000-1500 höjdmeter" säger väl en hel del... Huh! Jag håller tummarna för både honom och "konkurrenten" Anders!
2009-06-20  Midsommar med Poison! Kommentera
De flesta firar nog midsommar med mer eller mindre mycket "poison" (=gift). I mitt fall syftar jag dock på min röda 2-hjulade vän som jag nu har umgåtts med både på midsommarafton och midsommardagen. Pga av dåligt hade vi ändrat våra midsommar-planer från att paddla havskajak och tälta i Göteborgs skärgård till lugnare firande i Värmlandsskogarna.

På midsommarafton fick Staffan agera support och hämtade upp vår tredje resenär (farmor) hemma hos henne medan jag begav mig på cykeln i riktning mot Partille-Lerum-Floda... Jag visste inte rikitgt hur långt jag skulle hinna men min slutdestination blev Alingsås, vilket också lite var mitt mål den här gången. Fram till Lerum var det både bra skyltat och bra cykelbana, därefter blev det lite mer lurigt att veta vilka vägar man skulle ta för att slippa motorvägen. Det blev bara en kort oplanerad avstickare in i en kohage...

Idag visste vi inte riktigt vad vi skulle hitta på men det var medeltidsmarknad på ett gårdscafé en bit utanför den värmländska stad vi befinner oss i. Det lät ju mysigt och vi funderade genast på hur vi kunde få till ett bra träningspass ihop med detta. Efter letande efter kartor kom vi fram till att det borde gå bra att cykla dit på diverse småvägar. Sagt och gjort, upp på cyklarna och supporten fick ta med ombyte. Vi trampade på bra på grusvägarna som omgavs av småsjöar och lummiga trollskogar. Kartläsningen fungerade väl sådär för vi råkade visst köra fel på ett ställe vilket gav oss en lång skön uppförsbacke på trög sten-sandig väg. Det var det som behövdes för att det skulle bli lite riktig multisport-cykling! Vi trampade på och fick se både räv och två fåglar som vi inte riktigt vet om det var tranor eller kanske häger. Vi blev nästan lite skraja att fårglarna skulle attackera oss för de blev nämligen tvungna att överge sin lilla bebis-fågel precis bredvid vägen när vi kom där och susade fram. Enda nackdelen med vår extra-rutt pga. felkörningen var att vi då träffades av värsta störtskuren som annars nog hade kunnat undvikas och kom fram dyngsura och brunprickiga. Min syster skickade raskt in oss på toaletten för rengöring, annars hade vi nog inte blivit insläppta på caféet. Te och varm macka med får- och getost smakade sedan mums!

Jag har läst att Colting har skrivit någon gång att varje bilresa som är kortare än 20mil är ett potentiellt träningspass. Visst ligger det något i det (även om 20mil kanske är lite överdrivet), men det ställer krav på supporten så det är tur att man har det. Tack! :)
2009-06-15  Upp, ner och upp igen! Kommentera
Just nu är jag på uppåtgående!

Efter en hyfsat bra träningvecka fram till i onsdags kände jag mig laddad för Hestra. Måndag körde vi kanadensarpaddling (med nytt rekord på vår runda, 54min!) och en 1-timmes löprunda. Tisdag var det styrka som gällde och onsdag fick jag till ett riktigt bra cykel-pass. Det skulle bli kul att få utmana i korta klassen i Hestra!

Men så hände något konstigt och efter onsdagens cykling blev jag krasslig :(
Det var något knepigt med magen och laddningen började liksom gå ur mig.. Dåligt med käk dagarna innan och en mage ur spel kändes inte så kul. Vår support ställde t.o.m. upp som stand-in för mig för att köra med Staffan istället. Men så på lördagen kände jag mig bättre och när vi kom till Hestra så ville jag ju sååå gärna tävla!!! Så fick det bli, vi ställde upp för att köra så gott vi kunde! Magen höll sig i trim och vi klarade banan, om än lite mer kraftlöst än vanligt. Så jag jobbar på att känna mig nöjd med det...

Vila igår och idag är jag nöjd med dagens träning! Ungefär en timmes ganska lugn löpning med 6st backintervaller i mitten, 1:03-1:12. Visst var benen sega men jag tyckte de kändes bättre allt eftersom. Hade inte fått några orienteringspoäng på dagens pass dock för jag lyckades springa fel på vägen till och från backen, man kan ju inte begära att jag ska hitta i Delsjö-området redan.....jag hänger ju bara där flera dagar i veckan ;)
Efter löpningen var det kajakpaddling planerat, lugn och behärskad och jag känner mig ganska stabil i den här kajaken. Kan bara betyda en sak - Dags att välta eller byta upp mig! (Hoppas på det senare)
2009-06-07  Sverige igen Kommentera (2 svar)
Efter förra helgens Kolmården-äventyr har jag återhämtat mig i Polen! Känns som det kanske har varit lite väl mycket jet-setande på sistone med resor hit och dit, men nu är alla jobb-resor avklarade för ett tag framöver och det känns faktiskt skönt även om det är kul också. Det finns så många små äventyr att hitta på hemma den här tiden på året så nu vill jag hålla till här!

Det har inte blivit något tränat alls i Warszawa utan mest jobb, jobb (roligt jobb dock!) och lite sight-seeing. Efter hemkomst fredag natt har vi dock hunnit med att träna både igår och idag. Löp-pass igår som bestod av uppvärmning med lugn jogg, 5km i högre fart och därefter lugnare igen. På detta lite rehab-övningar för mage, rygg. Den ursprungliga tanken var att komma in på Slottskogsvallen och springa 1km på bana på tid. Jag blev inspirerad av läsning i Runners som rekommenderade detta för att använda som en måttstock till vilket tempo man ska springa på olika distanser. Tyvärr var killen som jobbade på Slottskogsvallen inte så samarbetsvillig så det blev inget med det.

Idag gick vi upp i tid för att cykla upp till sprint-DM i orientering i Nödinge. Vi var inte föranmälda men tänkte hitta oss varsin öppen bana (fanns bara två). Det var nog tur att vi cyklade dit för annars hade det knappt fått räknas som ett träningspass då orienteringen bara tog 12 respektive 19 min för oss ;)
Vi försökte hålla hyfsat tempo i cyklingen dit och hittade faktsikt en orienterare till på cykel på vägen dit. Det var lite trist att cykla på 45an men annars gick det bra. Orienteringen gick också bra: Jag vann visst min klass! (Mot vilka väljer jag att inte ta upp här men 9-årige Kalle var farligt nära min tid ;) ) Staffan sprang en lite svårare och längre bana och slutade 4a.

Sen trampade vi hem igen, cyklingen blev ca 5,5 mil.
2009-05-27  Två insatser för blodgivning av Happy Feet Kommentera
Staffan lämnade blod i måndags och jag sprang blodomloppet idag. Det är lite svårt att få till blodgivning i planeringen med träningar kan jag tycka. Jag vet inte så mycket om och hur det verkligen påverkar kroppen. Om det påverkar, hur länge tar det i så fall innan kroppen är återställd? Staffan kände sig lite seg efter i måndags och det känns ju lite som motsatsen till bloddopning liksom...

Jag sprang alltså blodomloppet med jobbet idag. Mer folk än förra året vilket ju är bra för syftet men inte för min tid (men det spelar ju egentligen ingen roll på en så´n här sak, bara att det är kul att jämföra). Tiden slutade på ca 10sek sämre än förra året, men i mina egna beräkningar tror jag faktiskt att jag förbättrade mig drygt en minut. Mina egna beräkningar bygger på hur lång tid startsträckan innan jag kunde börja löpa tog i år, medan jag förra året stod nästan längst fram och kunde rusa (?) iväg. Jag väljer att tolka det på mitt egna positiva sätt för jag tror att det är det som jag behöver mest: att känna att det faktiskt går bättre och bättre!

Snart snart är det så dags för multisport igen: Kolmården - Here we come!
2009-05-27  Från Soteleden till Luleå Kommentera
Soteledens terrängmarathon klarades av, fast inte riktigt med den supperstarka känsla som jag drömt om att ha... Well, det är passerat nu och nya mål är i sikte: Kolmården adventure race till helgen! Jag tycker att det är skönt när det är så pass nära till nästa tävling så att man bara kan ställa in siktet på nästa och köra på.

Efter tävlingen i lördags var tanken att hoppa på natt-tåget till Luleå för jobb där på måndag och träffa en kompis på söndagen. Dt blir inte alltid som man tänkt sig, men ibland väldigt bra ändå! De som hade bokat min resa hade missat att boka en sovplats till biljetten och det var därför att välja på att stå upp till Luleå (gärna! speciellt efter 3 timmars "lätt" terränglöpning...) eller hoppa av och försöka boka ett flyg upp istället. Flyg fick det bli och jag fick en trevlig kväll i Götet med middag på Notting Hill på köpet :)

Luleå var också väldigt fint, det lilla jag hann se, och människorna väldigt trevliga - speciellt den jag kände sedan innan ;) Har också stark tilltro till att den nya Luleåit på 1,5vecka som jag fick träffa kommer bli mycket trevlig. Än så länge lite asocial dock, sov mest...

Ingen träning måndag-tisdag, men igår mtb-träning med min privatlärare. Var väldigt skönt att bara åka omkring på lite olika stigar och vägar utan något direkt mål. Jag gillar oftast att ha en runda att sikta på men igår var det skönt att ha det så fritt. Lite extra träning på nerförsåkning och jag försöker våga lite lite mer! Invigde också de nya tävlings-tightsen: extra komprimerande och det kommer bli grymt bra, det känner jag redan ;)
2009-05-21  Lördag kommer allt närmare... Kommentera (3 svar)
...och jag börjar bli nervös. Soteledens terrängmarathon - "Sveriges kanske tuffaste terrängmarathon" (citat!) indikerar ju att även halvmarathonen, dvs ett varv på banan kommer vara "ganska" tuff. Men det är ju också en del av det roliga och det är spännande att inte veta. Skräckblandad förtjusning beskriver det hela bra!

Idag har jag fixat en del inför helgen. Direkt efter loppet ska jag ta tåget upp till Luleå så jag behövde packa en del så´nt också. Men nu börjar det falla på plats: ryggsäcken är framplockad (man måste ha med sig vätska och mat under loppet), kläderna tvättade och Karlssons kanonkottar är bakade! Tränar väldigt lugnt den här veckan: Backintervaller på stig i tisdags och följt av några rehab-övningar (Läser du detta Mia?!) och jag har fortfarande träningsvärk i magen. Tyvärr tyder det nog mer på att det var för länge sedan sist, snarare än att jag körde såå hårt, men den övningen är effektiv det kan jag lova.

Igår ägnade vi kvällen åt lugn paddling. Trots lite regn före och efter så klarade vi oss bra under själva paddlingen. Så mycket som jag stänker så skulle det väl i och för sig inte göra så stor skillnad men det är ju trevligare med uppehåll. Jag tycker att det är så härligt att komma ut på en sjö sådär på kvällen. Det är rogivande att flyta fram på vattnet och jag tyckte även att själva paddlingen fungerade bättre.

Nu ska jag springa bort till Slottsskogen. Det blir inget långt pass, bara lite grann för att inte benen ska sega ihop ;)
2009-05-19  Måndag - Vila Kommentera (3 svar)
Måndag = Vila
Hann tvätta cykeln, lämna in skor på lagning, få hålfotsinläggen fixade, laga kläder, tvätta, laga middag med efterrätt

Så mycket tid, så mycket energi ;)
2009-05-19  Veckan slutade på nästan 5mil löpning Kommentera
Veckan slutade på ca 49km löpning och det är bara att hoppas på att det var rätt investerad tid inför lördagens terränglopp. Igår söndag fick jag för första gången på ett tag sällskap i spåret: Staffan var med! Även om jag nu är van att springa själv så är det kul så länge vi håller ihop.

Planen för dagen var ett längre distanspass på lite svårare stig. 18km-stigen i Skatås (den del som inte är milen) brukar vara bra för detta så vi genade lite dit, sprang den och sedan slutet på milen vilket resulterade i ca 16km. Mitt tempo på stigen var ca 6:30-7:00 och jag tror att det kommer vara mitt mål på lördag också, även om det är väldigt svårt att säga eftersom jag inte vet riktigt HUR jobbig bana det kommer vara, har bara förstått att jobbig är den! Staffan drar ifrån lite grann, speciellt i nerförslöpningarna (fast han typ inte har tränat på 2 veckor och jag har tränat massor, det är inte rättvist…). Får tänka på att vi är i lag i vanliga fall och då drar ju jag nytta av hans goda form ;). Nej, ärligt talat så stör det mig inte så mycket längre. Jag har accepterat att han är bättre än jag, nu försöker jag bara minska spannet mellan oss. I början ville jag väldigt gärna vara lika bra, men nu tycker jag inte att det är rimligt för då skulle det innebära att Staffan är sämre tränad relativt sin kapacitet (killar har ju ofta större kapacitet) än jag och det vill jag ju inte. Hur som är det bra gjort att kunna springa 16km i hyfsat tempo efter så lång "vila" och utan större efterverkan på hans knä.

Efter drygt halva passet kände att jag blev trött och det blev allt jobbigare att lyfta benen över alla rötterna och rätt som det var: Duns! Så låg jag där och sprattlade på stigen, slog i andra knäet mot i tisdags, men det börjar bli dags att bli lite mindre klumpig… De där fina volleyboll-slängningarna verkar vara som bortblåsta. Det gick i alla fall bra och jag kunde fortsätta löpa på. Totaltid 1:45 (inkl 5min stretch).

Totalt för veckan: 1:10+2:15+1+2:25+1+1:45=9h 35min Mycket löpning
2009-05-16  Ny rekord-tid på Skatås-milen! Kommentera (8 svar)
Vaknade ganska tidigt imorse och började dagen med att organisera städskåpet och en garderob. Tillfredställande för mitt ibland lite skadade ordningssinne! Jag är abslout inte pedantiskt men jag önskar ibland att jag kunde ha oordning utan att störa mig på det. Det skulle vara smidigare så. För som en mycket klok fysiklärare som jag hade sa: Naturen strävar efter kaos, det finns många fler olika kombinationer som ger kaos än de som ger ordning.

I alla fall, efter en lugn frukost begav jag mig mot Skatås. Jag kände mig inte så sugen på någon träning och visste inte riktigt vad jag skulle ge mig på. Funderade ett tag på att skippa att träna men då visste jag att skulle ha dåligt samvete för det. Satt ett tag i solen på trappan utanför stugan och funderade och så bestämde jag mig för att det fick bli milen. När jag så började springa blev jag förvånad över att benen sprang så fort! Det kändes faktiskt så. Jag tycker mig ha svårt att styra mitt tempo utan det blir liksom det som känns bra och idag kändes det fortare än vanligt. Jag tog km-tider hela tiden men undvek att titta på dem och försökte istället bara gå på känsla. Vissa backiga kilometrar var rejält jobbiga och flåset var högt nästan hela tiden. Jag vet inte exakt vilken bästa-tid jag har sedan tidigare men ungefär 56 min. Vet att jag sprang på 56:30 för ca 2 år sedan när Staffan och jag försökte maxa på milen första gången . Det var dags att förbättra den tiden och idag hände det - 53min 38sek. Yes!!!

Igår blev det för övrigt härligt cykelväder och jag körde ett platt landsvägspass på ca 55km. Det tog 2:25 så snittiden blir väl ungefär 22km/h. Jag körde ner mot Billdal och fortsatte en bit till. Jag var inte riktigt säker på var jag skulle komma ut, men när jag upptäckte att jag var i Kungsbacka blev jag ändå lite chockad att det var så långt kvar hem. Jag hade dock bra flyt i benen och tänkte att det är bäst att jag bara trampar på, inte stanna för då kanske det försvinner... Min nya damsadel gör cyklingen mycket behagligare. Jag måste fortforande få till finjusteringen men det är betydligt bättra än innan.

Nu ska jag iväg och heja!!!
2009-05-15  Ett helt lag att hålla ordning på ;) Kommentera (2 svar)
Jag håller på att göra upp ett schema med start-tider och beräkningar på alla "mina" varvet-löpare. Naturligtvis är de inte "mina" allihop, men det är jätteroligt att det är så många som jag känner som ska springa. jag planerar i och för sig att stå lite mer mot slutet så förhoppningsvis är fältet hyfsat spritt vid det laget men det är nog ändå inte det lättaste att hinna se alla så därför får jag ha en liten fusk-lapp. Jag känner att jag blir peppad av att alla andra ska springa. Tävlingssuget kommer också, nästan så att jag blir sugen på att köpa en startplats på blocket... Fast om jag då förbättrar min mycket dåliga tid (inte ens värd att nämna) från tidigare så blir den ju inte ens förevigad i mitt namn... Ni märker att jag har ändrat mig lite från igår: Då var det bara skönt att slippa vila men när så tävlingen kommer närmare tänker jag på hur kul det är att vara med också! Jag får hålla mig till nästa lördag för då är det dags för tävling även för mig.

Igår blev det ett lugnt svårt orienteringspass. Det lugna tempot och efterföljande massage av mitt lår på kvällen gjorde nog gott för idag känns det lite bättre. Brättre men inte bra som jag sa när jag var liten. Idag tycker jag att det ser ut som bra cykel-väder!
2009-05-14  Skönt att slippa vila inför ett lopp Kommentera
Rubriken blev sådan för att jag bara kom på att det är så jag känner nu. Många ska springa varvet (dock inte jag) och för dem har vilan börjat. Jag är sugen på att träna och då kände jag att va´ skönt att jag slipper behöva tänka på att jag ska vila och ha pigga ben. Bara att ösa på med träningen och just nu spelar det ingen roll om jag känner mig seg eller nå´t annat.

Trots att jag inte tyckte orienteringen på tisdagen var jobbig så kändes det i benen igår: de var sega och så kändes det som om jag har träningsvärk i enbart vänster lår. Knepigt va? Staffans teori var att jag sträckte mig eller nå´t under vurpan som jag fick till i skogen, men jag vet inte. I alla fall tänkte jag att det kanske släpper med lite löpning...
...1 timme och 12 minuter senare kunde jag konstatera: Nej det gjorde det inte...

Jag sprang från jobbet till paddelklubben för vårens första kajakpass! Det var såå härligt och en fin kväll i Delsjön! Det var inte så farligt vingligt i kajaken som jag hade trott (men vi har såklart riktigt låångsamma, stabila kajaker), men oj så svårt att ta sig i och ur. Vi paddlade inte fort utan jag jobbade mest på att försöka hitta lite känsla i det, försöka komma på hur det är man gör. Ibland tycker jag mig hitta lite flyt i det, men sen försvinner det spårlöst igen. Tycker att vi borde ha lite paddel-känsla från canadensarpaddlingen men tyvärr så är det inget jag märker av.

Jag är nöjd med dagen, paddlingen ser jag mest som en introduktion och lite överkroppsträning, medan jag är nöjd med att jag kämpade mig igenom löp-passet som kändes ganska tungt hela vägen. Idag blir det orienteringsträning (kanske kan behövas efter tisdagens 68 minuter), bara jag får det dumma vänster låret att slappna av!
2009-05-12  Hur man gör någonting jobbigare än det egentligen är... Kommentera (3 svar)
Mitt koncept just nu är att ta en ganska lagom träning och göra den mycket värre! I söndags under cyklingen var det motvinden som gjorde sitt til ett annars ganska skönt asfaltspass. Idag skulle jag springa 3,3km orientering och 3km låter ju inte alls långt eller hur? Men känn då istället på 68min orientering, det låter helt klart mycket värre! Mina 3,3km tog mig alltså 68minuter...hm, men jag hittade i alla fall alla kontroller :) till slut.

Det var KM för vår orienteringsklubb tillsammans med en annan klubb och vi höll till vid Länsmansgården. Helt nya trakter för mig, men det är ju alltid kul attt få se nya marker som ändå är i Göteborg. Min klass, som bestod av mig själv och en till, skulle ha en orange/röd bana på 3,3km. Orange/röd är ungfär mitt emellan som jag har förstått det, svart är svårast och vit lättast. Det var riktigt jobbig snårig terräng, mycket höjdkurvor och bra gömda kontroller tyckte jag så det var för mig en rejäl utmaning. Jag ägande nog mer tid åt att leta runt kontrollerna än att springa mellan dem... När jag sedan nästan var klar så stod min skadade supporter (Staffan) och hejade på mig så då sprang jag till mål fast jag hade en kontroll kvar. Det var bara att skamset lomma iväg till den sista igen...

Summa summarum så verkade det ta ganska lång tid för alla och jag hittade ju alla kontroller och nu blev det ju ett drygt 1-timmes pass idag i alla fall!
2009-05-11  Helgpass och veckosummering Kommentera
Lördag morgon var benen lagom sega kan jag säga. Sköt på träningen till eftermiddag i hopp om att vara återhämtad då ;). En lugn(? nej inte direkt) förmiddag med shopping på sta´n fick bli uppladdningen, följt av sushi-lunch. Lunchen funkade faktiskt riktigt bra och jag höll mig sedan hela passet. Eftersom jag sprungit två dagar i rad blev det mtb för dagen. Hade hittat på ett perfekt pass av multisportsliknande cykling, där det brukar vara blandat stig och asfalt. Asfalt till Änggården, tur genom Änggården, asfalt till Stensjön och sedan genom skogen till Skatås. Många härliga backar kan jag lova! Upp till toppen av Änggården, upp Lackarbäcksbacken (lååång...) och sist, och allra allra värst (eller bäst beroende på hur man är lagd...), Heleneviksbacken. Passet tog prick två timmar och jag är nöjd med insatsen.

Söndag stod orientering på schemat men pga. ett feltramp i början blev den tävlingen lite väl kort. Tävlingen var bortanför Hällingsjö och jag tänkte därför cykla hem för att få till ett kombi-pass. Det är en riktigt fin asfaltsväg som går längs med sjöarna. För dagen ganska blåsigt väder så positivt sett fick jag ännu bättre träning nästan hela vägen då det blåste massa motvind ;)
Ungefär 45km på drygt två timmar.

Veckosummering: 2,25+2+1+2+2,25=9,5 timme
varav löpning: 4,25
cykling: 5,25

En bra vecka, som hade varit ännu bättre om inte båda tisdag och onsdag hade blivit träningsfria.
2009-05-08  Tränar-Mias intervaller Kommentera (3 svar)
Idag testade jag de löpintervaller som står i det nya träningsprogrammet för tävlingssäsong. Upplägget är 800m-700m-600m-500m-500m på max med 2min vila emellan, följt av 20min löpning på 70% av max.

Jag körde i Änggården runt Finns mosse - trevlig miljö för intervaller tycker jag. Eftersom intervallerna skulle köras på max var det skönt med 2 hela minuter emellan. Det var tungt att värma upp, kände av gårdagens långpass i benen, men under intervallerna tänkte jag inte alls på hur benen kändes :). De 20 minuterna därefter skulle alltså köras på ca 70% och det var riktigt jobbigt i början, men efter ett tag rullade det på.
Jag är nöjd med dagens pass som slutade på en totaltid på nästan exakt 1 timme.
2009-05-07  Final-träning eller idag fick jag vad jag tålde.... Kommentera
Efter två dagar på gruppresa med jobbet tror jag att jag led av lite träningsendorfin-brist så jag tänkte att idag ska jag minsann ge mig vad jag tål ;) Ett riktigt långt löp-pass tänkte jag och i tankarna hade jag Finalloppsbanan (18,8km). Jag började på den, men tänkte att jag skulle känna mig lite för om jag orkade och allt eftersom kände jag att jo, det gör jag nog. Jag missade ju Finalloppet i höstas pga en förkylning så det var ungefär 1,5 år sedan jag körde loppet. Då blev tiden 1:52 och idag lite drygt det, 1:56. Egentligen borde jag väl springa fortare idag, men jag är mycket nöjd med tanke på att det var en vanlig vardagkväll och utan fighting spirit från att det är tävling (den tar ju lätt bort 10 min direkt eller hur? ;) Och jag har lärt mig nå´t från i måndags: Idag var jag utrustad med banan och den behövdes.

Fast dagen varit trist regnig var det en riktigt fin kväll och den delen av banan som är stigen är bra såå rolig att springa! Japp, endorfinerna är tillbaka och japp lite beroende är jag... En billig drog i alla fall. Eller ja, det beror kanske på hur man ser det: cyklar, skor, många skor, kanot...hm...
2009-05-07  Inget försvarande av 1:a-platsen Kommentera (1 svar)
Resten av förra veckan blev minst sagt sådär träningsmässigt, men jag gick ut hårt den här veckan istället. I måndags körde jag 60 min mtb + 75min löporientering. Kändes ganska bra förutom att energin abrupt tog slut eftr knappt 2h. Jag vet....borde haft med mig nå´t.

I alla fall, klar i hyfsad tid tänkte jag njuta av att både hinna laga mat, packa (skulle bort tisdag) och kanske även en stund i soffan innan det blev alltför sent. Lite för bra va....
...telefonen ringer och det är Staffan som är ute i skogen och leken mtb med några kompisar. Lite oroväckande att han ringer. Han har slagit i knäet, men det var inte så farligt, bara ett sår och lite svullet. Trodde vi då...och det tror vi väl fortfarande men såret fick fixas lite och den lilla svullnaden gör att det gör ont att gå och den går inte ner snabbt nog.....

....så det blir inget försvarande av titeln i Trollhättan, snyft.
(Det var ju faktiskt där som vi lite förvånande vann förra året).

Som Staffan sa: Det här kanske är anledningen att han inte "får" komma med ut och "leka" i skogen så ofta ;)

Vi hoppas på en så snabb come-back som möjligt men i alla fall ingen Staffan i Trollhättan.
2009-05-01  Träningsutflykt till Marstrand Kommentera
En lugn morgon efter ett hejdundrade valborgsfirande.
Eller ja, i alla efter en trevlig hemma-fest, så kom Staffan med den perfekta planen för dagen: Utflykt till Marstrand, men på vårt eget lilla sätt ;)

Sagt och gjort, vi slängde ihop en pastasallad, plockade upp kanoten, laddade med glass på lejonet&björnen och så var vi på väg!
(Glass kändes som den perfekta uppladdningen en dag som denna)
Vi la i kanoten mellan Instön och Koön och paddlade ut till Klåverön. Vi gick på grund och fick lyfta på ett ställe men annars gick det bra, lite mer spännande när det är havet än en sjö tycker jag. Klåverön är för övrigt ett naturreservat och har väldigt varierad natur; klippor, barrskog och lövskog! På Klåverön körde vi lite löpning/trekking utan att ha någon riktig plan med vart vi skulle. Just därför blev det en del rejält svårframkomligt och jag ångrade bittert att jag valt korta tights i hopp om att få lite sol på mina kritvita spiror, resultatet blev snarare att det nu är randigt rispade... Efter en timmes löpande paddlade vi tillbaka. Innan vi for hemåt njöt vi av pastasalladen på klipporna-smakade så bra, kolla bara så nöjd Staffan ser ut på bilden ;)

Jag hade även med cykeln för att cykla lite på vägen hem men orkade inte ge mig på rikitgt hela vägen utan åkte med bilen över till Kornhall och cyklade därifrån. Försökte trycka på hela vägen oh det gick minsann fortare än det brukar, 45 min så var jag hemma (ca 2mil).

Wow vilken dag - sköna Maj du är verkligen välkommen om du fortsätter så här!

Paddling: 40+40min
Trekking: 60min
Cykling: 45min


2009-04-28  Internationella löpintervaller Kommentera (2 svar)
Copenhagen online!

Sitter på mitt hotellrum efter att ha avverkat middag bestående av en mycket god mozarella-sallad och vad jag tror kan vara det dyraste vattnet hittills, 42 DKK...
Nästan direkt när jag kom hit sprang jag från hotellet till en jättefin park, Fredriksberg Have vid Fredriksberg Slott. Körde lite intervaller där, 5x4min på platt underlag, och sprang sedan tillbaka. Springa dit tog ca 20min så totalt blev det 1:10. Det var jobbigt men hade ändå hyfsat tempo så ett okej pass!

Imorgon blir det vila igen då jag först ska träffa massa kloka människor och sedan sitta på tåget hem. Staffans idé om en träningsvagn på tåget är inte så dum, jag skulle betala för det och visst finns det fler som jag?!
2009-04-28  Vila Kommentera
Inte gjort någonting sedan tävlingen ännu. Min lagkompis (Staffan) körde tydligen så slut på sig i lördags att han nu har blivit sjuk... Eller ja, han kände sig väl lite sisådär på tävlingsdagen och 8 timmars tävlande påskyndar väl inte direkt tillfrisknandet. Jag hoppas att han blir frisk SNART!

Igår kväll var jag på info i den paddlarklubb som vi nu är medlemmar i och det tog större delen av kvällen. Annars hade jag kunnat tänka mig lite lugn jogg eller rehab-träning, men det blev inget med det. Idag sticker jag på jobb-resa till Köpenhamn och tänkte därför upptäcka Köpenhamn med joggingskorna ikväll.
Ny träningsomgivningen är ju aldrig fel!

2009-04-26  Första etappen på Svenska cupen avklarad Kommentera (1 svar)
Dagen efter....känns lite avlägset, men i min rygg ack så nära och när man tittar på kaoset i hallen - också väldigt nära. Igår avklarade vi första deltävlingen i Svenska multisportcupen, långa klassen eller ELITklassen som det heter i år ;).

Det var en bra dag igår, härligt väder, vacker natur, fina banor och en godkänd insats av laget. Det enda att klaga på är väl att den avslutade paddlingen blev lite väl spännande med mycket blåst och emellanåt ganska höga vågor, hade gärna sett den där följebåten i närheten. Jag är för tillfället nöjd med insats; vi orkade hela vägen, kunde lunka större delen av all löpning utan att behöva gå och placerade oss hyfsat. Visst vill jag att det ska bli mycket bätre men som första insats på säsongen är det okej. Mer om tävlingen under nyheter...

Idag: VIIIILA!
2009-04-23  Bloggen är tillbaka! Kommentera (3 svar)
Bloggen är tillbaka för att följa den spännande säsongen 2009....för visst kommer det bli spännande!?

I övermorgon är det dags för årets första utmaning: SARA. Det är det här vi har väntat på hela vintern så nu känns det härligt, spännande och som om det är alldeles för snart! Vi går ut hårt och kör långa banan, eller elitklassen som det heter i år, redan på första tävlingen. Vi avlutade ju så i höstas och börjar på samma sätt. Under säsongen får vi se hur det blir, både långa och korta tävlingar tror vi. Under "tävlingar" ser ni vad vi har i åtanke - det finns mycket kul att välja på i år.

Den här veckan har jag kört ett långt cykelpass i måndags, lite blandade löpintervaller tisdag, vila igår och nu tänkte jag ta en kort löptur och det blir det sista före lördag!

2008-11-07  Long time - no see and no training Kommentera (2 svar)
Det var visst ett tag sedan jag var här nu, men har liksom inte känt för det. Har nämligen inte tränat så mycket alls de senaste två veckorna. Jag åkte på en förkylning förra veckan, veckan före Finalloppet och säsongsavslutningen. Förkylningen var inte så farlig men den ville inte ge sig helt och då kände jag mig inte i form att springa 19km... Istället fick jag vara med att ordna (det är vår klubb som står för arrangemanget), supporta, heja och vara fotograf. Det roligaste var att fota! Jag är så nöjd med hela "mitt" team - alla var så duktiga! Två löpare sprang Tjärnrundan (ca 8,8km) och båda slutade under 47min. Flera herr-löpare i långa klassen (ca 18,8km) där alla slutade under 1:35 och Staffan förbättrade sin tid från förra året med nästan 10min. Det ni! Att vara där och heja och fota är bara jättekul, men sen blir jag ju lite ledsen också att inte jag kunde vara med och hade ju gärna sett en förbättring av min tid från förra året som ett kvitto på årets träning... Men men, det hade varit värre att missa en multisport-tävling.

Nu är det i alla fall viloperiod och vi har hunnit med en del annat än träning, varit socilala, fixat till lägenhet, höst-promenad och så´nt. Ett par klätter-tillfällen hittills och det är så´n rolig träning som det gärna får bli mer av under vilo-perioden. På söndag ska vi springa zoo-orientering i Borås vilket jag också ser fram emot.

Har en rolig sak som jag inte har berättat om än och som vi hoppas och tror ska göra underverk till nästa säsong ;)
Vi har fått en egen PT! (PT=Personlig Tränare)
Vi har haft vår första träff och det första som planerades in var en vilo-period, hur låter det.. I alla fall, hon kommer att hjälpa oss med en översiktlig planering och upplägg fram till säsongen börjar. Vi kommer att ha några olika perioder där tyngdpunkten i den första persioden blir styrka. Även där kommer hon att hjälpa oss att utforma ett program.
Happy Feet är mycket glada över detta!
2008-10-21  Vi överlevde Raiden Kommentera
Vi är tillbaka i vardagen efter helgens försök att vara weekend warriors. Tycker att det uttrycket som de använder i Outside är bra och det är nog det många av oss vill vara. På veckorna sitter vi på våra kontor och drömmer om helgen äventyr - stämmer inte det så säg? ;)
Efter helgen, som idag, drömmar i alla fall jag tillbaka till helgens äventyr...

Mer om tävlingen kommer på nyheter, men 9timmar tog det i alla fall. Det var lite kallt och blöta strumpor, skor och handskar var inte speciellt mysigt men annars var det en jättefin dag. Fint väder och vacker natur. Cyklingen var riktigt bra, lång men på många fina vägar/stigar som ändå inte var för svåra. Det finns såklart mer att önska av prestationen till nästa år, framför allt att orka springa bättre på de etapperna (springa överhuvudtaget ibland...) men målet för den här gången var att fullfölja och det klarade vi!

Veckosummering: 1,25(mån)+3(tis)+1,5(tors)+9(lör)=14,75h
Nära den magiska 15-timmarsgränsen!
2008-10-17  Raiden - Nu är vi på väg! Kommentera (1 svar)
Vi har i alla fall packat bilen för att i eftermiddag styra kosan mot Uppsala och Raid Uppsala. Ska bli spännande att se hur vi orkar med långa banan. Blir nog en kul resa för vi har rese- och tävlingssällskap den här gången. De kommer köra korta mixed men eftersom vi ska köra långa får vi tyvärr inte mötas :P, ger dock lite extra press ändå för de ska låna vår kanot så vi får inte ta för lång tid på oss... Vi har ca 2h 20min på oss att paddla 14km.

Igår laddade vi med det sista passet simkursen. Känns skönt att vara fullärd ;)
Får se till att vi kommer iväg och simmar lite regelbundet så vi i alla fall inte tappar det vi har lärt oss. Allra sist igår fick vi köra lagkapp och visst kom tävlingskänslan fram även då...ska mana fram det till imorgon också, bara lite jobbigare att hålla det igång i minst 8h istället för 40sek ;)
2008-10-15  Vattenkväll Kommentera
Igår var det tema vatten, först på och sedan i. Eftersom vädret var lite sådär i måndags ställde vi in paddlingen och då blev det inte så många dagar kvar när vi kunde köra istället så det fick bli igår, före sim-kursen. Jag åkte i hyfsad tid från jobbet och, eftersom vi är tillfälligt bilburna och dessutom har fått låna takräcken som passar till bilen, stack direkt och hämtade Staffan och kanoten. Vi körde till Stensjön och paddlade en runda i Rådasjön och Stensjön i ca 80min tror jag. Medvind åt ena hållet så då gick det riktigt bra men även okej i motvinden. Det kändes bra att ha gjort ett riktigt paddel-pass inför lördagens tävling. Efteråt var vi jättehungriga och lämpligt nog ligger det en restaurang precis bredvid där vi lagt i kanoten så där intog vi middagen. Jättegott och helt klart prisvärt för även fast jag åt riktig mycket då räckte "doggy bagen" som jag fick med mig till en stor lunch idag! (Om jag hade varit liten i maten hade jag kunnat köpa en portion och ha till veckans middag ;)).

Sedan bar det av direkt till simhallen . Kändes lite segt till en början men sen var det okej. Jag är faktiskt bra ganska bra på att crawla: kan glida bra (ta få simtag), ta många simtag mellan andetagen och simma 25m ganska fort. (Staffan säger att jag måste ge mig själv mer positiv feedback så nu skriver jag det här och kan komma till det som inte funkar så bra...) Eftersom jag har fattat ungefär hur själva simningen funkara önskar jag att jag kunde hitta andningen så att jag orkar mer än 25m utan att behöva ta luft ordentligt. Men det kommer nog...snart...snart...

Tänk vad mycket man kan hinna på en kväll, det var en riktigt rolig och ändå inte alls stressig kväll! Idag är det jobb, vila och packning som gäller!
2008-10-14  Slutet är nära Kommentera (3 svar)
Även om jag inte har bloggat så bra så har jag faktiskt tränat, i alla fall lite grann.

Förra veckan då? Jo, onsdag blev det både löp-pass och fika, i den ordningen ;). Jag sprang en omväg hem från jobbet så att det blev en knapp timmes löpning. Det blev inte riktigt som jag tänkt (hade tänkt springa till Änggården, en tur där och sedan hem) för jag kände mig trött och då blev det en kortare sväng med bara asfalt. Fortfarande ingen fart i benen...suck.
Torsdag: Bara simning. Andas, andas hur svårt kan det va?! Tröttare den här gången, men det berodde nog på att inte vilade så mycket mellan längderna utan mer körde på.
Fredag var violodag och jag hade semester så det blev en riktig lyx-dag. Bortsett från upstigning kl.5 då.. Skulle nämligen möta upp mamma och syster i Linköping och då vill man ju utnyttja hela dagen´- så upp kl-5 alltså.
Resten av helgen tillbringades i hembygden och fylldes av lite shopping, fika, socialiserande och annat trevligt. Annat trevligt inkluderade en superhärlig löptur på en vandringsled utanför Karlskoga. Det var så vackert: Små sjöar omgivna av färgglada lövträd och mossgrön trollskog om vartannat. Wow! Lagom klurigt tekniskt stig där jag bara behövde gå korta partier. Tiden blev väl ca 1,5timme och benen kändes bättre igen. Medan jag roade mig här laddade Staffan för natt-orientering på mtb. Ni undrar om inte det är något för mig? Jo så här är det: Mtb är svårt, orientering är svårt och om man sedan släcker lampan när man ska göra detta...skulle inte tro det va... Ni får läsa mer om detta under nyheter, men han var i alla fall riktigt duktigt och vann orinteringsklassen!

Före den inplanerade fikan på söndag (jo, det blir en del fika när man är hemmavid) tog jag med mig mamma till badhuset för att tjuvträna crawl. Det var dock svårt: mycket folk, kort bassäng och andningen funkar inte... Fikan blev för övrigt ersatt av brunch på det tredje stället som vi försökte på (de två första var stängda). Det finns ju vissa fördelar med sta´n (fikaställen har söndagsöppet!) - men varför har de inte förstått att folk gärna vill fika/äta ute på söndagar i mindre städer också? Brunchen var i alla fall trevlig och jag fick träffa tre kompisar som snart ska bli fem (två blivande mammor och en pappa, inte samma pappa ;) - den andra pappan var tyvärr upptagen)!

Totalt för veckan: 1,5(mån)+1,5(tis)+1(ons)+1,5(tors)+1,5(lör)+1(sön)=8h varav 4h simning!

Vad långt det blev det här. Varför skrev jag då att slutet är nära?
Jo för att säsongens sista tävling är till helgen. Vi beger oss till Uppsala för att köra långa klassen i Raid Uppsala. Eftersom korta inte alls var jobbig sist tar vi långa nu :P får väl se om vi överlever/klarar maxtiden. Igår körde jag ett löp-pass igen: 8an plus 5an (lite förkortad) i Skatås. Totalt sett kändes det bra och även om jag inte tog tiden exakt tror jag att den var hyfsat bra.
2008-10-08  En tröttis på g igen Kommentera (3 svar)
Lördag var ingen vidare bra dag, under första löpningen kände jag mig direkt matt och det satt sedan i resten av tävlingen. Vi fullföljde i alla fall, något man får vara nöjd med en sådan dag, men annars glömmer vi den tävlingen snabbt. Det positiva som jag alltid får med mig från tävlingar är träningsmotivation, så nu är det nya tag!

Söndag blev förstås bara vila och bilåkande. Måndag körde jag ett gym-pass på jobbets gym (vi har det så bra att det finns ett helt okej gym här och man får träna 1 timme/vecka på arbetstid. Lyx!). Sprang sedan hem vilket är ca 5km. Trötta och tunga ben, men lunkade hemåt i mitt vanliga 6min/km tempo. Har kommit fram till att jag skulle nog kunna springa med 6min/km-ballongen i princip vilket lopp som helst upp till ca 2mil... (För er som inte vet finns det ibland i stora lopp som springer med en ballong märkt med deras tempo. I maraton kan det t ex stå vilken vinnartid de ungefär kommer landa på i det tempo de håller). Tidsmässigt landar jag nästan alltid där, oavsett om jag känner mig pigg, trött, långsam eller snabb. Det skiljer säkert lite från gång till gång, men det känns inte så...

Tisdag hade jag egentligen tänkt köra ett löp-pass men skippade det och det blev bara simning istället. Hade mycket fokus på att andas rätt (eller andas överhuvudtaget) den här gången och det gick faktiskt lite bättre. Har inte fått tag på någon näsklämma men i alla fall täta simglasögon. Jag var inte speciellt trött efteråt. Vi simmar bara 25m i taget, stannar och går på en ny övning och jag tog det lugnt igår, men det är ändå kul att kunna genomföra ett pass och känna att jag orkar mycket mer!

Idag laddar jag för ett nytt löp-pass, i lugn takt även idag men förhoppningsvis lite längre. Belöningen blir fika med ett par kompisar efteråt!
2008-10-02  Crawl-kurs Kommentera
Så många kurser som jag har avverkat den senaste tiden är nog ungefär lika många som jag dessförinnan har avverkat i hela mitt liv (om man inte räknar skol-kurser så klart).
Det började med klättring, sen var det mtb-kurs, danskurs, forspaddlingskurs, kajakpaddlingskurs och nu har turen kommit till: Crawl-kurs! Har länge haft i tankarna att jag skulle vilja lära mig crawla och nu blev det av att Staffan, jag och en kompis till anmälde oss till en nybörjarkurs.

Första gången var i tisdags. Vi missade lite av starten då det var kö in och jag måste erkänna att jag först blev lite paff - tror de redan att vi kan det här eller var min reaktion. Jag hade bilden av att vi mycket långsamt skulle gå igenom alla steg med början från hur man sätter på sig badmössan... Kanske som simkurser för barn ungefär ;). När vi väl var uppvärmda och indelade i två grupper efter förkunskapsnivå så blev det bättre och vi varvade olika övningar med tips däremellan. Svårigheten var helt klart andningen, så länge man klarade sig utan att andas gick det ganska bra...men det klarar man ju inte så länge. Först tror jag att jag missade att andas ut under vattnet och försökte följaktligen både andas ut och in när jag vände upp huvudet - det är inget ni behöver prova! Sen har vi ju det där med att ta det lugnt och att varje längd INTE behöver vara en tävling, det har jag också lite svårt för...
Slutsats: Man ska andas ut FÖRE nästa andetag och det blir lättare att orka om man tar det lugnt. Till nästa gång behövs nya simglasögon (mina läckte som ett såll så ett tack till simläraren som lånade ut sina till mig) och en näsklämma (näsan läckte också som ett såll men den kan jag tyvärr inte byta ut).

Nu laddar vi för sista cup-tävlingen! På lördag är det nämligen dags i Stockholm. Sen är det (snyft) bara en tävling kvar för i år och man måste sedan vänta ända till april...hur länge som helst! Vi är i alla fall anmälda till långa klassen i Raid Uppsala så det kanske tar till april att återhämta sig, man vet aldrig ;)
2008-09-30  Mycket vila Kommentera
Mycket vila har det blivit men igår var jag i alla fall igång igen...
Innan dess hade jag inte tränat sedan i torsdags och förra veckan vågar jag inte tänka på hur få träningstimmar det blev. Det enda som jag har hållit är att jag faktiskt körde veckans gym-pass! Har dock hänt mycket annat roligt så därför klagar jag inte. I lördags hade vi ”aktivitetsdag” för en tjej som fyllt 30. Dagen började lite efter kl.9 och fylldes av mycket fika (fika blir ännu viktigare efter 30 nämligen, kolla bara på alla tanter ;) ), en lång väntan på ett tänkt fallskärmshopp som sedan pga moln blev ombokat till söndagen, 10-kamp i Skatås, bastu och sopp-middag. På söndagen blev sedan fallskärmshoppet av och gissa om jag blev avis…vill också!

Igår var jag så igång med träningen igen. Löpningen stod på programmet och egentligen hade jag tänkt lufsa runt i Änggården eftersom det är nära hem. Men så fick Staffan mig på andra tankar då han och en kompis skulle köra en förkortad variant av finalloppsbanan i Skatås. De skulle starta senare än jag och springer såklart fortare men jag blev ändå sugen på att köra samma runda, ca 14km. Det kändes tungt då och då och ibland pressar jag lite hårt för att det ska vara ett distanspass, får liksom påminna mig själv om hur långt jag har kvar och jag måste orka det med. Klarade mig från regnet den första timmen sen blev jag jätteblöt men då var det inte så långt kvar. Ett bra pass och benen känns lite brusiga idag så det tar jag som ett kvitto på att jag pressade på bra. Fick förresten ingen tid att jämföra med för då Staffan med kompis kom till Skatås var det så pass sent att de antagligen inte skulle klara banan före mörkret så egentligen kan man säga att de bara lurade ut mig på den….men då får jag väl bara tacka för det då ;)
2008-09-23  En skön kväll... Kommentera
Tävling lördag - väl godkänt. Vila söndag - knappt godkänt.
Det brukar ofta bli lite för mycket aktivitet på våra vilodagar för att man ska kunna tillgodogöra sig vilan riktigt bra... Den här gången stod det shopping på schemat, med inriktning på baddräkt/badbrallor inför den kommande crawl-kursen som vi visst har råkat anmäla oss till... Finns det något värre plagg att tvingas prova ut? Hittade i alla fall några möjliga kandidater men ingen klockren.. Det var hur som helst en väldigt fin och skön dag som avlutades med middag på restaurang och kaffe på ett café i goda vänners lag.

Den sköna söndagen gick över i en ganska stressig jobb-måndag. Måndag höjdes dock ganska många snäpp på kväll då vi for till Deljön för ett kajak-pass. Det var (ännu) en jättefin kväll med nästan helt blank sjö som börjar omgivas av vackra färger från skogen. Jag testade en lite snabbare kajak och även en annan paddel och tyckte att jag fick helt annat flyt!
Känns inte alls som ett träningspass utan bara som en skön kväll...
2008-09-19  Dags för tävling igen! Kommentera
Den här veckan har jag i princip kör ett pass och nu är det dags för tävling igen. Om man bara tävlar tillräckligt ofta behöver man väl inte träna ;) utan kan bara köra tävlingar?
Nej egentligen är det inte riktigt bra när det blir så här. Jag körde ju måndag-tisdag sedan på onsdag blev det en låång jobb-dag och benen var sega-sega hela veckan och sen späddes det på av träningvärk från första gym-passet på hur länge som helst. Idag känns dock benen okej och jag känner mig laddad. Det är en lite tidigare start (kl.9) än vi oftast har så jag hoppas bara att den laddade känslan inte fortfarande sover då... Jag menar alltså att jag kan vara lite seg på morgonen innan jag har vakna till, men klarade vi kl.6 på Bornholm ska vi väl klara kl.9 i Borås.

Nu kör vi så det ryker!
2008-09-16  Ömma axlar Kommentera
Ingen träning söndag, promenad på 2x0,5timme var tillräckligt för den dagen ;)
Veckosummering: 0,75+2,5+3,5=6,75h Tävlingsvecka och den gick ju bra så då får det väl betraktas som ett bra upplägg!

Igår hade vi dock planerat in lite kajakpaddling. Vill ju gärna hinna med att paddla lite till efter kursen innan det blir vintersäsong. Vi hade två kompisar med oss som paddlade i vår kanadensare och jag får väl erkänna att det är ett tag kvar innan jag kör om dem i min kajak. Hade valt den mest stabila (och långsammaste...) kajaken som de har för att kunna fila på tekniken utan att vara allt för rädd att ramla i. Det är liksom lite läskigare att vrida oredntligt och trycka till med fötterna om kajaken känns alltför instabil. Nästa gång kommer jag dock att byta upp mig något så kanske det går lite fortare. Hade fortfarande grym träningsvärk efter lördagen så det kändes! Det var en jättefin kväll med alldeles lugn sjö och jag tänkte för mig själv att det är faktiskt lyxigt att bara kunna sticka iväg så direkt från jobbet och hamna mitt i den härliga miljön. Mera så´nt! Börjar kännas att det är höst och det är lite kallare att cykla till jobbet men jag kan ändå längta lite framåt då de vackraste höstfärgerna fortfarande är att vänta!

Ikväll blir det cykling och gym tror jag. Ska försöka mig på en nysatsning med kontinuerligt gymmande.
2008-09-14  Dagen efter... Kommentera
Det är morgonen efter Femmans-tävlingen och kroppen gör ont lite här och där. Mest träningsvärk i ryggen och då har jag lite svårt att ligga kvar i sängen och sova - men det var så värt det! Det var så länge sedan vi tävlade så jag har glömt hur kul det är! Det var fantastiskt väder och en riktigt fin bana. Upplägget var orientering-paddling (med repklättring ner i kanoten)-cykling (med grottkrypning)-orientering. Första orienteringen så sprang vi på rätt hyfsat, men sen missade vi lite orienteringsmässigt och eftersom vi inte är kända för att vara löpstarka har vi inte råd med sådana missar. Nå´n gång måste ju Staffan få missa också för han brukar ju vara nästan felfri, men det är lite trist när det kommer precis i början. Ska egentligen inte säga nå´t för vi vet inte om det påverkade resultatet.. Kändes som en bra paddling, repklättring gick bra och upp på cykeln kändes det fortfarande lätt och jag tänkte t.o.m.: Jaha, nu ska vi bra cykla lite grann och en kort löpning på slutet sedan är det redan klart. Behöver jag säga att när vi väl kom till sista "korta" löpningen kände jag inte riktigt likadant ;)
Vi slutade 5a, kanske med hjälp av att några lag stämplat fel (annars troligtvis 7a) men det är också en del av spelet och jag är nöjd! Kände mig inte påverkad av förkylningen heller så det var bra.

Hur gick det för kompis-lagen då? Jo, bra och det var riktigt kul att ha dem där!

Tjejlaget med den tidigare omtalade frächa 30-åringen (se föregående inlägg) slutade på en fin 13e-placering av knappt 30 startade lag. Bra prestation i en första tävling och speciellt med tanke på att ingen i laget har erfarenhet av att orientera.
Bonus för detta lag: Bad från kanoten! (Välte visst vid istigning sägs det)

Herrvolley-laget slutade också i mitten av sin klass, 55 av ca 100 startande lag. Inte heller här någon erfarenhet av orientering.
Bonus för detta lag: Ett par extra kilometer på cykeln! (Innan laget kom på att andra sträckan inte var cykling utan mer löpning..)

Det lite mer erfarna herrlaget som vi har varit och paddlat ihop med slutade på en 18e plats. 18 av 100 = översta 20% = Bra! Vad gäller orientering för det här laget så har halva laget legat i träningsläger för orientering under sommaren (i alla fall deltagit i ett antal rena orienterinsgtävlingar) och haft en enormt positiv utvecklingskurva!
Bonus? Saknas ännu för detta lag, men någon finns det säkert...
2008-09-12  Lyxigt 30-firande Kommentera
Nu är det färdigtränat inför Femman, återstår bara en cykeltur från jobbet men annars har det varit två dagars vila. Igår var det lite förbredelser och uthämtning av startpåse och sen en härlig lyxmiddag för att fira en mycket fräsch 30-åring ;)
Imorgon fortsätter hon firandet på Femmans multisportrace - med en bra placering i damklassen kanske?!

Idag ska vi lämna vår kanot för att få den tillfixad. Den blev lite kantstött i Sälen kan man väl säga. Annars är det bara att fixa dte sista och så en dunder-dunder kur som tar bort förkylningssymptomen - tips någon? Staffan har känt lite under veckan och idag rinner mina ögon och näsa....så typiskt...men halsen är i alla fall bra så vi får hoppas att det inte hämmar oss imorgon. Ska bli kul för det ska vara flera kompis-lag med som vi kanske stöter på längs banan, ett dam och ett herrlag och sen ett till herrlag som i och för dig har varit med förr. Två kompisar lärde jag känna under volleyboll-tiden så det blir liksom fel format att se dem ute i skogen under en multisport-tävling, men kul :)

Imorgon smäller det!!!
2008-09-10  Laddning på g Kommentera
Måndagen var ledig och en trevlig kompis-fika inbokad istället. Igår blev det bara en kort löprunda med stretch både i början och slutet för att försöka mjuka upp kroppen. har lite känning i ett knä och i höften som jag gärna vill bli av med helt innan lördag. Asfalt is not good for you!
Idag är jag för första gången inte längre bilburen till jobbet (jag har varit såå bekväm med mammas bil) och idag fick istället Poison rycka ut.
Ska dessutom ut och lufta henne i Änggårdsbergen efter jobbet (alltså en cykelrunda på min mtb).
2008-09-09  Helgträning Kommentera
På lördagen hade jag egentligen tänkt mig en cykeltur till en orienteringstävling, orientera och sen cykla tillbaka. Men ösregnet gjorde liksom att jag kom av mig… Väntade ut regnet och efter lite ärenden på sta´n hade det gett sig och jag gav mig ut på en tur i Sisjön. Dock tyckte inte mina knän att det var en lika bra idé som jag tyckte, eller egentligen var det nog fredagens asfaltslöpning som de tyckte var en dålig idé! Så det blev knappt nå´n löpning, men väl en skön promenad!

Söndag var dagen för genrep! Men min partner var inte lika pigg på detta efter en 24-timmars seglingstävling med en hel del regn. Lite sliten och småförkyld bestämde vi att det fick bli gemensam paddling och övrigt fick Maria göra själv. Jag började med en löpning på ca 13,5km, varav 9km på en trixig och blöt stig. Det är en rolig runda men oj så trött jag blev! När vi sen paddlade vår ”vanliga runda” var liksom orken helt borta. Vi höll dock bra tempo och kämpade på men sen var det skönt att det var klart och nå´n cykling blev det inte i detta genrep.

Veckosummering: 1(mån)+1,67(tis)+1,5(ons)+1,33(fre)+0,5(lör)+2,5(sön)=8,5h
Kändes som en ganska bra vecka med mycket löpning men det fattas ett långpass, lämpligen på cykel.
2008-09-06  Dubbelpass och löpning Kommentera
I tisdags hade vi återigen synkat ihop oss med två kompisar och körde ett dubbelpass paddling-löpning. Vi paddlade lite längre än sist och båda lagen var riktigt nöjda med sin paddling. Även löpningen gick riktigt bra för oss. Löprundan där är ganska platt, men det var ändå kul att känna att vi kunde trycka på! En bra dag!

På onsdagen tänkte jag springa i skogen. Jag ade ingen karta men tänkte att jag kommer väl ihåg rundan från Femman-tävlingen. Man kan ju tycka att jag ska kunna komma ihåg det från lördag till onsdag, men....icke! Flera felspringningar blev det, men jag kom i alla fall fram till alla ställen (läs toppar). Det regnade lite när jag började men sen gav det sig och var riktigt skönt, dock var skogen mycket blötare än sist :(.

Torsdag var tänkt som en cykeldag men sen var jag inte riktigt sugen när jag kom hem noch Staffan skulle int med. Jag kände mer för lite greja med inredningen hemma. Positivt när man hoppar över ett träningspass är att det plötsligt finns massa energi över till annat och jag tror nästan jag skrämde Staffan när jag sprang omkring och gick på högvarv hemma!

Så blev det fredag och det kändes lite som på torsdagen...visste inte riktigt vad jag kände för och jag tänkte att det är bättre att ge sig på något som man verkligen känner för än att tvinga sig till att träna något. Jag försökte känna efter...och kom på att jag nog ville köra något som var mer bara "mal på". Det fick alltså bli en löprunda "runt älven". Började mot Göta-älv-bron och sen Hisingssidan och tillbaka över ÄLvsborgsbron. Det kändes ssom att det gick ganska fort och jag försökte trycka på, tiden blev 1h 20min.

Nu är det helg och fler pass stundar!2008-09-02  På egna paddlar... Kommentera
Igår var det sista gången på kajak-kursen. Inte lika härligt väder den här gången, men två av tre med fint väder får väl duga. Det blåste lite mer och gick lite små vågor och det var tillräckligt för att det genast skulle kännas mer instabilt. Det gäller att paddla på och inte ligga still så går det oftast bra. Kursen har varit bra, det har inte blivit så mycket snabb paddling utan mer teknik-tips, prova på olika kajaker och inte minst räddningsövningar. Vi övade ju lite på räddningsövningar sist och igår var det upp till bevis! Motionsprovet som man skulle klara innebar att man skulle göra en kamraträddning (dvs ta sig upp i sin kajak med hjälp av en kompis) och tre gånger kunna ta sig upp i kajaken på egen hand. Efter två misslyckade försök i det sista steget att få i benen i kajaken (tappade balansen och välte då) klarade jag mina tre uppklättringar. Staffan var klar lite innan mig och Happy Feet är nu godkända att paddla på egen hand på klubbens motionskvällar!

2008-09-02  En fantastisk lördag med multi-träning Kommentera (1 svar)
Fredagen blev lugn med bara lite Tusingar för egen del. Fick åka hem och vila lite efter jobbet men sen kände jag mig tillräckligt pigg för att orka tusingar. Jag körde på vårt ”vanliga” ställe i Änggårdsbergen som inte riktigt mäter 1000m. Tiderna blev : 4:41, 4:41, 4:42, 4:44, 4:41, 4:39. Lite bättre än sista rundan som jag tydligen körde i maj…

Lördag blev det minsann ingen sovmorgon utan det var upp och hoppa och cykla upp till Skatås och förbereda för den multi-träning som vi tänkte hålla för några av våra kompisar. Vi körde på orienterings- och cykelbanorna från förra årets Femmans-tävling. Staffan och jag sprang först och därefter körde vi cykelbanan (en kontroll borttagen) och satte upp snitslar/plastband istället för kontroller. Vi klarade väl på ett ungefär att hålla förra årets tider även om vi hade hoppats på en förbättring så klart ;)

Lite sena kom vi i alla fall tillbaka och kunde instruera deltagarna vid dagens träning. Med lite olika inställning till orienteringen gav de sig iväg. Hur svårt kan det vara, man har ju en karta att följa så det är väl bara att springa rakt på? Det kan väl inte var så mycket jobbigare att springa i skogen än på stig? Ungefär den inställningen hade nog jag innan jag började… Sen är det ju alltid skönt att höra att folk kommer till samma slutsatser som man gör själv. Alltså: Jo det är ganska svårt fast man har karta och det är grymt mycket jobbigare att springa i skogen än på väg!

Vi väntade oss en hård kamp mellan två deltagare: Den ena duktig orienterare och den andra löpstark. Vid kontroll 2 hade den löpstarke en ledning på 6min, men sen tog orienteraren över och vann komfortabelt med sådär 12min. Stark jobbat också av dagens damer som kom i mål lite efter de andra, men som inte givit upp utan såg till att ta alla kontroller. Enda fullföljare av hela banan (orienterng+cykling) var Svante som därmed vann totalt och orienteringsdelen! Staffan och jag hade en väldigt skön eftermiddag i solen vid Delsjöns badplats. Lite fika i solen och mest bara slappade och sen lite korvgrillning när våra deltagare kom i mål.
Bra jobbat allihop!
2008-08-29  Cykeltur Kommentera
Den här veckan har vi hunnit med ännu ett kajakpass i kursen som vi går. Den här gången fick vi öva på att rädda varandra och oss själva mot slutet. Vad kallt det var, fast ändå inte så farligt i vattnet, men man hann liksom bli lite frusen redan innan vi skulle slänga oss i vattnet. Staffan och jag klarade att rädda både varandra och oss själva så det kändes bra. Bra kändes det också att komma in i bastun efteråt ;)

Annars har jag avverkat lite löpning, ett terrängpass (som gick dåligt) och ett back-pass (som gick bra).

Igår fick det bli en liten cykeltur i skogen och det går allt bättre! Mer fart behövs fortfarande men jag tar mig i alla fall fram här och där. Det var en riktigt fin väg vi var ute på igår: Bohusleden Skatås-Jonsered och sen asfalt hem. Vi körde inte över getryggen i början utan lite andra små stigar som Staffan guidade fram oss på. Han försökte förhöra sig om att jag skulle komma ihåg dem efteråt…och nja, det gör jag nog, tror jag… Har ju liksom fullt upp med att koncentrera mig på tekniken.
2008-08-25  Guu´ va´gôtt med hälg! Kommentera (3 svar)
Det är alltid skönt att avsluta en jobb-vecka med ett träningspass som tömmer huvudet. Backintervaller till exempel...då tänker man inte så mycket på jobbet, mer på när eländet ska ta slut ;). Nä, så farligt tycker jag inte att det är, i alla fall inte när man får välja själv hur man ska köra. Det blev lite senare än tänkt på jobbet så jag åkte först hem och åt lite. Sedan joggade jag bort till Slottis och sprang: Först en lång backe med svag lutning (1:04, 1:01; 0:59, 1:01, 1:01, 0:59) och därefter en kortare brantare backe (6x ca 0:30). Trots att jag var trött i benen efter mtb-turen på torsdagen gick backarna okej. När jag kom hem körde jag lite styrka för överkroppen.

Min ambition var att köra dubbelt upp på lördagen, men det orkade jag inte ... :(
Det var nog så jobbigt med det jag körde. Startade ganska tidigt så jag var ute i spåret i Skatås före kl.10. hade siktet iställt på 18km-slingan och jag körde nästan hela. Stundtals var jag riktigt trött i benen och tempot är inget jag skryter med men jag är nöjd med den löptur som det faktiskt blev! Belöningen blev skaldjurskväll på balkongen med många trevliga tjejer! En så´n dag mår man bra!
På kvällen hejade vi fram Staffan ocj Johan till en fin-fin prestation i midnattsloppet: 1 mil på ca 45 min blev det för båda killarna - Starkt jobbet!
(Förstår att ni undrar...och Ja, Staffan fixade segern med 4sek!)

Igår fick vi vara ute och njuta av absolut toppen-väder! Vi var fyra personer och körde ett litet kombi-pass med paddling och löpning. Först paddlade Staffan och jag och sedan bytte vi med de andra två så paddlade de medan vi sprang. Det blir så bra och funkar så bra att göra så för om det är bara Staffan och jag så uppstår ju ett problem var man ska göra av kanoten medan man springer. Vi var i trakterna runt Rådasjön och sprang på jättefina (platta) stigar och det var en såå härlig dag!

Veckosummering: 1(mån)+1,25(tis)+2(tors)+1,5(fre)+2(lör)+1,5(sön)=
9,25h + 6,5h transportcykling
Blev ju lika bra som förra veckan så nu får det bli en till så´n!
2008-08-22  En härligt stark kväll! Kommentera
Efter en oplanerad vilodag på onsdagen (som nog var väldigt nyttig) var jag igår laddad för att ge mig ut på en cykeltur i skogen. Efter lite velande om vilken tur det skulle bli kom jag och min mtb-tränare (Staffan) fram till att Skatås-Kåsjön-Skatås nog var bra med golfbane-slingan som ett tillägg om jag orkade. När jag kom till Kåsjön kände jag mig fortfarande pigg så jag körde en bit till på bohusleden innan jag vände. Det var en riktigt rolig tur, svår ibland men väldigt fin. Jag körde inte fort, men nu ska jag skriva något som jag inte så ofta gör:
Det gick bra igår! Jag är nöjd!

Mot slutet på golfbane-slingan började jag bli trött och gjorde först en "vältning" åt sidan där det var ganska brant så jag tackar den lilla tallen som stod där och fick ta emot hela min tyngd! Nästa vurpa kom lite längre ner och byggde såklart på min spångest (=ångest för att köra på spång). Jag hade övat på en hel del lätta spångar som ligger direkt på marken som det inte gör något om man ramlar av. En av de allra sista gick dock inte bra och jag kom inte upp på den utan mitt framdäck tog stopp mot uppfarten och jag fortsatte över styret ner på spången. Det gick bra och jag fick inte ens några blåmärken, vet inte om jag ska tacka alla mina år med volleyboll-slängningar för det?
Totalt var jag ute i 3h 40min, varav ca 2h i skogen.

2008-08-20  Tjejer går kurs...killar köper och lär sig själva Kommentera
Det här är en teori (eller kanske t.o.m. statistikt bekräftad) som nämns då och då. När tjejer vill lära sig något nytt letar de reda på en nybörjarkurs i detta och anmäler sig till denna. Killar däremot, de köper det material som behövs (en kajak, en segelbåt eller vad det må vara) och sen är det bara att lära sig...

I måndags var vi på en nybörjarkurs i kajakpaddling och av 12 deltagare var 10 tjejer och två killar! Det var i alla fall jättekul och det kommer blir lärorikt för både mig och Staffan. Jag vill få lite bra teknik-tips och även lära mig räddningsövningar för att sedan kunna träna mer paddling. Efter genomgången kurs kan man gå med i klubben där det finns möjlighet att låna kajak och paddla med så det här ska bli kanon! I måndags gick vi igenom lite grunder om kajaken och sen fick vi paddla ca 1 timme. Jag valde en ganska stabil kajak så om jag vågar ska jag byta till en rankare modell nästa gång när vi ändå ska bada ;) (räddningsövning). Staffan var lite mera vågad redan denna gång (någon som är förvånad ;) ) men även han satt kvar i kajaken.

Igår begav jag mig upp till Skatås efter jobbet för att springa lite orienteringslöpning och vanligt. Det gick sådär, benen känns väldigt trötta fast de har fått vila i två dagar så klokare hade nog varit att stå över träning igår.. Efter ca 45min blev jag dessutom dyblöt då himlen öppnade sig och det mullrade till. Kändes faktiskt som om jag hade badat och efter det förlorade jag gnistan lite, den blev väl dränkt...

Staffan blev motarbetad av kanadagäss igår på sin intervallrunda. Jag tyckte att vad är kanadagäss att komma med jämfört med älg men okej... Tydligen bestämde de sig för att spärra av vägen och fräsa åt dem som försökte ta sig förbi - Staffan tog aldrig riktigt upp kampen.
2008-08-18  Helgen Kommentera
I fredags var jag bilburen och tog faktiskt bilen till löpspåret! (Fy…jag vet men jag skyllde på att jag storhandlade efteråt). Med trötta ben gav jag mig på milen i Skatås igen och jag hade förstås hoppats på en ny rekord-tid trots trötta ben. Tyvärr blev det inte så nu har jag hoppet till nästa gång med PIGGA ben.

I lördags var vi bjudna på bröllop – tycker om att gå på bröllop! Vigseln skulle vara i Göteborg och festen i Marstrand så vi hade gjort en mycket bra lösning med övernattning för lördag kväll. Lite logistik-tänk krävdes dock. Staffan m.fl. seglade upp segelbåten till Marstrand på lördag förmiddag medan jag satte mig i bilen med cykeln i bagaget och körde dit. Jag lämnade sedan bilen där, för seglarna att ta tillbaka till Göteborg, och hoppade själv upp på cykeln. Det blev en härlig cykeltur som tog ca 2h 15min med fin väg och härligt väder! Benen var lite trötta men cykla går bra ändå och speciellt landsväg tycker jag.

Summering för veckan: 1(mån)+1(tis)+2(ons)+2(tors)+1(fre)+2,25(lör)
=9,25h + 3h transportcykling
Godkänt - Ska se till att nästa vecka blir minst lika bra!
2008-08-15  Orientering - skam den som ger sig! Kommentera
Tror att jag har kommit fram till att någon naturlig talang för orientering har jag helt enkelt inte, men det måste väl gå att lära sig?!

Igår hade Staffan satt ihop en fin bana åt mig på trim-kontroller (naturpasset) i Änggårdsbergen och även om jag inte hann med alla på de knappa två timmar som jag var ute så hittade jag i alla fall en hel del. Den första tog drygt 20min och då blev jag lite smått irriterad...men ville liksom inte ge upp för då skulle jag ju ha missat den första och alla efter räknas inte "på riktigt". Hittade den till slut, nästa tog också en stund men sedan lossnade det lite grann och jag kunde njuta av en härlig löp-tur. Det är så vackert i Änggårdsbergen vid de små mossarna när solen kommer fram! Det var jag tydligen inte ensam om att tycker för hÄLGa med son/dotter var också ute på en liten tur. Blev lite förskräckt kan jag säga när jag helt plötsligt såg en älg lite längre fram i den riktning jag var på väg och sen dök också kalven upp. Trodde inte det fanns älgar i änggårdsbergen men de gillade väl liksom naturen med närheten till sta´n ;)
2008-08-14  Back in the game Kommentera
Har inte blivit så mycket bloggande på sistone och det innebär tyvärr att det inte har blivit så mycket träning heller... Efter O-ringen var vi ganska mätta på träning och gav oss ut för att segla två veckor. Löparskorna åkte med men de blev inte använda alls och ingen annan egentlig motion blev det heller under två veckor! Vi behövde nog lite vila och positivt är att nu är i alla fall suget tillbaka även om formen är bortappad ;)

Nu är i alla fall första veckan som vi är igång igen efter O-ringen. Det känns att det var ett tag sedan jag tränade men inte så katastrofalt som det skulle kunna kännas. Två veckors vila verkar okej men värre känns det att vi inte har tränat ordentligt sedan någon gång i maj ungefär... Det har varit vila före tävling och vila efter tävling och se´n vet jag inte vad vi har gjort... Nu hoppas jag få till några riktigt bra veckor innan det smäller i Femmans-tävlingen :)

Startade i lördags med en lugn joggingtur 30min och sedan inget mer.

Söndag bar det av ut på cykeln men bara landsväg. (Detta berodde bl.a. på att jag annars hade fått stå hela tiden i skogen för min sadelstolpe pajade nämligen på O-ringen. Tror inte jag hade orkat så länge då..) Det blev ca 2 timmar i nästan konstant regn, men det var kul ändå och det blev en fin runda bortåt Partille-Öjersjö.

Måndag besökte jag ett ställe jag inte varit på på mycket länge och det kändes på tisdagen kan jag säga: Gymmet! Betoning på överkroppen som vanligt och det kändes bra att få köra igenom kroppen och lite extra nyttiga övningar för ryggen. Nu ska jag verkligen vara hård mot mig själv och köra gym en gång i veckan - det ska inte få bortprioriteras mer. har funderat på att köra Bodypump eller liknanade en gång per vecka för att få in ett pass med allmän styrka för hela kroppen.

Tisdag begav jag mig till Skatås och gav mig på milen. Värmde upp den första kilometern sen var målet att springa 5:30 per kilometern. Kilometrarna på milen är dock mycket varierande så vissa är betydligt lättare än andra ;)
2a 5:30, 3e 5:40, 4e 6:15, vila 1,5min, 5e 5:00, 6e 5:30, 7e 6:00, vila 1,5min, 8e, 9e och 10e vet jag inte riktigt men ganska fort.

Onsdag (igår) mtb-cykling och lite teknikträning (med ny sadelstolpe!). Min abslouta svaghet är framhjulslyft så igår fick jag lite teknikträning av Staffan. Jag förstår teorin ska bara överföra det till min kropp, tyvärr är inte min kropp så smart alltid... Det har varit torrt och fint hittills när vi har cyklat så blötan innebar att det var lite lurigare att ta sig fram. Mer cykling behövs!
2008-07-17  Backar och trappor Kommentera (3 svar)
Jag skulle bara ett kort pass igår, men jag kände att det fanns ett behov av mer cykel och mer backar så lite är bättre än inget. Vi ska ju trots allt till fjällen (O-ringen i Sälen v.30) så man kan ju misstänka att det blir en del backar ;)

På väg hem från jobbet har jag en bra backe, asfalt men ändå, så där cyklade jag upp och ner 10ggr. Sedan fortsatte jag till de bekanta trapporna vid Skansen kronan och körde 4 löpningar uppåt, dock inte hela trappan. Backarna på cykel kändes förvånansvärt bra, bara jag tar det lugnt och ligger under mjölksyratröskeln orkar jag lätt. Trapporna kändes tuffare och jag tog mig inte så långt upp som jag hade velat. Allt som allt blev det ett pass på drygt 60min, transportcykling och nerför inräknat.

2008-07-16  "Lätt" mtb-pass Kommentera (3 svar)
"Lätt" fast ändå inte lätt för det kändes att det var länge sedan jag cyklade. Staffan och jag möttes upp vid Änggården och kvällen till ära var det invigning av vårt nyinköpta kartställ. Ett riktigt kartställ den här gången, det tidigare var ett (mycket fint) hemmabygge av Staffan. det nya funkade bra förutom att skruven i mitten ville snurra upp sig liksom... Jag lämnar det till den andra ingenjören (Staffan) att tänka ut nå´t smart där.

Vi körde "lätt" i och med att vi tog det lugnt och läste karta och inte körde så länge. När jag cyklar själv stressar jag mer hela tiden så det här blir behagligare men kan säkert gå nästan lika fort totalt sett. Jag kände mig lite ovan på cykeln och efter en snabb koll på bloggen kom jag fram till att det var en månad sedan jag cyklade i skogen senast (2008-06-16) så det hade sin förklaring. Först tyckte jag att det var jättekul men sedan blev blev jag hungrig och plötsligt kände jag mig på dåligt humör. Varför jag var hungrig vet jag inte riktigt men jag kom på mig själv med att det dåliga humöret bara berodde på att jag var hungrig och då kunde jag behärska mig. Bra att komma till insikt med så´nt för det kan ju vara likadant på tävlingar. Efter ca 1,5timme i skogen åkte vi hemåt och det blev banan/bulle-stopp direkt och sedan kändes det bättre :) :)

I måndags jobbade vi ganska länge och sen bara en lugn kväll hemma med middag och lite kortvisning för vår tillfälliga hyresgäst (min mamma).
2008-07-14  Det är svårt att göra rätt... Kommentera (3 svar)
Man vill så gärna göra rätt, men ibland är det svårt att veta vad som är det rätta.
I alla fall i orientering.
I fredags gick det sådär; Jag hittade alla kontroller, men det tog lite väl lång tid. 2,8 km orange bana på 43min, hamnade på plats 43 av 81. Staffan kammade hem en andraplats av 37 på en 3,7 km röd bana. Nice!

I lördags var vi lediga från all träning och ägnade dagen åt födelsedagsfirande på medeltidsveckan i Hova – Skön ledig dag!
Jag fick tom. medeltida fotmassage, mm....

Igår var det dags för orientering igen och nu gick det lite bättre även för mig. Det blev en gul bana (ska vara lite lättare men jag tyckte att den var jämförbar med fredagens bana) på 4,6km. Terrängen var inte så uppsprungen här som den var på fredagen då det var väldigt svårt att avläsa vad som var stig och inte. Jag tog det riktigt lugnt och försökte vara överdrivet noggrann och det funkade nog. Tvekade vid någon kontroll men jag behövde inte leta så länge. Slutade 3:a av 8 (ingen poppis klass verkade det som…). Staffan ”tvingades” springa en svart bana som är den svåraste. Han hade tänkt ge sig på en violett men då de kartorna var slut (!) fick det bli en svart bana 5,2km istället. Han lyckades bra och slutade 12:a av 80. Det hade ju varit synd att avsluta en sådan bra dag redan där så istället vi begav oss till Delsjön, hyrde en kanot och plaskade omkring i den i 1,5 timme. Det var ett tag sedan vi paddlade och vi ville känna på lite inför O-ringen nästa vecka. Om vi lyckas ska vi få till två paddelpass till kommande vecka, fast då i vår egen kanot.

Veckosummering: 1+1+2,5=4,5 timme
Transportcykling: 80min
- Veckan efter en 12-timmars tävling är allt okej ;)
2008-07-10  Massage och Vila Kommentera (6 svar)
Inte för att våra kroppar skrek efter det men det känns ändå vettigt att vila ordentligt efter något som Island explorer. Tyckte faktiskt att kroppen kändes oförskämt bra; trodde att vi båda skulle känna av skavanker i knän och rygg, men faktiskt inte :). Jag har haft lite känning i knäna och Staffan har ju haft det av och till lite längre så då undrade jag hur det skulle gå med en så´n här påfrestning. Det känns skönt att veta att vi håller även för längre tävlingar.

Självklart har jag haft lite träningsvärk och trötthet i ben och i rygg. Ryggen är antagligen pga ryggsäcken, är ju dessutom ovan att springa med packning. Vi tyckte därför att ett bra steg i återhämtningen borde vara massage och vi lyckades faktiskt få tag i varsin tid snabbt och blev igår helkroppsmasserade. Lyxigt skönt men lite ont samtidigt!

Annars har vi varit fria från all träning i tre dagar nu.
Nu rullar vi igång igen och idag har jag cyklat till jobbet och ska köra lite lätt styrketräning i eftermiddag. Imorgon är det dags för orienteringsträning på Halland 3-dagars. På varsitt håll så även min hjärna ska aktiveras i navigerandet. Jag är ju annars van att bara hänga på Staffan, erkänner att det låter lite slappt....

Det här blir nog min sjunde orineteringstävling på egen hand så jag tycker fortfarande att det borde vara okej för mig att ligga på inskolningsnivå, men Staffan brukar tvinga upp mig på gul-orange bana. (Inskolning brukar vara fint skyltad med glada/sura gubbar när man går rätt/fel väg och så har man sin förälder bakom. -Pappa, kan du komma ner?). Nackdelen eller fördelen beroende på hur man ser det är att när jag är själv blir löptempot mycket lägre (för stor skillnad mellan vilken hastighet benen klarar och vad hjärnan klarar, tyvärr säger det nog mer om min långsamhet i navigering än min snabbhet i löpning ;) ). Sett som konditionsträning blir det därför lite sämre men nu gör det ju inget om träningen blir lite lugnare.
2008-07-07  Island explorer 6/7 Kommentera
Som jag skrev till en kompis igår: Tävlingen Island explorer på Bornholm var 11 timmar och 45 minuter ren njutning… (eller någonting ditåt...)

En utförligare beskrivning av tävlingen kommer under nyheter men snabbt summerat en jätterolig tävling, fast lite längre än vi tänkt oss. Efter fyra timmar sa Staffan till mig: Nu har vi gjort hälften! Hälften visade sig vara en tredjedel. Förvånansvärt länge gick det dock bra och vi orkade knega på, efter 10 timmar började jag bli rejält trött. Men ge upp finns inte på kartan och vi kämpade på och vann faktiskt mix-klassen och kom även bra totalt. Resultaten har inte kommit ut än så vi får återkomma om det mer exakt.

Veckosummeringen: 2+1,5+11,75=15,25 timmar
Bra vecka men kanske lite ojämnt fördelat ;)
2008-07-03  Paddling som ett sista pass Kommentera
Vi ville hinna med ett till pass i havskajaken innan tävlingen på Bornholm så det fick bli igår kväll. Vi valde en väldigt fin kväll - strålande sol och lugnt vatten! Vi har ju inte direkt behövt paddla när det är svårpaddlat så låt oss hoppas att det inte blir det på söndag heller. Det svåraste igår var att det var så mycket båtar ute att det kom svallvågor hela tiden. Vi utgick från Långedrag och paddlade ungefär samma runda som förra gången vi var ute, enligt map24 ca 11-12km. Försökte putsa lite på tekniken och testa lite olika sätt. I början blev jag väldigt trött i armar/axlar men när det väl lagt sig gick det bra. Jag hoppas så attt det är roder på kajakerna vi ska ha på söndag för jag testade lite utan igår och det gick väl minst sagt sådär... Efter halva rundan gick vi i land för banan-paus och sen paddlade vi tillbaka.

Efter paddlingen igår landade vi skönt i soffan med middag framför ett avsnitt av gilmore girls. Tisdag var bara vila och även igår kom vi i säng i hyfsad tid.
2008-07-01  Skogslöpning Kommentera
Mer löpning!
Eftersom det i helgens tävling kommer vara inte mindre än 26km (!) löpning kände vi att mer löpträning nog är bra. Det räcker väl att börja veckan innan? Jag hoppas att det inte är 26km löpning fågelvägen för även om Staffan orienterar bra så kommer det bli en hel del mer än 26 då...

Igår hade vi i alla fall en helskön kväll. Vi begav oss till Skatås (är just nu bilburna för bilägarana är på semester så det är lite lyxigt!) och rustade oss med våra löpryggor med cykelskor och hjälmar för att få allt så likt helgens tävling som möjligt. Startade vis Brudaremossen och sprang först bortre vändan av 18km-spåret som är en mycket teknisk stig. Därefter fortsatte vi på milen tillbaka till Skatås och sedan lite blandad stig tillbaka till bilen vid Brudaremossen.
Totalt gissningsvis: 1+8,8+4+1,5=ca 16,5km
Jag försökte hitta ett lugnt tempo som jag skulle kunna orka hålla i 26km, Staffan gjorde samma sak men sprang något fortare. Det kändes förvånansvärt bra för oss båda, mycket bättre än i lördags trots att vi nu hade packning. Skönt att få den känslan inför Bornholm på söndag, även om det är mycket längre på Bornholm.
Bornholm är absolut längre än de tävlingar vi har kört och det kommer bli tufft! Hur tufft vet vi först på söndag eftermiddag/kväll. Starten går söndag kl.06:00......
2008-06-30  Naturskön löpning i Häckeberga Kommentera
Tanken var att det skulle bli träning i torsdags också men så blev visst inte fallet. Tiden räckte inte riktigt till. För er som då och så brukar undra det: Det blir ganska stressigt för oss ibland så nej vi hinner inte alltid med allt (även om jag försöker i det längsta....). I fredags for vi ner till Skåne för ett bröllop i dagarna tre. Vackert, stämningsfullt, god mat, trevligt sällskap och fantastiska tal - det kan väl inte bli annat än mycket lyckat!

På lördag förmiddag såg vi en lucka i schemat och tänkte genast: Träning! Löpardojorna var nerpackade så det var bara att kasta sig ut i den härliga terrängen runt Häckeberga slott. Det blev en tur på Skåneleden (tror jag iaf) men vi hann inte runt utan fick ta det säkra alternativet och vända, ville ju inte missa bröllopet liksom. Lite halvstressigt blev det ändå och eftersom vi bodde på ett ställe fredag och på slottet lördag hade vi inte riktigt någonstans att duscha och byta om däremelllan. Problem är till för att lösas och vi hade därför letat på ett friluftsbad som var öppet. Vi tänkte att på ett friluftsbad finns såklart dusch och omklädningsrum så det funkar ju. Svettiga och blöta trampade vi så in där och visst fanns det dusch, spegel var det dock värre med... Efter dusch och sminkning och hårfix med hjälp av fickspegel och i bilen hade vi i alla fall gjort en riktig make-over! (tjejen i kassan kollade lite på oss när vi studsade ut i kostym respektive finklänning).

Festa är jobbigt, ofta jobbigare än att träna ;), så igår var vi så trötta att vi inte orkade någonting. Lämpligt hade min supergoa syster och hennes kille gjort en make-over på vår lägenhet tills vi kom hem. Tänk er själva att helt oväntat komma hem till en nystädad lägenhet med nyputsade fönster! Ahhhhhhhh.........
2008-06-26  På återseende Schweiz - Nu mot Bornholm Kommentera
Schweiz visade oss sin allra bästa sida tror jag. Vi hade härligt väder med strålande sol och molnfritt varje dag. Resan ner gick snabbt så vi hann med en tur både på ner-resedagen och hemresedagen, totalt blev det 5 dagsturer och nästan 4500 höjdmeter. Inte illa - hyfsat med träningstimmar för att vara semester! ;) Det var första gången jag vandrade men det var en upplevelse som defintivt gav mersmak. Det är så fascinerande att man först står där nere och tittar upp på de höga höga bergen och inte för sitt liv kan förstå att man ska kunna gå dit upp... Men så, några timmar senare är man plötsligt där uppe och får en helt magnifik utsikt!
Semesterns abosluta magpirr var Klettersteig i Kandersteg, en via ferrata eller en mycket ordnad klätterled där man hela tiden sitter fast i en vajer som går upp längs berget, ca 300 höjdmeter tog vi oss på det här sättet. För den som är nyfiken kan man kika på bilder här om vad det handlar om: http://album.nzz.ch/album/CID-u0055613-13/index-u0055613:13.html

Efter Schweiz har jag vilat lite grann och försökte hämta in på sömnkontot eftersom vi åkte i sträck hem så blev ju sömnen sådär mellan söndag och måndag. Ska dock inte klaga för det var inte jag som körde hela natten genom Tyskland - tack chauffören! I tisdags var Staffan iväg på orienteringsstafett i Sätila och jag tror minsann att båda bröderna Johansson var i det lag som segrade internt i klubben. Själv fördrev jag kvällen med att packa upp, tvätta, laga mat och annat skoj ;)

Igår blev det dock lite träning igen, i ett mycket trevligt format får jag tillägga. Med siktet inställt på tävlingen island explorer på Bornholm var det dags att testa på att paddla havskajak. Ett delmoment är nämligen 4km paddling i havskajak och eftersom jag har paddlat det en gång var det liksom läge att testa igen. Vi var 7 personer som hyrde havskajaker och begav oss ut. Vi var mer eller mindre nybörjare allihop men när uthyrararen frågade oss vilka som var nybörjare räckte alla tjejer upp handen men inga killar, konstigt fenomen eller hur?
När läskigheten med om man skulle välta eller ej lagt sig gick det ganska bra. Försökte hitta någon slags teknik som inte gjorde att armarna-axlarna dog direkt eller att jag stänkte ner hela mig. (Jag ville tydligen ha paddeln onödigt högt och lyckades stänka en massa vatten på mig hela tiden..). Vi paddlade en sväng och gick sedan i land och fikade lite på en liten ö för att sedan paddla tillbaka. Skulle säga att det blev sisådär två timmars paddeltid. En kväll i goda vänners lag som man dessutom kan lägga till på träningskontot - det är inte alls fel det!

2008-06-17  Sista inlägget före Schweiz Kommentera
Igår var kvällen helt fri från träning. Istället fyllde jag den med att handla och fixa matsäck och packa. Fast jag hade HELA kvällen på mig så lyckas det ändå bli midnatt och man har ändå inte hunnit med allt...hur kommer det sig? Det kan ju vara så att jag ibland, men bara ibland, när jag tycker att jag har MYCKET tid på mig gärna hittar på nå´t mer som jag tror att jag ska hinna också.. Göra energi-bars t ex, det trodde jag att jag skulle hinna men icke ;)

Nu är det bara en arbetsdag kvar sen drar vi till alptopparna i Schweiz.
Härligt!!!!!!!!!!!!
2008-06-16  Helgträning Kommentera (3 svar)
Nu har helgen sprungit förbi också men måste säga att vi faktiskt har hunnit med en hel del. I fredags var Staffan (och en jobbarkompis till honom) med i en solo-tävling vid Rådasjön i Mölndal. Jag cyklade från jobbet och dit, körde lite backträning och sen var jag med och funktionerade och supportade. Om jag skulle ha varit med hade jag varit väldigt nervös, nu var jag bara lite nervös för Staffans skull ;) (skönt för honom för han vet liksom att jag tar hand om den biten). Jag var i alla fall grymt imponerad av Staffan och de andra för det var en tuff bana. Många av killarna där ligger på riktigt hög nivå men jag tycker ändå att Staffan svarade upp bra mot dem. Med lite mer träning så vänta bara...

I lördags morse började jag träningen kl.8:10 och det kändes faktiskt riktigt bra när jag rullade hem från skogen och var färdig med dagens träning redan vid 10-tiden. En anledning till den tidiga träningen var att vänja mig vid morgonträning inför tävlingen på Bornholm som börjar kl.6! Jag cyklade på banan som Staffan har satt ihop till mig, den här gången körde jag t.o.m. rätt, och turen i skogen tog 1:07. Det är en riktigt skojig bana men jobbig med mycket upp-och-ner-upp-och-ner. Avslutade passet med 4 löpningar i Skansen-trappan (2 avsatser).

Igår körde Staffan och jag ett löp-pass ihop och det var nog ett tag sedan sist. På sistone har det liksom blivit så att jag tränar mest men Staffan är bäst tränad... (Får väl hoppas att skillnaden skulle vara ännu större om jag tränade mindre ;) )
I alla fall, ursprungliga planen var att köra finalloppsbanan men vi insåg att tiden vi hade till förfogande var för knapp för det. Vi sprang i alla fall delar av finalloppet och sedan över getryggen och tillbaka. Jag har kommit fram till att jag helt har ändrat inställning till stig med stenar och rötter. Tidigare tyckte jag att det mest gjorde löpningen ännu jobbigare att behöva tänka på var jag sätter fötterna, men nu tycker jag precis tvärtom. När jag får springa stig och försöka hitta flyt i löpningen där och koncentrera mig på det glömmer jag bort om jag är trött - det är hur bra som helst. Nu hoppas jag på att nästa steg blir att jag tycker det är ännu roligare att springa i helt obanad terräng.
Tillbaka till löpningen, till att börja med var benen sega men sen så släppte det och efter en timme tyckte jag fortfarande att det kändes bra. När vi hade 2km kvar kunde jag känna att jag orkade öka och jag fick (för en gångs skull) testa att dra och Staffan låg efter. Det var rätt kul och framför allt var det kul att känna att jag hade den kraften kvar till slutet!

Veckosummering: 1+2+1,45+0,40+1,20+1,30 = 8h 15min
Transportcykling (i varierande tempo): 0,40+1+1,15+1+1,40+0,20+1=6h 45min

En bra träningsvecka! Känns bra eftersom nästa vecka är semester och då blir det bara en sorts träning (vandring!).
2008-06-13  Orienterar du här? Kommentera (3 svar)
Jo jag tränar faktiskt på orientering i Änggårdsbergen. Det spelar ingen roll att jag känner till området lite grann för det är lurigt för mig ändå att passa in kartan mot omgivningen. Jag fick frågan när jag stötte på två gamla mtb-kursare som var ute och for runt.

Det började bra men sedan virrade jag efter en kontroll alldeles för länge, gick mot nästa (bra), men sen virrade jag bort mig igen... Känner inte direkt att jag är en naturbegåvning, men det måste ju gå att lära sig?! Jag tycker i alla fall att det är väldigt skönt och kul att vara ute och småspringa lite sådär som det där blir. Det blev ett par småtoppar att klättra uppför och backar är det ju mest hela tiden i Änggården men sen blev det också en del gående och stillastående för kartläsning. Klockan stannade på 1:45 som någon slags blandad distans-intervall-träning.

Idag var planen först att cykla på morgonen men när gårdagskvällen blev sen (igen) la jag ner det. Bestämde mig istället för att börja jobba i tid och sedan hinna köra ett pass före jag ska heja fram Staffan i Flintas tävling "World of multisport sprint race" som går av stapeln kl.18 ikväll.
2008-06-12  Parmiddag på två hjul Kommentera (9 svar)
Igår kväll möttes vi upp två par vid Sisjön för att cykla en sväng tillsammans och precis när vi hade rullat iväg kom jag på att det är ju som parmiddag det här, fast i en annan form som kanske passar oss bättre ;)

För den här vardagkvällen hade vi bestämt att Torrekulla-leden (16km) passade bra. Det var torrt och fint och så lättkört som det kan bli där tror jag. Jag har testat rundan förut och den är ungefär så teknisk som jag klarar (därmed inte sagt att jag klarar alla partier). Killarna körde först, ungefär lika bra och lika snabbt, och sedan kom vi tjejer, också ungefär lika bra och snabba sins emellan så det stämde bra. Mina ben är inte helt fräscha efter helgen men jag tyckte ändå att det gick bra och med tanke på hur trött jag var tidigare på dágen så piggnade jag till förvånansvärt. Turen tog oss ca 2h i lugnt tempo och med uppsamlingar för att samla "gruppen". Jag förstår mer och mer charmen med att köra ihop med andra, det är så roligt att dela upplevelsen med andra, bara jag får ligga sist i ledet så ;)

Helt klart en parmiddag som jag vill göra om!
2008-06-11  Paddelkväll i halv storm Kommentera (3 svar)
Det som skulle bli en så mysig sommarkväll med först lite och sedan grillning intill sjön...

Det såg så bra ut i mitt huvud när jag planerade det, men sen bestämde sig vädret för nå´t annat. Den ursprungliga planen var havspaddling, men det la vi ner ganska fort efter en koll på prognosen. Istället träffades vi vid Delsjön, där det också blåste och hade blåst så pass att ett träd vält över stugan till kanotuthyrningen. Många av kanoterna fanns också utspridda på sjön för att folk inte klarat av paddla tillbaka dem. Vi lyckades dock gräva fram tre stycken under det välta trädet och så gav vi oss iväg. Tre kanoter och en kajak, där kanoterna klarade sig riktigt bra och kajaken övade på eskimåvändning ett par gånger (än så länge inte helt framgångsrikt ;) ). Jag hade fått äran att testa att styra vår kanot (det är alltid Staffan som styr annars) men det var minsann inte det lättaste, kanske ska ge honom lite mer respekt där!
Efter en sväng in i lilla delsjön paddlade vi tillbaka och då blåste det på rejält så Staffan och jag paddlade tillbaka tillsammans med Johan i kajaken medan de andra tog vägen tillbaka. Därefter gick vi tillbaka och paddlade tillbaka en kanot till och Elin och Johan paddlade tillbaka den andra. Detta blev kvällens styrkespass, men det kändes inte som att det vara risk att vi skulle välta som jag hade trott.

Jag tyckte att alla kämpade på jättebra och nu har vi liksom klarat av "worst case" så allt efter detta kommer att vara "a piece of cake"!
2008-06-10  Från 17:e till 4:e plats på ett år! Kommentera
På lördag var det så dags för tävling! Jag mådde inte riktigt bra, illamående före tävlingen och det oroade mig. Lyckosamt var upplägget att vi skulle börja cykla och det kändes bättre än att springa och när vi väl kommit iväg släppte illamåendet. Det var en fin varm dag och oj så jobbig. För ett år sedan gjorde vi vår första multisport-tävling i just Hestra (slutade 17 av 24 lag) och när jag då kom i mål var jag så trött som jag nog aldrig varit förut och inte sedan dess heller...förrän nu (slutade 4 av 20 lag). Det måste vara något med Hestra och Isabergstoppen – det suger musten ur mig helt. Den sista löpetappen var jag ordentligt trött, illamående och hade lite frossa så jag tror att min stackars partner drog runt mig helt utan hjälp… Lite överdrivet kanske men visst fick han dra! När vi kom i mål och pratade med vinnarna visade det sig att där hade tjejen i laget dragit killen det sista – det är vad jag kallar girlpower!
Mer om tävlingen finns att läsa under nyheter.

Veckosummering: 3 (tis)+1(tors)+4(lör) = 8 timmar

Söndag –materialvård och vila
Måndag – matlagning och vila
2008-06-10  Till fredag före tävlingen Kommentera
Oj nu har jag visst inte bloggat på ett tag, måste vara för att jag har haft så mycket kul för mig att jag inte har hunnit med det ;)

Ja, så är det faktiskt. Förra tisdagen blev det en fin-fin cykeltur med start vid Delsjömotet och en massa fina stigar bortåt Mölndal. Det var Staffan och två cykel-jobbarkompisar till honom som stod för sällskapet. Det var första gången jag cyklade ihop med några efter mtb-kursen och såklart var jag nervös innan – för att grabbarna skulle sticka ifrån mig eller ännu mer för att jag skulle sinka dem hela tiden. Men, som oftast, så gick det bra, de väntade ikapp mig då och då. Jag skulle nog inte hitta hela vägen igen men det var en riktigt fin tur, härliga stigar och ibland kom man upp på en topp med värsta utsikten.

Efter tisdagen var det rätt lugnt, cyklade till och från jobbet och på torsdagen tog jag en kort löptur i Änggårdsbergen. Den kändes dock inte jättebra, men jag tänkte att jag nog bara var trött. På fredagen (nationaldagen) laddade jag inför lördagens tävling med möhippa. En härlig avslappnad dag med ansiktsbehandling på spa, dukad lunch vid älvkanten och ostprovning. Försökte hålla igen med ostätandet och tillhörande vin men det är svårt när det är såå gott! Ingen optimal uppladdning kanske för det var en mycket varm dag också, men nog så rolig så ibland får man prioritera lite.
2008-06-03  Ingen träning men 2,5mil cykling ;) Kommentera (3 svar)
Igår var det alltså träningsledigt, men en del transportcykling blev det. Först hemifrån till min gamla lägenhet, från gamla lägenheten till jobbet, från jobbet o hem, hemifrån till en kompis i Lunden och sen hem igen: 4+9+5+4+4=26km

Kan inte låta bli att delge er en konversation på mitt jobb i fredags. Vi pratde om helgen och en tjej frågade mig då här:
-Vad ska du göra i helgen, träna så klart eller?
Jag svarar:
-Ja, nå´n träning blir det säkert.
Då frågar hon:
-Gör du aldrig nå´t roligt, är ute och roar dig liksom?
Jag svarar:
-Nej, jag ägnar mig bara åt tråkig(?!) träning hela tiden...
Man kan inte annat än att skratta, om jag tyckte det var tråkigt skulle jag väl inte lägga så mycket tid på det. Förresten så var vi på fest förra lördagen så vi har hunnit med det oxå ;) för jag tror det vara så´nt hon menade med att göra nå´t roligt.
2008-06-03  Paddling, löpning & mtb Kommentera
Totalresultatet från Blodomloppet hr ramlat in och det verkar som om 58 snabba (?) brudar hann före mig in i mål av totalt 2022.

I torsdags var det studentfirande för min kusin för hela slanten. Eftermiddagen började vid operan dit studenterna anlände i paddan-båtar (kul grej!) och sen for vi ut på landet, studentskan i nercabbad bil så klart, och fortsatte firandet med massa god mat. Det är sommar-feeling med studentexamen!

Trodde nog att jag skulle få till ett kort pass på fredagen, men tyvärr blev det inte så. Lägenhetsflytt och röj (inte den roliga sortens röj) i lägenheten fick det bli istället, kul kul… Det är inte så att vi ska flytta men vi har haft våra gamla lägenheter uthyrda i andra hand under ett år och nu går de kontrakten ut och lägenheterna är uppsagda. Min var väl inte så mycket att göra med, men Staffan har haft sin uthyrd möblerad så nu måste de möblerna tas om hand. Som tur är är den nära vår nya så soffan kunde vi helt enkelt bära över torget in i nya lyan, undrar om det såg kul ut ;)

Nu till träningen, i helgen var mamma, syster och systers pojkvän på besök och alla villiga att motionera. På eftermiddagen blev det så en paddeltur i delsjöarna (med mack-paus) och därefter ett varv runt stora/stora+lilla delsjön i valfritt tempo. Vad gäller paddlingen fick jag för första gången sitta bak och styra vilket var kul! Vi hade inget rasande tempo men nyttigt att få röra på armarna igen. Det är så härligt att få paddla i så´nt väder! På löpningen tog jag båda sjöarna och även om backarna känns sega så försökte jag överlag hålla uppe tempot och tror jag lyckades ganska bra. Jag hade ingen stenkoll på tiden men under en timme och jag vann i alla fall över de andra…hi hi. De kämpade faktiskt på riktigt bra alla tre ska jag säga! Efteråt belönade vi oss med thai-mat.

Igår söndag blev det en del promenerande, vid Gunnebo slott, botaniska och änggården och när alla gäster hade gett sig av blev det en kort cyekltur på kvällen. Staffan hade satt ihop en ny bana till mig i Änggården och den riktigt bra! Lagom svår och många roliga stigar – nu vill jag bara ut igen!

Veckosummering: 2+1+2+1,5=6,5h (exkl. en del transportcykling)
Inget vidare får jag säga, men jag kände mig seg efter tävlingen, positivt är att det nu känns bättre!
2008-05-29  Blodomloppet Kommentera
I tisdags vilade jag bara och hade en riktigt skön kväll med några kompisar hemma på balkongen. Det kan vara väldigt skönt att bara sitta o äta, fika o prata en hel kväll, men om jag skulle göra det varje kväll skulle jag nog få myror i hela kroppen. Just för att jag inte gör det så ofta så känns det härligt lyxigt.

Mina ben är fortfarande trötta efter helgen, eller idag är de nog mer trötta efter igår... Igår var det nämligen dags för Blodomloppet med jobbet. Jag var anmäld till 10km men ändrade till 5km. Egentligen tycker jag bättre om att springa lite längre men eftrsom jag haft lite känning i ena knäet och nästan hela loppet var asfalt kändes det inte så smart. Så 5km blev det och trots seghet så jobbade brudarna (benen alltså) på bra, jag tog det lugnt i backarna och höll andningen i schack. För att citera en av min förebilder efter att hon vunnit Vårruset på 15min: Det var nog 5 korta kilometrar! (Eva Nyström, flerfaldig vinnare av HÅEC och nu triathlet på världsnivå). Tiden blev bra, 24min, och eftersom jag satsade på 25min så klarade jag mitt mål!
2008-05-26  WIHAAAAAAAA! Kommentera (3 svar)
JAAAAAAAAA!

Kan knappt tro det fortfarande, men vi vann faktiskt i lördags. Jag erkänner viligt att det berodde på att två topp-lag gick bort sig på mtb-orientering och löporientering, men det är också en del av tävlingen... Om vi inte hade vunnit hade jag nog inte varit helt nöjd med tävlingen, men nu vann vi och då struntar jag i det. Tänker bara vara skönt nöjd med lördagens tävling och nu satsa vidare mot Hestra. En utförligare rapport dyker upp på nyheterna.

Igår (söndag) blev det bara en lugn cykeltur efter att ha lämnat tillbaka vår hyrbil. Hann med en hel del annat igår dock. Nu har vi en mycket fin balkong, med matta och utan cyklar och cykeldäck. Inget fel på cyklar men fixade inte riktigt att inreda balkongen med dem, i badrummet finns de dock kvar ;).

Idag skulle jag "få ur slaggen" ur kroppen. Har inte riktigt fattat det eller fått det att funka, men det skadar inte att testa. Cyklade från jobbet till Skatås och lullade runt ett varv på 8:an. Det är tur att det inte är så många backar på den för mina ben skrek så fort det kom en backe.. Kanske överdriver jag lite och kanske kanske blev det faktiskt lite bättre när jag sprungit ett tag.
2008-05-21  Lätt kombipass Kommentera
Blev så fast i mitt arbete så att jag inte kunde slita förrän en timme efter att jag skulle ha slutat. Det har inte hänt ofta kan jag säga så det måste vara ett gott betyg till mitt nya jobb :)

Åkte direkt från jobbet till Änggården på min mtb. Susade runt lite på stigarna där i lugnt tempo. Har dock svårt att hitta ett tempo som inte alls känns jobbigt. Försöker liksom cykla riktigt lugnt men det är svårt och backarna är alltid jobbiga! Efter en timmes cykling (inkl. 20min till Änggården) bytte jag till löparskorna och utrustade mig med karta och kompass. Sprang-gick fram till 4st kontroller och sen joggade jag lite stig tillbaka mot starten och tog en kontroll till. Även detta tog knappt en timme. Det var en skön tur och kroppen känns okej, lite känningar i knäna men inget extremt. Nu blir det nog bara ett ännu lugnare pass innan lördag.
2008-05-21  Intet nytt Kommentera
Intet nytt att rapportera mer än att träningsvärken från helgen börjar lägga sig. Värst har det varit i regionen runt knävecken och det har känts ssom om nå´t kommer i kläm när man böjer benet. Kunde ju ha trott att det skulle känns mest i rygg och armar...

I måndags blev det vila förutom diverse transportcykling ca 1h. Igår skulle jag ha tränat lite lätt men det blev umgås och fika istället. Det behövs nog det också tror jag ;)
Idag ska jag köra ett lätt kombipass med lite cykel och lite orientering. Träningssuget finns i alla fall så jag ska försöke underhålla det lite lagom så att jag fortfarande har ett sug på lördag när det är dags för kamp i Trollhättan!
2008-05-19  Veckosummering Kommentera
Lite beroende på hur man ska räkna paddeltimmarna kan det bli en riktigt bra träningsvecka. Utan att ta till med cykel-, klätter- och paddeltid ser det ut så här:

1(mån)+2(tis)+2,5(tors)+1,5(fre)+4(lör)+4(sön)=15h
2008-05-19  Hoppet om HÅEC lever Kommentera
Lördag morgon var vi alla samlade vid Säveån för att lära oss konsten att forspaddla. Alla för dagen var: Vi ett gäng på 7 personer som kände till varandra, en annan kille och två instruktörer. Å låter ju inte så farligt och såg inte så farlig ut heller, men strömmarna är lurigare än man kan tro, men det kanske skulle gå att hålla sig i kajaken….eller?

Nej, för det första instruktören säger är ”Först ska alla gå runt”. Det var nog i och för sig väldigt bra och nyttigt att testa på det direkt, men läskigt fast man var beredd. Sen rullade det på och rullade runt, för vissa mer än för andra. Allt eftersom fick vi lite bättre koll på att hitta kanten, lågt och högt stöd, traversera… Har man inte koll på riktningen på kanotens nos får armarna jobba mer kan jag lova. Det var kul och pirrigt och kul och pirrigt!

Efter två pass var vi lagom möra och dagen avlutades med lite promenad längs säveån där vi hittade en fin grillplats lite längre upp. Väl tillbaka fixade vi upp tälten, Staffan och jag förlorade kampen om vem som fick upp tältet snabbast , och efter lite häng kröp vi in i våra tält för natten. Frusna, stela och lite småförkylda vaknade vi morgonen därpå och var sådär sugna på att hoppa i blöta våtdräkter. Mest förundrade var vi nog över att vi själva hade valt detta och betalat pengar för det dessutom.... men när vi väl satt i kajakerna igen var kylan borta och det var skoj igen! Söndagen ägnades mest åt att lära oss kontringar. Det använder man för att svänga och är väldigt effektivt när man kan det. Ibland funkade det, ibland inte. Vi blev även bättre på att kanta och jag fascinerades av hur mycket man faktiskt kan svänga bara genom att vinkla kanoten mot strömmen.

På eftermiddagen var det äntligen dags för att åka nerför på riktigt! Som vanligt var jag naturligtvis jättenervös, men efter första gången var det bara så himla kul och mer stabilt än mycket annat som vi gjort. Alla åkte och alla var duktiga och vågade. Sista gången skulle vi ta oss i etapper ner till starten och då gjorde jag en kass sväng in i ett bakvatten och kom in för sent, hamnade i lite grenar och sen var det kört. Jag slog runt och lyckades komma upp med huvudet i en gren. Allt jag lärt mig om hur man ska ramla är som bortblåst då…knepigt hur man funkar. Som tur är övervinner det roliga och man vill på´t igen!

Trötta men nöjda var så helgens äventyr slut. Hoppet om HÅEC (Haglöfs Åre Extreme Challenge) lever alltså, men det får ordna nog vara hyfsat lätt paddling för annars måste jag ha en egen följebåt ;)
2008-05-16  Duathlonpass på "riktig" bana Kommentera
Slutade lite tidigare på jobbet för att utnyttja min friskvårdstimme, så´n himla lyx! Hade min mtb till jobbet och åkte direkt mot Skatås som var dagens mål. Eller direkt och direkt, halvsov nog på cykeln och vaknade upp en bit förbi där jag skulle ha svängt, oops...
Har tänkt ett tag att jag ska köra banan som är med i den offroad duathlon tävling som körs i Skatås på höstkanten och idag var det alltså dags.
Banan innefattar: 2,5km löpning - 10km mtb - 2,5km löpning. Benen var lite trötta efter cyklingen igår men det var bara att köra igång. Det som jag inte gillar är att allt är två varv, dvs 2x1,25km löpning, tycker det är bättre med bara ett varv. Tror det beror på att då vet man inte riktigt hur långt det är kvar, här vet man liksom att det är mer än hälften kvar innan första varvet är gjort.
I alla fall, jag är nöjd med att jag cyklade hela vägen utan att behöva kliva av cykeln, en bit är nämligen lite trixig, och jag är nöjd med tiden, knappt 53min. Men jobbigt var det, speciellt den grymma backen vid Brudaremossen, huh!

Nu är det mesta packat o klart för imorgon ska vi lära oss forspaddla, kanske inför HÅEC 2009.....
....men det kanske beror på hur det går ;)
2008-05-16  Vila och sen bara på´t igen Kommentera
I onsdags var jag såå trött när jag kom från jobbet. Vi var på en intressant utflykt med jobbet och fick vara med om en sprängning i nya avloppstunneln som byggs från Lerum. Det var riktigt coolt att faktiskt vara där nere när de sprängde (500m bort dock). Så uttröttande borde inte den här dagen ha varit men jag kände mig trött mån-tis också och det var ganska tidiga morgnar. Så väl hemkommen bestämde jag mig för att vila en halvtimme eller så, jag vaknar nog… Yeah rignt, 70min senare vaknade jag, riktigt skönt att kunna vila så. Kände mig seg efteråt också och tog därför ut en vilodag, blev istället lite grejande hemma, åt på balkongen, surfade på möbler (har blivit lite sugen på att fixa i lägenheten igen) med mera med mera...

Lite piggare igår och på kvällen var klättring planerad. Staffan och jag cyklade till Greggered där ”vår klätterguide” Johan mötte upp med rep och allt. Vi fick testa Johans nya led (Ja, han har gjort en egen, häftigt va?) ”Kjellvande på repeat” och vi klarade den båda två! Det var en rolig och fin kväll och jag var glad att jag inte bangade då när jag även denna dag kände mig trött efter jobbet. Vid 22-tiden var det bara att hoppa på cyklarna och rulla hemåt och sen landade vi i lägenheten vid 23 med ca 6mil och lite klättring i benen.
2008-05-14  Oooooo! Kommentera
O som i orientering så klart. Igår var det dags för klubbmästerskap och trots ingen träning på ett tag lyckades Staffan försvara titlen som klubbmästare. Tävlingen var vid Rådasjön och det en riktigt fin kväll. Eftersom vi var duktiga och cyklade dit konstaterade vi efter orienteringen att det hade varit fin-fint med en kanot så hade vi fått med alla moment och även fått njuta av en härlig paddelkväll för sjön låg nästan blank.

För min del så blev det en orange bana 2,5km som gick ganska bra. Hittade hyfsat fram till kontrollerna men väl där tar det ett tag innan jag hittar den exakt. Vimsade även bort mig lite till sista kontrollen... Jag tycker det är kul när jag är ute på banan och blir lite smånöjd för varje kontroll jag hittar. När jag sen kommer i mål och faktiskt har tagit alla kontroller känner jag mig nöjd med det och egentligen vill jag att det ska ta slut där. Alltså, jag vill inte veta tiden och jag vill inte jämföra den med någon och inte bli jämförd med. När jag blir bättre kommer jag säkert att vilja mäta mig med andra men just nu skulle jag kunna skippa tidtagning tror jag... Därför väljer jag att inte skriva något mer om min prestation än så, var lagom trött efter så jag hade kunnat springa lite fortare eller lite längre, vilket är bra när det är Staffan jag ska hänga på.
2008-05-13  Tusan också... Kommentera
Okej att rubriken var sådär rolig men igår var det i alla fall dags för Tusingen att göra comeback i träningsschemat. Egentligen stod det duathlonträning på schemat. Hemkommen från jobbet var jag trött och inte alls träningsmotiverad, men tänkte att jag ska minsann visa vilken bra självdisciplin jag har… Jag kom upp till Änggården, fortfarande seg, och precis när jag började springa kom jag på att jag kunde köra Tusingen istället – också ett bra pass som jag dessutom kunde känna mig sugen på och som går rätt snabbt.

Sagt och gjort så fick det bli, 6x1000m med 1min vila emellan.
Serien blev 4:50, 4:35, 4:42, ? (missade att få igång klockan), 4:45, 4:33 och ett nedvarvningsvarv på 5:30. Förbättring av mitt pers på denna träning och jag kände mig nöjd med en bra genomförd träning, speciellt eftersom känslan var som den var före träningen. Ska försöka köra lite mer fart och intervaller den här veckan och då stämde det här passet in bra.
2008-05-12  Veckan som gått Kommentera
Det blev som sagt ett gym-pass i fredags: Lätt uppvärmning och sedan 7 övningar för överkroppen: Axel på boll, bänkpress, rygg, triceps, biceps, rodd, mage. Inget superpass (känns sällan som gympassen blir det numer) men känns bra att ha gjort det. Benen var lite sega men okej efter den långa löpningen, dock kändes det lite i höft och knän. Resten av helgen har bara varit vila: Kul att göra annat även om jag gärna hade tränat också.

Summering: 1,75+3+2,25+1=8h
Okej med tanke på att jag hade ledig helg.
2008-05-09  Den bästa tiden.. Kommentera
Det här måste väl vara den bästa tiden på året. Det är så skönt att kunna springa lättklädd, utan att bli kall och utan att bli för varm, och bara titta på alla vackra träd som blommar, nästan så man glömmer bort att bli trött... Det var faktiskt nästan så igår. Jag körde distanslöpning och till att börja med var benen trötta men sen var det som det släppte och inspirerad av Flintas blogg på multisport.se körde jag lugnt för att kunna hålla på längre. Det blev en ordentlig tur på 2:15 och jag avverkade visst ett göteborgsvarv. Började med att springa genom Slotttsskogen och upp i Änggårdsbergen, sedan sprang jag genom Änggårdesbergen och ut vid Eklanda. Tänkte att jag kan väl springa lite till och fortsatte till Frölunda torg, lite till till Grimmered och sen blev det genom Majorna och hem. Kände mig riktigt nöjd efteråt och jag hade till och med krafter att öka lite på slutet! Kroppen kändes bra men det blev en del asfalt så det känns ju lite i knäna, ena höften och sen domnade en fot efter halva turen. Det störde ju inte direkt men kändes lite mysko, undrar varför den gör det.. I övrigt hade jag laddat med vatten och sportdryck och det tror jag verkligen hjälpte. Jag har jobbat på bra med träningstimmarna den här veckan, vilket känns bra för då kan jag med gott samvete ta ledigt i helgen.

Igår tränade jag ingenting men i tisdag körde jag Torrekulla-leden med min Poison (mtb) igen. Körde åt andra hållet den här gången och förbättrade i alla fall tiden lite (1:45 sådär). Totalt blev det drygt 3 timmars cykeltid om man räknar med transportcyklingen.

Idag ska jag köra lite gym sen är det träningledigt och tjej-helg som hägrar!
(En glad nyhet är att HF2, alltså Staffan, har tillfrisknat och förhoppningsvis snart kan träna på riktigt igen. Han smygstartade med klätterkväll ute igår)
2008-05-05  Duathlonträning Kommentera
Idag fick jag köra kombi-pass på egen hand. Kände mig inte superladdad när jag åkte iväg men när jag väl är igång så öser jag på; ju fortare det går desto fortare blir man ju klar ;) Nej, så kändes det inte utan när jag väl var igång var det kul. Framför allt är det kul att få byta från löpning till att cykla stig. Något som jag har funderat på om det verkligen går bättre eller sämre beroende på hur man känner sig före träningen eller presterar man samma fast känslan kanske är bättre eller sämre beroende på hur peppad man kände sig före. Något att fundera på...

Jag körde samma som förra måndagen: löp-cykel-löp. Tiden för hela rundan blev 18:13, 18:33, 18:23 med 7min vila emellan. När jag kom hem körde jag rygg-rehab.
2008-05-04  Inga 10 timmar den här veckan... Kommentera
En anledning till att det inte har blivit så många timmar den här veckan är för att det har gått en del tid åt festfixande. Igår hade vi nämligen överraskningsfest för en go´ tjej som fyllt 30år. Det blev lyckat, hon blev överraskad och var grym på att klubba säl! (klubba säl var en av de "norska nationalsporter" som hon fick utföra, men jag kan tillägga att varken djur eller människor kom till skada).

Jag har försökt klämma in lite löpning så i fredags efter jobbet var jag i Änggårdsbergen och sprag runt i ca 75min. En riktigt fin tur och det var härligt varmt. Konditionen kändes sådär och jag har svårt att känna av hur fort/sakta jag verkligen springer. Igår (lördag) tog jag en morgontur i Slottsskogen, ca 50min och 8km skulle jag tro. Kändes förvånande bra till att börja med men sen kändes det tyngre. Jag har svårt för morgonträning (har alltid haft det även om det tidigare oftast var volleybollträning) och speciellt med bara lite frukost i magen. Det kan ju komma tävlingar med tidig start så det är bra att börja vänja sig.

Idag har det inte blivit någon träning alls. Vad ska jag skylla på? Att Staffan (stackars!) har dragit på sig en förkylning och inte kan träna? Nja, hade ju inte behövt hindra mig men jag är nog mest slö idag...

Total träningstid: 1,5(mån)+0,5(ons)+2(fre)+1(lör)=5h
2008-05-02  Lugnt värre Kommentera (3 svar)
Det har varit några lugna dagar på träningsfronten, i det ”vanliga” livet däremot har det varit fullt ös. I tisdags tränade jag inte alls, staffan var med skidklubben vid Eriksberg och hjälpte till att sätta upp och ta ner en orienteringsbana så lite träning där blev det för honom. Igår var vi bjudna på 30-årsfest och den har jag fortfarande träningsvärk av!? Farligt att göra så´nt man inte är van vid, gå på fest till exempel…. ;) Så här var det: Festen ägde rum i Lerums bowlinghall och en del av kvällen var det bowling som gällde. Riktigt kul (i alla fall när det går bra…) tycker jag och både Staffan och jag kände det i rumpan efteråt. Sprang för övrigt hem från jobbet också, 30min tog det så nu har jag en tid att jaga.

Igår var det meningen att det skulle bli ett cykelpass men det var fullt ös hela da´n och när vi väl var klara med det som skulle fixas så var jag så trött så trött så det kändes inte som det skulle ge så mycket. Istället blev det en promenad i regnet för att hälsa på resten av laget i Slottskogen. (Pingvinerna alltså. Vårt lag heter ju Happy Feet och för er som missat den härliga pingvinfilmen Happy Feet: Se den!)
2008-04-29  Duathlonträning Kommentera
Igår var det dags för kombi-pass, i detta fall cykling och löpning. Både Staffan och jag tror på det för att få kroppen bli bättre på att hantera byten, öva på att byta snabbt fast vi är trötta och för att vi kan köra en längre intensiv träning genom att varva cykling och löpning. Vi sprang samma sträcka som då vi kör 1000ingen, dvs knappt 1000m på stig runt en mosse. Cykelsträckan var blandat grusväg och stig och fanns i en kortare variant (för mig, Staffans tid ca 7min) och en längre variant (för Staffan, Staffans tid ca 10min).

Upplägget var löp-cykel-löp, vila ca 7min, löp-cykel-löp, vila ca 7min, löp-cykel-löp. Tiden blev knappt 20min per runda.

Staffan gjorde lite längre byten då han låste cyklarna och hade den längre cykelsträckan och detta resulterade i att Staffan ledde från början men jag ”vann” på slutet. Vi kom fram till att det ett bra upplägg för då får båda jaga i olika partier och totaltiden blev ungefär samma för båda. Detta var ett riktigt roligt pass och Staffan hade gjort en bra cykelslinga (snabb och lite klurig). Första löpningen i varje set var tung psykologiskt för att det var den första, sista var tung i benen och flåset och då fick jag nästan stoppa mig för att inte springa fortare för hjärnan ville liksom bara dra på för att bli klar men kroppen hade nog inte orkat det…
Efteråt var vi trötta men med en bra trött känsla efter passet, skönt att se att min evigt pigge kompanjon även han kan bli trött!
2008-04-28  Egen 3-dagars multisport Kommentera
Kanske kan bli en ny kombination: Cykling, segling och orientering.
I fredags begav jag mig direkt från jobbet på min Poison till trakten kring Sisjön. På Staffans jobb litade de antingen inte på Staffans förmåga att förklara vägen eller på min förmåga att komma ihåg…. I vilket fall blev jag utrustad med karta och med hjälp av den och skyltning trampade jag runt Torrekullaleden 16km. En finns tur, väldigt mycket fina vitsippor, mycket spång (spångest!!!) och ibland riktigt svåra branta backar, men tills slut kom jag runt och väl hemma hade jag trampar omkring i nästan 3,5h.

På lördagen var vi lediga och det blev en segling till Marstrand med riktig lyxlunch i form av fisksoppa till lunch där. Sedan seglade vi hemåt och på kvällen blev det ännu mer god mat då vi blev bjudna på middag med asiatisk-inspirerad lax och till efterrätt: Chokladpudding! Okej laxen var jättejättegod så jag ska inte ta bort fokus den men chokladpudding var liksom min favvo-efterrätt när jag var liten och det smakar fortfarande mums!

Laddade med allt detta förstår ni att träning på söndagen var ett måste! Hade lite beslutsångest för vad som skulle tränas och mina ben var ganska sega efter torsdagens intervaller och fredagens cykling. Det bestämdes att Staffan skulle orientera i Uddevalla och först på morgonen bestämde jag mig att hänga på och försöka ta rygg på Staffan. Mitt mål var egentligen bara att hålla koll på Staffan och hålla hans tempo. Det blev en svart bana 3,8km som tog 80min, bra kilometertid va? Jag kan bara säga att jag hade nog knappt hittat en kontroll för de har gömt dem bra alltså (men jag har förstått att det är så det ska vara, vitsen är liksom att man exakt ska lokalisera kontrollpunkten). Anledningen till den långa tiden var riktigt svårframkomlig terräng och mycket upp och ner för berg, navigeringen fungerade bra. Det blev mest gående och klättrande och det hela utvecklades visst till ett distanspass, vilket var bra för det var det som jag hade som alternativ till orienteringen.

Totalt för veckan: 1+3+1+3+1,5=9,5h
Helt okej för veckan efter tävling.
2008-04-25  Påhejade av sälklapp sprang vi glatt ;) Kommentera (3 svar)
Jajamensan, klart att sälarna i Slottskogen hejade på när vi sprang backträning precis förbi deras bassäng. En seg och lång backe att löpa i, dock tyckte Staffan att den var lite för flack och för högt tempo krävdes av honom för att det skulle bli jobbigt. Efter uppvärmning, en långsam löpning i backen körde vi 5 st á 1:00-1:08 (Staffan – jag). Jag hade jobbigt med andningen, vet inte om den här säsongen är värre och att det slemmar/svullnar igen mer i halsen eller om jag bara är otränad….. Bra träning kändes det i alla fall som. Därefter hittade vi en brantare och kortare backe bredvid där vi också körde 5 st á 0:30-0:38, mot slutet körde jag lite kortare än Staffan. Ett snabbt och effektivt pass, men nog så jobbigt!
2008-04-24  Vilket underbart väder! Kommentera
Det är så härligt att vara ute-tränare en sådan här vecka! Efter alldeles för många timmar i diverse idrottshallar kan jag inte tjata tillräckligt om hur härligt det är.

Igår skulle vi ut på en liten fin cykeltur på landsväg för att få ur den sista slaggen ur benen innan vi sätter igång och tränar på riktigt igen. Eller ja, det var så upplägget lät i mitt huvud i alla fall, ganska bra eller hur? Benen kändes bra och det kändes oförskämt lätt och tur var väl det....för vi råkade visst köra fel och fick glatt trampa 3 timmar iställer för 2. Så kan det gå, då är man extra glad över vädret. Benen blev lite stumma mot slutet och magarna skrek så lite stretch, mat och sen säng kändes inte helt fel därefter.

2008-04-22  SARA Kommentera
Jaha nu är premiären och Sara avklarad. Kändes lite tomt efteråt liksom, nu får vi vänta ända till 24maj. Det kanske är så det ska vara så att man längtar riktigt när det är dags och har glömt bort lite hur jobbigt det var ;)
Nåväl, mer om tävlingen finns under nyheter, men det jag kan tillägga är att löpningen var tung. Mer löpträning framöver! Träningsmotiverad blir man i alla fall.

Söndagen var lugn och istället fördrev vi dagen med konsert, fika m.m.
Igår blev det ett lugnt gym-pass för överkroppen. Kändes skönt att göra något men lite lätt för överkroppen räckte. Idag stod klättring på schemat och Fabben blev tack vare Johan i sista stund ersatt av en klippa utanför Kållered. Första gången utomhus: Det var pirrigt, läskigt, jättevackert och så häftigt att komma upp! Sådana här kvällar uppskattar man verkligen att få vara ute.

Den här veckan får börja lugnt och sen hoppas vi få till några bra pass. Förhoppningsvis ska det rulla på med mycket bra träning framöver (ingen mer förkylning tack!) för mer backar väntar både i Trollhättan och Hestra. Alla multisportare gillar väl backar?
2008-04-17  Åh Sara... Kommentera
(kom ut ikväll)...jag väntar! (Inget fan av Mauro Scocco men visst passar låten bra ;) )

Nu är det snart dags för premiär på SARA (Skåne adventure race) och det känns härligt, pirrigt o läskigt på samma gång. Formen känns inte så tipptopp som jag hade önskat men å andra sidan undrar jag om jag någonsin känner det. Hur som helst, det ska bli kul!

Igår körde jag ett lugnt joggingpass på ca 30min med en liten paus på mitten. Jag sprang nämligen förbi djurgårdarna i Slottskogen och var bara tvungen att stanna o titta på en så söt liten killing. Annars kändes benen lite trötta efter tisdagen så det räckte med 30min. Hoppas jag fick ut slaggen ur benen! Idag är det vila och packning, matlagning med mera med mera. Blir en hel del grejer kan jag säga.
Nåväl, nu är det kvällsfika och sen gonatt!
2008-04-16  Ett till kombi-pass Kommentera
Igår körde jag ett kombi-pass igen, dvs mtb och löpning. Nu blir det inget mer så´nt före tävlingen, bara lugnt lugnt fram till lördag så hoppas jag att har ett helt lager av överskottsenergi då som vill ut ;)
Körde ca 50min mtb (lugnt el iaf så lugnt det går..) och 35min löpning på det. Sprang väl ca 5km i lugnt temp och totaltintrycket av passet var bra. Fick en go´känsla som jag ska hålla kvar ända till lördag!

I måndags försökte jag mig på ett löp-pass men jag och benen var trötta, kanske var det första da´n på jobbet som kändes, och jag körde istället ordentligt stretch och lite mage-/ryggstyrka.


2008-04-13  Mtb, orientering och segling! Kommentera
I fredags kväll, efter att ha fixat o varit duktig hela dagen, körde jag ett kombi-pass med mtb och löpning. Känns skönt när man har fått gjort allt man tänkte och sen bara ge sig ut o träna. Cyklade omkring lite på måfå i Änggårdsbergen och då blir det även en del grusväg. Efter ca 45min cykling bytte jag skor och parkerade cykeln. Hade precis köpt nya naturpasset och försökte springa på 4-5 kontroller. Helt klart roligare att springa så! Tog några riktigt bra, men fick sen ge mig när det började mörkna, löpning ca 45min. Känslan var sådär, kul men konditionen är inte som den borde vara...

Igår lördag var det segling för hela slanten. Inte så mycket träning i det för mig som mest åker med ;) och sen blåste det inte så mycket heller så det blev en del motor. Men riktigt härligt med en heldag på havet i en finfin båt med ett finfint namn, HAPPY FLEET.

Idag var det hemma-dag med brödbak, frukost på balkongen, cykel-mek och annat grejande. Det skulle visa sig att lagom när vi gav oss ut på en orienteringsrunda i Änggården kom regnet :( men det gjorde inte så mycket. Upplägget var att jag valde 6 kontroller och Staffan fick kolla på kartan innan vi startade från respektive kontroll och under själva löpningen skulle jag försöka hänga med på kartan. Vi hittade alla kontroller men det var lite halt och blev en del gående. Jag hann inte riktigt med på kartan men det är nog nyttigare att försöka i alla fall. Skönt att vara ute, även i regn :)
2008-04-11  Mtb och löpning Kommentera
I måndags var det alltså mtb i skogen som gällde. Jag körde nästan samma runda i Skatås som Staffan guidade mig till sist. Fast det var mycket blötare och jag fick gå mycket så tyckte jag ändå att det gick bättre än sist. Ibland blir jag t.o.m. förvånad när jag kommer upp på ställen som jag inte alls trott att jag skulle klara :). En annan anledning till att det känns bättre är nog att jag har lagt mig till med en postivare attityd och liksom övertalar mig själv att allt jag gör går ganska bra. Om det funkar är det väl bra ;) I alla fall, härligt väder var det och benen hängde med bra men var trötta när jag kom hem.

I tisdags var det så dags för lätt löpning 30min. Tungt och mycket mer flås än innan förkylningen men ändå bättre än under lördagens försök till löpning. Det går åt rätt håll alltså. Onsdagen ägnades åt vila, god mat och allmänt mys med mamma o syster hemma i Karlskoga.

Igår löpning igen, denna gång var det milen i Skatås som gällde. Försökte ta det lugnt, lugnt och det kändes som det gick såå långsamt men ändå är de första 3-4 kilometrarna grymt jobbiga. Jag tog mig runt men med lite fusk genom att ha musik i öronen så jag slipper höra det himla flåset.. Tiden var dock positiv, 61min, vilket inte är långt ifrån där jag brukar ligga. Som belöning på kvällen var det fin-middag på restaurang "Hos Pelle". Kanske lite mer för att fira mitt nya jobb än för att fira dagens löprunda ;).
Förresten, härligt väder igen!
2008-04-10  En del har hänt sedan sist.. Kommentera
Oj var ska jag börja någonstans, kanske med att vi hade premiärtur för vår kanot i helgen! I lördags paddlade jag o Staffan i Delsjön, lite nervöst i början för att känna om den nya kanoten var instabilare men det blev i alla fall inget ofrivilligt dopp denna gång och vi paddlade på bra. Det var stundtals lite blåsigt men det gick ändå bra. Mot slutet klagade Staffan lite över trötta armar medan jag mer kände av det i början. Efter vår paddeltur lånade vi ut kanoten till ett herrlag som också ska tävla i Skåne. de är ju inte i vår klass så därför inga konkurrenter ;)
Medan de paddlade tog Staffan o jag en jogg/promenadrunda, som kändes rejält tung.

Även söndagen bjöd på en paddeltur och vi slog rekord på vår "vanliga" runda i Delsjön. Wow, vår nya snabba kanot!!

I måndags blev det ett riktigt cykelpass i skogen på totalt ca 3h, inkl. transportcykling. Mer om detta och även mer om mina två löp-pass som nu också är avverkade kommer!
(Är det inte tredje passet efter ett uppehåll som man börjar vara tillbaka? Längtar i så fall!)
2008-04-04  I´m back Kommentera (3 svar)
Jag har längtat!!!!!!

Tre träningspass på två dagar. Men det är inte riktigt så befängt som det kanske låter Första passet var igår fm: ett lugnt gym-pass, fokus på rygg- och stabilitetsträning med låga vikter. Det kändes bra och hostan höll sig borta. Pass två var en långpromenad i härligt vårväder igår eftermiddag. Fick bara hosta en gång i en backe men då blir jag lite nedslagen för att det aldrig ska gå över...

Men sen var jag helt okej på kvällen och idag kände jag mig riktigt bra. Just nu njuter jag av att vara ledig fram till jag börjar mitt nya jobb. Hur lyxigt som helst! Så idag på förmiddagen kunde jag ge mig ut på ett cykelpass på landsväg. Planen var att undvika backar och bara få köra på ett tag. Jag tog Billdalsrundan som tog knappt två timmar. Det kändes lite tyngre än vanligt men tidsmässigt var det okej. Efter ett tag kom jag på mig själv att tänka att jag har tappat mycket, att det kändes tungt osv. Men då tänkte jag faktiskt till och bytte tankar till: Det känns bra, jag känner mig stark, jag känner mig fräsch i benen...och då kändes det faktiskt bättre :) Härligt att vara tillbaka i träning!
2008-04-02  Det är nära nu... Kommentera (4 svar)
Det är mycket som är nära nu, förhoppningsvis är helt frisk nära nu men (tyvärr) är också premiären med SARA (Skåne Adventure Race) nära nu. Missförstå mig rätt, premiären har varit efterlängtad länge men inte med den här uppladdningen... Till att bli helt frisk återstår att göra mig helt av med en envis hosta och lite illamående av och till. Igår var dock hostan mycket bättre och infann sig inte ens vid sänggåendet. Hoppas hoppas...

Nåja, nya tag gäller. Om det nu går dåligt på SARA kan vi i alla fall skylla på att vi varit sjuka...vad skulle vi annars ha skyllt på?
Ett litet jippie också! I och med sommartiden blir kvällarna härligt ljusa och pannlampan är ett minne blott. Jag hoppas och tror att det kommer betyda lite fler cykelpass i skogen för egen del.
2008-03-26  Deffning och vila Kommentera (1 svar)
Deffning och vila för att komma i form, dvs jag är sjuk. Dagens kraftansträngning blir väl att skriva det här... Var faktiskt länge sedan jag var så däckad: feber, hosta, allmänt slö o en släng av krälsjuka imorse. Konstigt nog är Staffan också sjuk men med lite andra symptom. Försöker säga till honom att vi faktiskt inte behöver göra allt tillsammans men han verkar inte fatta ;)

Sista träningarna har i alla fall varit bra. I torsdags körde jag dubbelpass: Staffans trappor först o sen 1,5h cykling. Angående trapporna - förlåt för underskattningen jisses vad jobbigt det var (6st varav 2 ända upp, 4st på 2/3). Cyklingen var sedan riktigt skön och det kunde ha blivit en jättebra dag om....
....grabbarna inte hade släppt in Frölunda i matchen så att vi förlorade, snyft. Som tur var ordnade ju allt upp sig i lördags och alla Färjestadsfans fick en bra påskpresent!

I fredags blev vi med kanot, eller ja vi ska liksom vara fodervärd för i år. Vi har hyrt en egen Acron-kanot för i år och är bara så sugen på att få testa den. Vi körde ända upp till Gävle för att hämta den och visst kändes det lite knepigt eftersom det var snöväder. På hemvägen styrde vi mot Karlskoga där vi stannade till söndag. Hann med en hel del och förutom mammas goda mat, träffa kompisar, mysig fika, provning av skräddarsydd klänning också en härlig löprunda i lördags. Rolig lite klurig stig i fin terräng. Det är en vandringsled på 8km vilket tog 52min. Inget högt tempo men som sagt var stigen lite klurig också. Jag hade fortfarande träningsvärk efter trapporna men så länge jag fick springa i skogen kände jag inte av det utan var bara fokuserad på min fotisättning.

Nu är det som sagt bara vila, vila som gäller. Jag är såå dålig på att vara sjuk :(

2008-03-19  Kompisklättring Kommentera (2 svar)
Vi slängde ut ett mail om att vi skulle till Domen och klättra igår och det visade sig vara en bra idé för totalt blev vi 9 personer. Riktigt kul för det blir mer som man är där och umgås liksom. Flera i "vårt gäng" var nya på väggen men jag tycker verkligen att alla fattar grejen snabbt, bra jobbat! Jag tyckte att det gick ganska bra för mig också och äntligen äntligen klarade jag ett moment på en led som jag har gjort många försök på!

I övrigt sprang jag en runda innan men oj oj vad segt det gick. Vet inte riktigt varför och har nu inte bestämt hur jag ska lägga upp den närmaste träningen. För att avsluta positivt måste jag säga: Fint väder igår, fint väder idag, det är såå härligt!
2008-03-18  Redan tillbaka på gymmet Kommentera (3 svar)
Planen för måndagen var ett lugnt gym-pass för att vila benen lite. Jag funderade på om jag även skulle simma men bestämde mig för att köra uppvärmning, styrka, nedvarvning och ordentlig stretch istället. Det är ganska bra att passa på och köra på gymmet med fokus på överkroppen när man ändå behöver vila benen. Det blir som ett mellanting mellan ren vila och träning tycker jag. Jag avrådde min träningspartner (Staffan) från att köra då han kände sig trött och hängig. Funderade på om de uteblivna sovmorgnarna på helgerna (3 helger utan nu) som kan vara orsak till tröttheten, för det brukar liksom bli att man sover igen lite på helgen...
Det är lite mer segt att köra på gymmet och pusha sig själv. Bestämde mig för att ta mig igenom mina ryggövningar och köra lite allmän rehab men när jag väl är igång rullar det liksom på. Körde följande: div. ryggövningar, bänkpress, axellyft på boll, ny axelövning med lyft av armarna framåt, mage (raka, sneda och sidan), triceps. Totaltid för passet blev ca 90min.
2008-03-17  Härligt väder! Kommentera
Efter lite grejande hemma så hoppade jag upp på cykeln och begav mig till Skatås. Utrustad med karta och kompass gav jag mig ut i Skatåsterrängen. Det är väl det enda raka med något som man inte kan, öva! Hade förra årets naturpasset för att ha lite ställen att sikta in mig på och jag hittade i alla fall två fasta kontroller som satt kvar. Jag tog det lugnt, läste och sprang, läste och sprang... Det kändes bra, härligt väder och jag blev till och med ute lite väl länge för att jag glömde tiden. Totalt blev 90min i skogen och när jag skulle springa tillbaka till stugan den sista biten protesterade benen. Därefter var vi bjudna på middag, tänk vilken lyx att direkt efter träning kunna åka till ett dukat bord och få 3-rätters middag! Dessutom fick jag en finfin tulpanbukett med mig hem som "Grattis till nya jobbet". För det är nämligen den goda nyheten som jag skrivit om, jag börjar mitt nya jobb 14 april.

"Ta igen" verkade fungera och en godkänd träningsvecka till ända.
Totalt: 3+2+1,5+2,5+1,5=10,5h möjligen fattas lite fartpass.
2008-03-16  Mer orientering och lite cykling på det Kommentera
I fredags blev det ett gym-pass med lite simning efteråt. Jag var sådär laddad när jag kom till gymmet men började köra igenom mina ryggövningar i bra tempo och sen rullade det på. Jag körde ganska många ryggövningar, varav några var nya, och sen blev det lite axel, bröst, triceps, biceps och mage. Ryggen har varit lite stel den här veckan men efter passet kändes det faktiskt bättre!

Igår stod orientering på schemat, orustkavlen. Staffan och Svante sprang den längre stafetten av motionsklasserna och de sprang enligt följande: Lång person 1, kort person 2, kort person 1, lång person 2. Själv sprang jag en gul bana på 2,4km (det var den kortare av de två sträckorna som Staffan och Svante hade i sin stafett...). Gick det bra? Nej, kan tyvärr inte säga att det gjorde det, till tredje kontrollen gick jag bort mig helt fast jag egentligen sprungit helt rätt. Fick för mig att ett elljusspår var en väg och irrade omkring i 10min extra... Hur svårt kan det vara? (Kanske skulle laddat med Linda Bengtzing...). Jag har en karta, en lätt bana och sen är det ju liksom BARA att passa in verkligheten mot kartan..hmpf..tillräckligt svårt verkar det vara. Mitt rimliga mål är att jag ska kunna ta mig runt en lätt bana utan att gå bort mig, inget orimligt mål kan tyckas. Min målsättning är inte placeringsmässig utan jag vill ha känslan att jag har koll och kan springa på hyfsat. Återkommer när jag har kommit dit, än tänker jag i alla fall inte ge upp! Staffan och Svante kämpade på bra och halverade väl ungefär min tid på den banan och i övrigt hade de också godkända tider. Det var inte så många startande i deras klass och hade de istället valt den kortare motionsklassen hade de kunnat mäta sig med de andra lagen från klubben.

Efter tävlingen bar det av till Henån för att spana in Staffan och Svates pärons nya båt Happy Fleet. Ja det är sant, ett så´nt fint namn! Fint namn på en mycket fin båt! Staffan och jag hade med oss våra cyklar med målsättningen att cykla hem. Det blev lite senare än vi tänkt oss och för att hinna hem innan det blev mörkt åkte vi därför med i bilen ända till Kode. För mig var det nypremiärtur på min Nishiki då den stått med punka ett tag Det kändes så bra! Både med cykeln och i benen. Cykelturen tog ca 1,30 till 1,45 och sen blev det sushi-middag som belöning (och för att vi inte orkade laga mat).

Lite segt i låren idag men som Staffan sa: Med så´nt här väder ute kan man ju inte låta bli att träna så snart bär det av ut i skogen.
2008-03-13  Nu gäller det att ta igen ;) Kommentera (3 svar)
Nu är semestern över och dags att sätta fokus på SARA på riktigt. Måndagen tillbringades med 1,5h på cykeln i Änggårdsbergen och sen 1,5h distanslöpning i samma terräng och jag måste säga att det kändes oförskämt bra! Vi sprang i långsamt tempo men eftersom den kom efter cyklingen var jag rädd att benen skulle protestera, men inte nämnvärt faktiskt. En skön och fin kväll var det också! Får en go´ känsla bara jag tänker tillbaka på det :)

Tisdag var det klättring som gällde och Staffan måste ha smygtränat för wow! På uppvärmning klämde han en 6B bara sådär..och sen fortsatte det i samma stil. Jag var mer av: skam den som ger sig och efter ganska många försök och många vila på vägen tog jag mig till slut hela vägen upp på en led med små svåra grepp (enligt mig i alla fall) och kunde inte annat än att känna mig nöjd.

Onsdag blev mer eller mindre frivilligt en träningeledig dag och tyvärr verkar det som att torsdag blir det också men sen är fredag och lördag redan planerade och antagligen blir det cykling på söndag också så vi ska nog få vad vi tål…
2008-03-10  Trysil är bäst! Kommentera
Man kan se det på olika sätt: Fyra dagars träningsledigt eller tre dagars stenhård benträning. Mina ben förespråkar det senare alternativet! Det var grymt kul och visst gick det bättre den här gången så en veckas träning i Italien lönade sig. Jag tog mig t.o.m. nerför 45°-backen för experten only, hur jag tog mig ner låter jag vara osagt… ;) Jag vågade i alla fall!

Min egen expert (Staffan) susade som vanligt ner lätt som en plätt och det verkar inte göra någon skillnad om det är nypistad, kullar i backen, blötsnö eller off-piste. Jag vet, han är bra! Men som man säger, om man lär från den bäste…

Vi var ett härligt gäng och det var en härlig helg och för att förklara rubriken så åkte vi två dagar i Trysil och en dag i Stöten, vilket jag tycker var ett bra val.
2008-03-07  Träningsledigt och lunch-runda Kommentera
Efter fyra dagars träning tog vi en träningsledig dag för att hinna fixa lite annat också. Packa upp och packa ner igen för i helgen är det dags för ny resa. Vilken härligt lyxig tillvaro :)
Jag var till sjukgymnasten på tisdag eftermiddag och efter att ha förklarat ytterliggare om när jag får ont och när jag känner mig svag i ryggen fick jag nya övningar som ska göras i framåtlutande ställning. Det känns som att hon är duktigt på att ta in det jag säger och utforma något efter det.

På onsdagen var jag ute och sprang på lunchen, en slinga på ca 4-5km i lagom tempo. Det bästa med det var nog att få komma ut i solen och ljuset mitt på da´n! Efter jobbet hade jag allt möjligt inplanerat med pjäxprovning, hämta kamera m.m. Sen var det som sagt hem o packa och baka lite kakor som också skulle med. Redo för backar! (Med snö på och nerför den här gången. Det där kan ju variera lite när det gäller oss även om Staffan är den som är mest backfantast vare sig det gäller gå upp med skidor, springa uppför, cykla nerför...)
2008-03-04  Gym-dags Kommentera
Måndagen skulle ägnas åt ett snabbt gym-pass. Nåja, så snabbt blev det väl inte heller denna gång men vi fick i alla fall gymmat. Jag fick en mycket bra nyhet precis in så för mig gick passet oförskämt lätt :)

Vi körde samma upplägg som förra gången: uppvärmning, knäträning för Staffan / ryggträning för Maria, axellyft/axel rotation, rodd/bänkpress, triceps/biceps, rygglyft/mage. Bättre planering krävs matmässigt för i alla fall Staffan blev lite låg mot slutet men det var bra att få detta måste-pass gjort. Upplägget med att varva två övningar känns fortfarande mer tidseffektivt.
Den goda nyheten firades sedan med sushi, vin och glass till efterrätt!
2008-03-03  Orienteringspremiär i Skåne Kommentera
Mars har börjat på ett bra sätt, eller ja just efter söndagens tävling i Åhus var jag nog inte lika överens med den tanken men såhär lite i efterhand kan jag ändå tycka det. En orienteringshelg i Åhus i Skåne är avslutad och min första riktiga tävling!

Mjukstartade på fredagen med nattorientering ihop med Svante. Jag hade hyfsad koll hela tiden, förutom den sista sträckan då jag hade ena linsen i munnen :P Lyckades få en gren på ögat så att linsen hoppade ur men jag fick tag på den. I alla fall, jag tror att det är lättare att ha koll när man kan känns sig lugn för att man har en person till med sig. Så mycket lättare att bli nervös och irra bort sig om man är ensam. Fredagen gick i alla fall bra. Ännu lite bättre gick det för Staffan som sprang samma bana själv och lite snabbare.

Så på lördag blev det då en gul bana ca 4,4km fågelvägen. När jag kom i mål var jag ändå ganska nöjd, hade inte sprungit fort men inte heller så mycket fel någon gång. Trots detta kom jag dock sist i min klass :( sekunder efter den före – Spurta Maria! Nåja vi var bara fyra totalt i klassen och jag sprang på under 9min/km vilket får vara okej. Staffan sprang en blå bana drygt 5km och kom först av tre i sin klass med en riktigt bra kilometertid. Terrängen var speciell med platt gles tallskog, lång sikt men inte så mycket säkra märken.

Söndag fanns det inte riktigt samma urval av öppna klasser och jag sprang då en orange bana (obs! uppgradering) på drygt 3km. Den här gången gick det inte lika bra och jag lyckades virra till det redan till första kontrollen och hamnade istället på kontroll 2… Efter 10min hittade jag den första, andra och tredje gick bra men vid fjärde var det kört igen. Ännu mer tid försvann och jag funderade ett tag på att ge upp men sen tänkte jag efter och kom fram till att nej jag tänker inte ge upp utan se till att hitta alla och sen får det väl ta den tid det tar.. Kom i mål efter 43min och slutade den här gången, ironiskt nog, mer i nedre delen av mitten. Borde man inte komma sist när det känns som sämst?? Både Staffan och Svante var anmälda till H21 på söndagen. Staffan hade riktigt bra tempo (8min/km tror jag det var) så jag var grymt impad när han kom i mål, men det var många proffs med i den klassen så placeringsmässigt lät det inte lika bra. Bra kämpat av alla!
2008-02-29  Orientering för hela slanten Kommentera (3 svar)
En dags vila med middag med trevliga människor var uppladdningen för helgen. Tyvärr blev det väl lite minus på sömnkontot i natt men vi hoppas ändå att vi laddade för en helhelg med orientering i Skåne. Ikväll blir det nattorientering och lördag-söndag öppna klasser med lagom lätt orientering för mig. Beroende på hur orienteringen känns imorgon lördag väljer jag söndagens bana efter det. Staffan och Svante är anmälda till H21 på söndag tillsammans med ganska många andra. Jag har förstått att den här tävlingen kallas Sverigepremiär så kanske inte så förvånande att det några till som är med ;)
2008-02-28  Vi klättrar på väggarna Kommentera
Idag var en riktig tröttis-dag och jag råkade fara förbi min hållplats på väg från jobbet då jag sov så gott så gott. Det var dags för ett besök på fabben, var längesedan nu, och jag skulle först prova nya väggtofflor innan vi kunde sätta igång. Slutade på ett par som jag provat lite tidigare och jag tror att de ska bli bra, en kombination mellan bra fäste och hyfsad komfort. På väggarna gick det sedan sådär, kroppen och musklerna var med men det finns mer att önska av smidighet, balans och fingrar...
Imorgon vilar vi och laddar för en hel orienteringshelg i Skåne!
2008-02-27  Vi sadlar om... Kommentera
Träningsdagen startade som sagt redan på morgonen med en regnig och blåsig cykeltur på 1h till jobbet. Blåsten är ju lite frustrerande för att det går så sakta men jag höll mig torr överallt så regnet störde egentligen inte. Försökte också se det som bra träning inför tävlingar att inte bli påverkad av vädret. Efter jobbet mötte Staffan upp mig i Kållered (då han värmt upp ca en halvtimme) och vi cyklade en gemensam tur mot Billdal och sen hem. Det tog ca 1h 45min men tempot var inte så högt då det delvis blev icke upplyst cykelväg och vi orkade inte stanna och ta upp pannlampan.. Väldigt fin runda dock med mycket fina hus att titta på så den tar jag gärna igen, fast i dagsljus. Kroppen kändes bra hela tiden och vi var inte så trötta när vi kom hem, men däremot kurrade magarna rejält. Bakläxa på att alltid ha med sig något ätbart ut ifall ifall...
2008-02-26  Vila Kommentera
Igår vilade vi från all träning. Vi hade först en tanke på att köra lite lätt styrketräning på kvällen, men kom fram till att det var skönt med en helt träningsfri dag. Kroppen kändes annars bra, lite småsegt i benen men inte extremt. Kvällen igår blev riktigt trevlig (även utan träning) då vi hann med både god fika på bönor&bagels och sen att trängas på Fjällsports smygstart-rea. Mycket folk var det men schyssta priser också och jag är nu stolt ägare av en svart Pathagonia jacka, ganska tunn stretchig och hyfsat motstånd mot vind och vatten. Tanken är att använda den vid t.ex. cykling och paddling och jag har faktiskt invigt den nu på morgonen. Cyklade till jobbet och trots ganska mycket regn släppte den inte igenom något!
2008-02-25  Orienteringspremiär! Kommentera
Jaha då var premiären avklarad och i en hård kamp mot en 11-åring, en 12-åring och en 56-åring lyckades jag tydligen vinna i den helt okända(?) Skatås-terrängen. Men jag är stolt, min första egna tävling i skogen och jag gick inte bort mig, sprang på bra hela vägen och hade riktigt skoj! Staffan sprang till sig en 6:e plats i hård konkurrens av 55 startande. Vilken trend han börjar sätta!

Tilläggas bör att våra ben nog inte var helt på topp då lördagen fylldes av ett långt cykelpass i skogen, 3h för mig och 5h för Staffan och hans gäng. Mer mtb-träning behövs definitivt, men det var fina stigar och härligt cykelväder! På fredagen körde vi också ett långt träningspass: löpning (för mig), gym och simning. Vi körde ett nytt upplägg på gymmet genom att köra två muskelgrupper samtidigt och bytte med varandra istället för att vila. Det blir helt klart mer effektivt och det är lättare att hålla uppe tempot så det tror jag är något vi kommer att fortsätta med.

En bra träningshelg avslutad och vi belönades med både våfflor (hos Staffans morföräldrar) och god middag (hos Staffans föräldrar) igår. Jo, vi lagar faktiskt mat själva ibland ;)

Total träningstid för veckan: 2+1+1,5+3+3+1=11,5(+1h för Staffan) Godkänt!
2008-02-22  Vila och sen som små apor! Kommentera
Onsdag var vilodag inplanerad efter tre dagars bra träning enligt planeringen. Det var skönt med vilodag och kändes vettigt för att få till bra träningar även framåt.

Igår torsdag var tanken att köra löpning, på lunchen eller på kvällen, och sedan klättring. Tyvärr sprack planeringen och tiden räckte inte riktigt till så det blev istället bara klättring. En pigg Staffan gjorde bra ifrån sig på väggen och en mycket tröttare Maria var också godkänd med de förutsättningarna. Nu väntar tre dagars go´ träning med löpning, gym, simning, mtb och orientering, ganska heltäckande!
2008-02-20  Tusingen Kommentera
Planen för dagen var löpning i Änggårdsbergen. Hemkommen från jobbet var jag jättetrött, men det tog sig efter lite slöande. Vi var tre tappra som hoppade på cyklarna för att bege mot Änggårdsbergen och 1000m-intervaller. Det var länge sedan jag sprang på den rundan och jag tycker att den är riktigt rolig. Det blir lite lurigare när det är mörkt och sätter mer press på teknik och fotisättning. Efter ett uppvärmningsvarv på 6min körde jag 6x1000 på ca 5min/varv med 1min vila mellan varven. Bästa varv: 4:50, sämsta 5:10. Staffan höll stadigt 4:45/varv med 45s vila mellan. Träningstid: 30min (effektiv intervalltid) + 36min (dit, hem och uppvärmning)

Idag (onsdag) ska laget vila och ladda för resten av veckans träning, schemat är ganska tufft!
2008-02-19  Cykeltur Kommentera (3 svar)
Den ursprungliga planeringen var att cykla till jobbet och sen skulle Staffan möta mig vid mitt jobb för att fortsätta på en tur. När jag vaknade var jag dock så trött så trött och istället sov jag gott på bussen till jobbet. Sov även väldigt gott på bussen från jobbet (kanske låg lite back med sömnen från lördagen...) och när jag så kom hem för att hämta min cykel hade jag glömt nyckel... Vad trött man blir! Fick ringa till Staffan och så fick han komma hem och släppa in mig och sen utgick vi hemifrån istället.

Ja ja så kan det gå ibland, men när vi väl kom iväg vid 18:30-tiden var det så härligt! För att få lite flyt i cyklingen blev det Hisingen-rundan som vi har cyklat förut. Sträckan är nog ca 4mil och vi tog inte riktigt tiden men drygt två timmar med en liten paus. Det kändes bra och var skönt att få komma ut och få liten cykelvana. Längre och snabbare satsar vi på att det ska bli om ett tag.
2008-02-18  Klättring, klättring och löpning på det Kommentera
Alla hjärtans dag firades med lite klättring vilket kan vara nog så mysigt och sen en god middag på det! I fredags blev det sen klättring igen, fast den här gången i goda vänners lag :) För att få till ett löppass på fredagen gav vi oss ut och sprang backlöpning i terrängen vid Kviberg före klättringen. Backlöpning utförde på grusväg 6-8x60s. Lördagen fick sedan bli en vilodag, på träningsfronten i alla fall ;)

Söndag var Staffan iväg och sprang orientering i Vintercupen. Med bra fart sprang han till sig en 1:a-placering i svart kort bana. Bra jobbat! Jag körde ett distanspass i mycket lugn fart, ca 75min men sträckan vet jag inte. Det var en härligt vacker söndagsförmiddag i skogen!

Total träningstid för veckan: 7h
Det fattas minst ett långpass...
2008-02-14  Löpning + cirkelträning Kommentera (3 svar)
Efter jobbet igår var jag tvungen att ta en sväng till sta´n och uträtta några ärenden. Det gick för en gångs skull ganska fort, jag fick gjort det jag skulle och kunde vara uppe i Skatås vid 18:15. Löpning stod på programmet och jag bestämt mig för att köra en kortare tur för att förhoppningsvis kunna få upp ett högre tempo och därefter köra cirkelträning för överkroppen.
- Uppvärmning 10min
- Löpning 5km på 26:30
- Stretch 10min
- Cirkelträning 32min
Löpningen var godkänt, 1:a km 5:30, 2:a 6:00 (mer backig), 3:e 5:30, 4:e-5:e snabbare. Det är flåset som sätter stopp för när jag kom i mål kunde jag knappt andas men benen känns helt okej ;) jag tror att det är bra för man kan ju tro att det är lättare att träna upp flåset än benen. Till cirkelträningen fick jag sällskap av Staffan som kört cykling innan istället. Vi körde åtta stationer: Armhävningar, Sidolyft för bålens sida, Rygglyft, Tricepsböj, Hoover, Hitlers hund, "Skulderhävningar" för axlarna, magrotation. Vi körde 2varv*60/30s + 1varv*40/20s. Rejäl träning för bålen, bra jobbat!
2008-02-13  Två dagars vila Kommentera
I måndags kändes det lite här och var i kroppen. Något som ett styrkepass skulle jag väl ha klarat av men jag hade lite annat som jag var tvungen att göra och hela kvällen försvann utan att det blev någon tid över så så var det med det. Även tisdagen blev träningsledig men nu laddar jag för dagens pass!
2008-02-11  En bra helg Kommentera (3 svar)
Det har varit en riktigt bra helg, både träningsmässigt och annars. Den känns nästan fulländad!

I fredags cyklade jag hem från jobbet och mötte upp Staffan hemma och efter att ha laddat energidepåerna lite begav vi oss till Klätterdomen. Det var länge sedan och vi var riktigt sugna båda två men tyvärr var kanske huvudena några snäpp högre än vår kapacitet då det var ca 4 veckor sedan sist. Staffan kan dock sätta en ny avklarad led på sin lista. Hem och ganska tidigt i säng för att även sova länge på lördagen. På lördagen var en volleyboll-match (den första jag kollar på för i år) inplanerad vid 14 så vi passade på att promenera dit. Jag kände inget jättesug efter volleyboll eller som Staffan sa med glimten i ögat "Hur kul är det här jämfört med att vara ute o springa i skogen?". Jo jag vet att jag tycker att det är kul men det känns som att det ligger i då-tid, i framtiden finns så mycket annat skoj att testa på. Göteborg vann matchen och med sug i bolltarmen var det dags för squash en trappa upp. Även om jag inte är i närheten av Staffan så gick det betydligt bättre än förra gången och jag planerar att fortsätta min utveckling i samma takt så se upp! På kvällen var vi bortbjudna på middag och då vi hade lagom med tid i mellan så promenerade vi även dit (ca 60min).

Träningsmässigt funkar i alla fall squash för mig för på söndagen protesterade både rumpan och vaderna. Aj aj! Mjukade upp dem genom att knalla omkring på båtmässan och sen tog vi en tur till Skatås. Vi hade planerat någon form av löpning och det blev distans på stig med fartökning mot slutet. Vi körde tills det blev mörkt vilket var ca 70min. Jag var riktigt skönt trött efteråt och positivt överraskad då det kändes sådär när vi startade. Innan söndagen var slut hann vi tillverka veckans sallad och veckans soppa (dvs sådan bra före-träning och kvällsmat som är bra att ha i kylen så att det alltid finns något att käka...). Som sagt, en bra helg med tid för både träning och annat roligt!
2008-02-08  En "marockan" och ingen träning Kommentera
Ingen träning igår alltså utan istället välkomnande för en hemkommen marockan (ja, jag vet att det inte heter så men det låter skoj...). Staffan hade haft en kanonbra vecka på alla sätt och vi hann bara med en del igår så jag förväntar mig fler härliga och inspirerande berättelser den närmaste tiden ;)

I förrgår var jag hos sjukgymnasten igen och hon är verkligen superbra. Ryggen är ju mycket bättre och det känns som att vi har kommit en bra bit på väg men den är fortfarande inte riktigt bra, sådär att jag inte känner den alls.. Men då säger min sjukgymnast att nu ska VI inte ge oss, nu är det bara lite kvar och då ska vi se till att få den helt bra! Hon frågade också när säsongen börjar (19 april) och konstaterade att vi ändå har en del tid på oss tills dess. Vilken inställning hon har, beundransvärt! Jag cyklade till sjukgymnasten och hann med en del rehab innan jag cyklade vidare till jobbet. Fick lite nya övningar, vilket är både kul och nyttigt, och bl.a. en övning för sidan som borde vara alldeles utmärkt för midjan inför Beach 2008 (Ja den närmar sig fortare än man tror ;) )
2008-02-06  TV-masten runt Kommentera (6 svar)
Kände mig lite seg i benen efter måndagens spinningpass men ett lagom terränglöpningspass med pannlampa var precis vad jag behövde. Om jag ska springa själv är jag lite mörkrädd men i sällskap (den här gången Svante) tycker jag bara att det är mysigt att lubba runt med sin lampa i den mörka skogen. Vi utgick från klubbstugan och sprang stig/väg/terräng upp till tv-masten och runt den och tillbaka. Efter löpningen körde jag rehab för mage och rygg. Förundrades av att en av gubbarna i styrkerummet såg mycket smidigare ut och kunde köra mycket djupare knäböj än jag. Hm..undrar om det kommer med åldern...
2008-02-05  Spinn loss! Kommentera
Jag höll mig i alla fall till planeringen första dagen även om jag blev kvar på jobbet en timme extra.. Det fanns två platser kvar till spinningpasset som började en kvart efter att jag kom till gymmet så jag hoppade på det. Sist jag var där körde jag Cykel1 och detta var Cykel3 som passade mig mycket bättre. Jobbigt? Ja visst, men det är väl så det ska vara ;) Jag trodde jag svettades för hela rummet men när vi väl vara klara såg jag att de andra faktiskt också var ganska blöta. Kul pass och efter samlade jag krafter för att köra några styrkeövningar: Axel, triceps, bröst. rygg och mage. Kände mig nöjd efter dagens pass och kunde med gott samvete åka hem och landa i tv-soffan med pastasallad framför Veronica Mars.

Det kändes bra när jag senare fick ett meddelande från min bergsbestigare i Marocko som igår gjort en toppbestigning, ömsom med och ömson utan skidor. Vilket tror ni var jobbigast, toppbestigning eller mitt 60min-spinningpass? Nåja, bättre än inget ;)
2008-02-04  Löprunda Kommentera
Jag tar det lugnt på träningsfronten verkar det som... Det är inte riktigt bra eftersom Staffan inte gör annat än tränar hela dagarna ;) Jag har dock känt mig lite sådär i halsen men nu är det bra. I helgen var det besök och kalas på schemat men igår kväll när mina gäster hade gett sig av begav jag mig ut på en löprunda. Det var ett tag sedan så jag tog det lugnt, men det var skönt även om det kändes som det hade blivit lite väl mycket tårta sedan sist ;)

Nu är det i alla fall dags att kicka igång och veckans planering ser ut som följer.
Måndag: Spinning och styrka
Tisdag: Mörkerlöpning och rehab
Onsdag: Troligtvis cykling till och från jobbet.
Torsdag: Intervaller
Fredag: Vad vill min träningspartner? Styrka o simning, löpning eller bara vila?
2008-01-31  Skiing in Italy Kommentera (3 svar)
Har visst inte bloggat på ett tag...men vi har hunnit med en skidvecka i härliga Dolomiterna i Italien. Snö, sol, och fullt ös varje dag - kan man ha det bättre? Det var hur härligt som helst och träningsmässigt kändes det i alla fall som benen fick sig en omgång för mjölksyra och träningsvärk gick lite upp och ner.

När vi åkte hem fick vi tyvärr med oss lite förkylning och Staffan drabbades värst. Jag har tagit det lite lugnt men i tisdags var det egentligen tänkt att jag skulle träna, men så kom ett erbjudande om att få gå på Samsung-galan (friidrott) i trevligt sällskap och då kunde jag förstås inte motstå ;)

Igår däremot satte jag mig på cykeln igen på alltför länge... Det blev min mtb, mest för att det är punktering på den andra, och så härligt det var! Blev en runda på ca 4mil i skönt tempo. Nu kommer det bli fler cykelturer framöver för det här var något som jag har saknat :) Jag får se till att hänga i mig träningen överhuvudtaget nu för idag åkte min lagkompis till Marocko för att knalla uppför berg med full skidutrustning så om jag inte ska hamna för långt efter får jag nog ligga i.
2008-01-17  Älven runt Kommentera
Kan man springa runt en älv? Nja, men man kan i alla fall först springa på ena sidan, över en bro, på andra sidan och över en till bro och tillbaka. Hela rundan tog 1:30 och jag gissade att det var 15km och att jag höll min vanliga 6min/km-lunk. Efter en snabb mätning på map24 verkar det stämma ganska bra. Jag kan tycka att jag har svårt att springa fortare än 6min/km även om jag inte ska springa så långt, men om jag får lunka på i 6min/km kan jag komma ganska långt!

Tyvärr fick jag inget sällskap på rundan då Staffan hade spelat innebandy på lunchen och var ganska nöjd med det (45min intervallträning kan nog vara jobbigare än 90min lunk..). Jag hade bra musik i lurarna och det var skönt, i alla fall fram till Göta älv-bron när det regnade och blåste piskande sidvind, men då var jag ju å andra sidan nästan hemma. Kroppen kändes bra, bara knäna som protesterade lite mot all asfalt tror jag. Jag kände mig ganska duktig efteråt och efter en skön varm dusch var middagen klar även denna kväll! Jag kan nog vänja mig vid att komma hem till färdiglagad middag. Staffan=Hemma-man?
2008-01-15  Nu har det visst varit helg igen... Kommentera
Helgen sprang förbi så snabbt att jag knappt hann med den tror jag. I fredags körde vi på samma tema som förra fredagen: Styrka och simning (1200m). Jag blev omsimmad i bassängen av en annan bröstsimmande tjej och det är ju aldrig roligt! Så då var det bara att ta i lite mer och hänga på och efter 150m simmade jag om henne igen och drog ifrån. Barnsligt? Ja, jag vet men hon tänkte säkert inget om det och det förhöjde min träning :)

I söndags var Staffan på orienteringstävling i vintercupen, och det gick riktigt riktigt bra. Han sprang svart kort bana(3280m) på tiden 35:02, bara 4 sekunder efter 2:an. Bra jobbat!

Igår sprang jag Tusingen vid Fysiken igen, 6x1000m med 1min vila. Tiderna blev 5:30-5:15-5:22-5:20-5:10-5:10 och jag fick kolla efter här på bloggen för att se hur de stod sig mot tidigare resultat och det var en liten förbättring (men å andra sidan är det svårt att veta hur mycket jag har tagit ut mig för jag var ganska trött...). Efter nedvarvning körde jag bålstyrka ca 40min, blev mycket olika boll-övningar. En bra träningsdag och sen fick jag komma hem till färdiglagad middag - lyx!
2008-01-11  Skatås-milen med pannlampa Kommentera
Äntligen var det dags att ge sig på milen igen, det var ju ett tag sedan nu... Efter två dagars vila var jag riktigt träningssugen igen och jag hade bestämt mig för att ge mig ut med pannlampa. Jag är dock inte så modig så jag vågade bara springa på milen (som först går på 5:an och en nära 8:an) eftersom jag var ensam. Jag tyckte att jag pressade på bra och hade riktigt hög puls en stor del av sträckan (toppade på 192) men ändå blev inte tiden något vidare :(. Som Staffan sa efteråt kan det ju ha berott på att mycket annat tog min energi och det är svårt att få bra löpteknik i mörkret. Det regnade på ganska bra men det stör mig inte så mycket när jag väl springer, värre efteråt när man ska stå och vänta på spårvagnen och så.
Jag körde även 3 rehabövningar. Magrotation med vikt, axelrotation, spark åt sidan i maskin. Total träningstid ca 1h 40min.
2008-01-08  Klätterrekord=16 leder Kommentera
Igår var jag till optikern för synundersökning och fick reda på att jag alltid bara tittar med ett öga i taget. Detta är tydligen inget ovanligt och det kan vara så att man switchar mycket mycket snabbt mellan ögonen, men det är alltid ett i taget. Optikern sa att det är ingen fara med detta men det innebära att man har lite svårare med timing och avståndsbedömning, som att t ex spela brännboll. Volleyboll då? Borde inte det försvåra där också? Min tanke var bara: Hur bra hade jag kunnat vara om jag inte haft detta ;) Säkert helt super, det är det jag kommer tänka i alla fall... Det bästa med detta var att jag fick en förklaring till varför jag inte kan se 3D-bilder och sldrig kommer kunna se dem.

Klättra går bra i alla fall! Vi begav oss till Kviberg och hade för dagen bestämt att vi skulle försöka klara så många leder som möjligt. Alla leder tillåtna i vilken ordning som helst och flera försök men ingen vila tillåten på väggen. Det var riktigt kul och vi körde effektivt i nästan 3 timmar.
Det känns nyttigt att verkligen fokusera på att ta sig hela vägen upp och mycket mer effektiv träning i och med att vilo-tiden försvinner. Rekordet blev 16 leder, vilket vi förstås satsar på att slå nästa gång! Idag blir det vila.
2008-01-07  Bad o beach! Kommentera
Först lite bad, dvs simning 1300m i valhallabadet. Det kändes bra, lite skillnad när man inte har styrketränat precis innan simningen, men ändå lite allmänt stelt mellan skuldrorna. Vi tror att simning kan vara bra träning inför paddlingen eftersom man verkligen tränar aktivt med armarna under en längre tid. Får se om det funkar..
Sen begav vi oss till beach-hallen för att heja fram Elin o Ellen till seger! Det gick riktigt bra för dem, 2:a i hela turneringen! Det var kul att se dem lira o visst kliar det lite i fingrarna.
2008-01-06  Spinning o löpning Kommentera (2 svar)
Har haft en skön lugn dag utan så mycket inplanerat. Jag hade tänkt att cykla men det blåsiga vädret skrämde mig lite så då letade jag mig istället till ett spinning-pass på friskis o svettis. Det var länge sedan jag körde spinning senast och det var riktigt kul. Jag tror att det är bra träning för mig att vänja mig vid mina cykelskor så att jag kan utnyttja dem maximalt och dra mer på uppvägen. Spinning-passet var jobbigt men ganska kort så jag tror att jag skulle ha klarat att hålla på ett tag till. Efter att ätit och softat framför ett par avsnitt veronica mars gav jag mig ut på en löprunda och Staffan körde trappträning. Det tog ungefär lika lång tid för oss så sedan möttes vi hemma lagom trötta båda två (kanske jag lite mer...).
2008-01-06  Styrka och simning Kommentera
I fredags var det dags för veckans styrkepass som vi försökte köra riktigt effektivt för att hinna med lite fest efter.. Övningarna vi körde var: knäböj på ett ben, hitlers hund, rodd, hantellyft (axel), bröstpress på boll, dips, mage på boll. Mycket betoning på överkropp som vanligt och efter passet skakade vi loss genom att simma 1000m ;)
2008-01-04  Klättring Kommentera
Jag tror att det långa träningspasset dagen före satt kvar lite i kropparna så vi försov och så blev det bråttom bråttom til jobbet. Efter jobbet löste jag lins-problemet hos optikern, en dag med glasögon är ungefär vad jag klarar av.. Sen bar det av till Kviberg och uppåt väggarna tillsammans med Staffan, Svante och Anders. Efter en lite seg start gick det allt bättre och fick även provat några nya skojiga leder!
2008-01-03  Mörkerlöpning Kommentera
Igår blev det distanslöpning med pannlampa i skogen vid Skatås. Vi är ovana vid löpning med pannlampa och tycker nog att det bara den grejen är lite kul ;) Staffan guidade oss runt på diverse stigar och till slut upp på Getryggen där vi fick en härlig utsikt över sta´n, i alla fall innan min ena lins pajade... Det gick sakta sakta nerför men sen kunde vi springa tillbaka. Totalt var vi ute i ca 1,5h och det kändes riktigt skönt. Följde upp löpningen med 3 rehab-övningar: en för mage, en för rygg och en alternerande. Den alternaerande blev för dagen armhävningar: Oj vad jobbigt det är! En mycket bra träning allt som allt.
2008-01-02  Jul o nyår! Kommentera (1 svar)
Nu har det varit både jul och nyår och jag har hunnit med en hel del. Jag var ledig mellan jul och nyår och då vill man ju såklart hinna med så många som möjligt och jag tycker att jag har lyckats ganska bra. Jul firades i Karlskoga och även lite i Sätila. Det har väl inte blivit så mycket träning men har smugit in några löp-pass, promenad och klättring mellan allt annat skoj. Det roligaste träningspasset (som iaf nästan kan räknas som träning) var nog när vi var på Bodaborg och lekte tillsammans med mamma och syster yster. Bodaborg är inspirerat av Fångarna på fortet och hur skoj som helst! Det konstigaste träningspasset var nog i lördags när vi gick backträning uppför skidbacke i regn och mörker med pannlampor på, men det var riktigt kul det med. Vi hade till och med fått med oss en gästträningspartner (Svante) så det är inte bara jag och Staffan som är tokiga ;)

Nyår firades på bästa sätt med trevliga människor och god mat i Skåne!
2007-12-21  Julpyssel Kommentera
Det verkar som att det blir två dagars träningsledigt. Jag tror att kroppen kan behöva det då det blivit lite si och så med sömnen i veckan. Igår stod inköp av sista julklappen på schemat och sedan fylldes resten av kvällen av packning, paketinslagning m.m. för imorgon bär det av hem-hem till Karlskoga!
2007-12-20  And running, running and running, running Kommentera
En låt som går så tror jag...

Sprang hem från jobbet igår igen, men lite kortare den här gången, ca 8km. Jag har nämligen bestämt med mig själv att jag skulle ha tid och vara hemma och greja alla kvällar den här veckan. Därför har träningarna blivit lagda direkt efter jobbet för att ta upp så lite tid som möjligt.

Jag försökte trycka på lite men benen var sega så det gick sådär. Passet genomfört och fast jag sprungit asfalt två dagar i rad kännd ryggen bra! Nu räcker det med asfaltsträning för den här veckan.
2007-12-19  Löpning och rehab Kommentera
Igår blev det löpning (jogg kanske är mer korrekt) hem från jobbet. Inte hela vägen men lite längre än sist så jag gissar på 12-13km. Det var lite kallt till en början men sedan bara skönt och bra musik hade jag i öronen. Tempot var okej och när jag kom hem körde jag duktigt fyra rehab-övningar. En godkänd träningsdag!
2007-12-18  Dåligt med träning... Kommentera
...på alldeles för länge. Staffan hade lunchträning med jobbet i fredags men jag gjorde inget då, inte heller lördag eller söndag eller måndag. Känns inte riktigt bra så jag ska försöka "ge igen" idag.

Fredag var det julshopping och mysigt glöggkalas, lördagen fylldes av städning och sen var vi bortbjudna på middag, söndag kalas-förberedelse och sen kalas och till sist måndag den sista julshoppingen (tror jag i alla fall). Det har ju inte direkt gått någon nöd på mig utan bara en massa roligt, mysigt och gott!
2007-12-14  Lusselelle, lusselelle... Kommentera
Lucia-dagen började inte på bästa sätt då jag, efter att ha laddat i sängen en stund, kommit upp och fått på mig cykelkläder kom ner i förrådet och hittade min vita springare med platt framdäck :( Lite ledsen kom jag upp och Staffan provpumpade men luften pös ur direkt... Efter att ha tänkt om tog jag med springkläder till jobbet och på vägen hem hoppade jag av bussen efter halva vägen och sprang resten. Eftersom jag inte tänkt på att jag ville ha med mig kappan hem fick jag trycka ner den i löpryggsäcken (ja det gick!) och så fick jag löpträning med extra vikt på köpet :) Det gick bra att springa och väl hemma var det bara skynda skynda iväg till luciakonsert och resten av kvällen var bara mys-mys! Dagen började sådär men slutade på bästa tänkbara sätt!

2007-12-13  Upp-och-ner, upp-och-ner Kommentera
Ja det var alltså dags för klättring igen. Gästande träningspartner för dagen var kusin Sofia! Det var hennes andra gång på väggarna och riktigt bra får jag säga: hon klarade en hel 5:a (led med svårighetsgrad 5). Även Staffan och jag var på någon ny och vi var också duktiga om jag får säga det själv. Lättare att säga nu i efterhand än när man är där in-action för då är det liksom som lätt att grymta över det man inte klarar...hmpf
2007-12-12  Tusingen och styrka Kommentera (3 svar)
Igår var det dags att köra tusingen igen. Jag har inte fått riktigt bra kontinuitet i den från vecka till vecka så jag körde 6x1000m med 1min vila emellan igen. Jag höll mig ganska stabilt med en varvtid på 5:12-5:22, men jag är inte riktigt säker på den exakta distansen. Det här är en övning jag gillar och det gick ganska bra. Jag körde precis utanför gymmet så när jag var klar fick jag slita Staffan av motionscykeln ;) för att sätta igång med styrketräningen. (Han kanske har cykelabstinens så då blir t.o.m. en motionscykel rolig). Vi körde som vanligt överkropp med betoning på bålstabilitet. Plockade fram två "gamla godingar" där den ena är att liggande på mage föra en hantel i en cirkel runt kroppen, 10 varv åt varje håll med en hantel som väger 1kg - men det är mycket jobbigare än det låter kan jag lova! Den andra övningen är som fällkniven för magen fast man har en stång i händerna som man börjar med över huvudet och sedan ska dra runt benen så att man håller den vid rumpan och sedan tillbaka. Den é go den!
2007-12-11  Helgen Kommentera
För att hinna med lite träning på fredagen också (eftersom det blev lite si och så med träning i början på veckan) så sprang jag hem från jobbet. Ja, inte hela vägen (ca 2mil), åkte buss halvvägs och sen sprang jag resten. Benen var lite sega efter backlöpningen dagen innan men annars kändes det bra. Hade lånat Staffans ryggsäck (Haglöfs endurance) och den är verkligen jättebra att springa med, känns nästan inte att man har något där bak. I multisport-sammanhang är det ju bra att vänja sig vid att springa med lite packning också.

I helgen var syster yster på besök och efter ett inspirerande besök på fitnessfestivalen var vi tvungna att gå till gymmet ;). Det var veckans enda gym-pass så det kändes bra att i alla fall få gjort mina ryggövningar ordentligt en gång. På söndagen hade vi bestämt att hon skulle få testa klättring så då begav vi oss till Kviberg och upp på väggarna. Kul som vanligt och hon var väldigt duktig, kanske var det av ren rädsla? Resten av söndagen blev lugn och måndag vilodag.
2007-12-07  Äntligen ett långt pass! Kommentera (3 svar)
Äntligen blev det ett riktigt pass den här veckan. På planeringen låg klättring torsdag, men eftersom jag inte riktigt fått till mina andra pass den här veckan kändes som att jag borde göra något av dem istället för bara ett "lek-pass" som klättring. (Inte lek-pass som i att det inte är jobbigt och så utan för att löp-pass och styrka är mer obligatoriskt på träningsplaneringen). Men så kom Staffan på en bra lösning: Backträning först strax utanför klätterstället och sen klättring. Sagt och gjort jag körde uppvärmning ca 10min därefter backe 60sx5, 5min vila, 30sx5. Oj oj vad jobbigt det var! När illamåendet hade lagt sig ;) var det jättekul att få komma upp på väggen och bra gick det också. Både Staffan och jag klarade två nya leder med mindre grepp än vi är vana vid så vi kändes oss riktigt nöjda! Blev ganska sent innan vi var hemma och fått i oss lite kvällsmat men riktigt skönt att få känna sig helt utpumpad. Visst är man lite konstig...
2007-12-06  Tisdags- och onsdagsvila Kommentera
Jag hade bestämt att det fick bli vila på tisdagen för jag skulle träffa en kompis för fika före dansen. Det var väldigt trevligt och det tror jag är en bra typ av vila för både kropp och själ. Igår onsdag skulle jag ha kört backträning men jag blev kvar på jobbet så jag var hemma vid 20 och då orkade jag inte det... Kändes inte riktigt bra att inte kunna hålla plneringen men får se hur jag får till resten av veckan. Jag hade rekommenderat andra halvan av laget (alltså Staffan) att springa på lunchen på tisdagen och skötsam som han är så gjorde han så klart det. Igår körde de innebandy på hans jobb på lunchen så nu ligger jag helt klart minus på träningskontot ;) Det är egentligen väldigt bra med lunchträning av flera anledningar:
1) Större chans att hinna med flera pass på samma dag.
2) Variation av träningstiden så att kroppen fungerar på olika tider.
3) Nya träningskompisar och bra teambuilding om man kör ihop på jobbet.
4) Under den här årstiden får man träna medan det är ljust.
2007-12-04  Seg intervallträning Kommentera
Egentligen vill jag inte skriva om gårdagens intervallträning för jag har redan försökt radera den ur minnet men ändå. Jag följde inte med jobb-folket att springa på lunchen utan jobbade, åt lunch framför datorn och sedan jobbade jag över på kvällen för jag skulle ju "bara" bli klar (vilket jag inte blev). Kände mig trött och sov på bussen men jag hade verkligen sett fram emot att få komma ut o springa. Körde mina 1000m-intervaller men det var som om kroppen fortfarande sov. Det kan ju inte gå bra jämt och jag gav nog inte mig själv rätt förutsättningar igår helt enkelt. Får se om jag kan testa att köra 1000ingar senare i veckan för det är egentligen ett jätteroligt pass!
2007-12-03  Adventsträning Kommentera
Fredagen blev (lite ofrivilligt) träningsledig för min del. Det var kanske bra för jag var egentligen ganska trött. Jag hade tänkt gå på spinning men jag tänkte använda en kupong och då får man inte boka så jag hade koll på att det var ledigt på Friskis pass under eftermiddagen. När jag kom dit så var det fullt och så även på Fysiken så då la jag ner det och gick på lite julklappsspan istället!

Lördag förmiddag hade jag planerat in ett kombi-pass av cykling och löpning men när jag kom upp och såg regnet kom jag av mig lite vad gäller cyklingen och istället blev det ett rent löp-pass. Sprang direkt hemifrån och mest på asfalt, knappt 1h ca 1mil. Det kändes bra till en början men blev sedan lite tyngre. Jag tror dock att det är bra för mig att vänja kroppen vid förmiddagspass för jag känner mig oftare segare då. Tävlingar startar ju ofta på förmiddagen så det gäller ju att vänja sig vid det.

Igår (söndag) körde vi lite cykling och sedan klättring. Transportcykling till och från Kviberg men det var ändå kul att få cykla igen! Klättringen gick bra och vi (Staffan o jag) klarade i alla fall halva bananen, till bananen! Om bananen inte känns till så är det en klätterled på Kviberg, ganska omtalad och omnämnd som Kvibergs svåraste 5c...(5c är egentligen inte så svårt men den här är lurig). I övrigt innehöll helgen mycket adventsmys med pepparkaksbak, adventsmusik och glöggpremiär!

2007-11-30  Lyxig träningsdag Kommentera
Igår började jag jobba tidigt (kl.6) och den trevliga bonusen av det är ju att man får går hem tidigt. Direkt efter jobbet åkte jag till Skatås och sedan var jag hemma, tränad och duschad, kl.19. Lyxigt va? Nu har vi fått tillgång till klubbstugan i Skatås och det känns också väldigt lyxigt att kunna byta om, duscha och köra rehab där. Styrkerummet är faktiskt bättre än jag trodde, en coreboll och medicinboll så är det fulländat ;)

Men till träningen: Idag var det alltså dags för backar och enligt det träningsschema som jag har knåpat ihop skulle jag springa
4 backar á 60s
5 min vila
4 backar á 30s
Började med uppvärmning, avslutade med nedvarvning och rehab. Backarna kändes riktigt bra och jag slapp springa i regnet!

Mitt generella träningsupplägg är att jag kör i 4-veckors intervaller (inspirerat från vår fystränare i volley-laget). Där jag under de tre första veckorna ökar "belastningen" i träningen, dvs jag kör kortare vila, fler intervaller/backar och på gymmet ökad vikt/antal reps så att tredje veckan blir den tyngsta. Den fjärde veckan är en återhämtningsvecka då jag enbart kör distans och på gymmet många reps med lätta vikter. Under nästa 4-vekorsperiod börjar vecka 1 med föregående 4-veckorsperiods vecka 2. Detta för att få en gradvis stegring utan att skynda för fort.
2007-11-29  Helt uppåt väggarna, igen Kommentera (1 svar)
Igår var det alltså klätterdags igen. Hade egentligen tänkte klättra torsdag men vi planerade om och med tanke på träningsvärken var det nog ett mycket bättre val än backträning. Det bästa med klättring är att det är så kul att man inte kan tänka på att det är jobbigt på samma sätt som man är på gymmet. Man vill ju så gärna komma upp liksom. Vi hade riktigt kul och det gick bra för alla. Alla för dagen var Staffan, Svante och jag.
2007-11-28  Aj aj aj! Kommentera
Ja då var försäsongen igång. Det berättar i alla fall diverse delar av min kropp om jag frågar dem. Träningsvärken är här, men värst tror jag det är efter måndagens korta squash-pass. Visst är det konstigt att så fort man gör något lite annorlunda mot vad man är van vid så får man träningsvärk. Ibland kan man ju inbilla sig att man är lite grundtränad och i alla fall borde klara lite utan att få träningsvärk, men icke... Sedan finns det ju vissa övningar som ALLTID ger träningvärk. Den som blir överst på min lista blir utfallssteg. Under volley-tiden hade vi av och till utfallshopp med på våra träningsprogram och fast jag då gjorde det kontinuerligt fick jag nästan alltid lite träningsvärk. Nu låter det som jag är jättenegativ till träningsvärk men så är det faktiskt inte, egentligen gillar jag det för då känns det som träningen har gett något ;)

Igår tisdag fick jag in ganska många träningstimmar. På lunchen körde vi jobbmotion och då körde jag långa intervaller, 1000ingen, dvs ca 1000m med 1min paus emellan. Banan blev lite längre än 1000m och tyvärr hann jag bara med 4st. Efter jobbet åkte jag direkt till gymmet och där började jag på löpbandet och körde ytterliggare intervaller, 4x1000m, vila 1 min och fart 12km/h. Målet är alltid försöka hålla lite högre fart så att jag kan få in det i kroppen.

Fortsättningen på gymmet blev mest stabilitetsträning för bålen med lite komplement av bröst, axel och förstås chins-dips. Jag var hos sjukgymnasten igår morse och även om det ser bättre ut så fick jag lite nya rörlighetsövningar för att göra ryggen helt bra. Dagen avlutades med danskurs. Sen var det skönt att få åka hem. Kom hem till en glad sprallig pojkvän som nog fortfarande var uppspelt efter att ha varit ute och cyklat i skogen med pannlampa.
2007-11-27  Squash Kommentera
Jobb-motionen som brukar infalla på måndagar sköts upp till tisdag så därmed försvann dagens ena pass. På kvällen hade Staffan och jag bestämt oss för att spela squash. Tänkte att det blir som ett fartlek-pass att komplettera träningen med. Staffan har spelat förut men inte jag så till en början var kanske inte träningseffekten så hög.. Mot slutet kom vi dock igång lite och det var allt som allt riktigt kul men svårt och tog slut lite för tidigt.
2007-11-26  Lugnt och vila Kommentera
Laget har tagit det lugnt och vilat (iaf från träningen). Semester i Amsterdam innebär ju i och för sig en del gående men ingen riktig träning och inga backar så långt ögat når. Vi kom fram till att det skulle vara lite väl backlöst att bo där men får man bo i ett kanalhus och ha en egen kajak som man tar till jobbet så kanske man klarar sig ;)

Det blev ett gym-pass och ett klätterpass till förra veckan men ingen löpning.
Nu har vi laddat om för att starta försäsongen!

2007-11-21  Säsongsavslutning Kommentera
I lördags var det då säsongsavslutning. Ja alltså den sista inplanerade tävlingen för i år, känns lite trist :( men det kommer ju ett nytt år och då kommer vi tillbaka: Harder, Better, Faster, Stronger!

Men i lördags då: Orientering ca 7 km i Nödinge som Staffan och jag sprang ihop. För att få springa i den klassen fick vi springa utom tävlan och det var ju inte heller någon par-tävling så det hade inte varit rättvist annars. Jag vågade inte springa så långt själv med risken att tappa bort mig långt också... Vi blev bussade till starten och sprang sedan från A till B vilket var kul. Orienteringen var lättare den här helgen än förra och Staffan gjorde det bra bortsett från en liten miss mellan första och andra kontrollen. Jag kunde följa med på kartan och det kändes lärorikt. Vi höll hyfsat tempo och det är verkligen bra träning att springa i terräng (o jobbigt också). Det är precis sådan här träning som jag behöver så hopas att vi kan komma ut lite i vinter också. Det går inte alls att jämföra med en platt grusväg. Vi slutade i alla fall 3:a och 4:a men klarade inte riktigt målet på 10min/km.

Lördag kväll var vi ju tvungna att fira säsongens slut ;) och därmed blev söndagen lugn. Lite kompis-klättring på eftermiddagen bara!
2007-11-15  Löprunda o lek på väggen Kommentera
Skyndade efter jobbet upp till Skatås för att hinna med en runda före det möte som jag hade vid 18. Det var ganska kallt men väl igång känns det så klart inte. Det blev en runda på 8km-slingan i ca 5:30min/km. Jag jobbar med att komma upp i högre hastighet och jag måste säga att det är svårt att lämna sin bekväma lunk även om det bara är lite. Fick sedan en nyckel till klubbstugan uppe i Skatås så nu har jag möjlighet att byta om och köra lite rehab där ihop med löp-passen. Det blir kanonbra.

Med en baguette-paus emellan begav jag mig sedan till Fabben där Staffan mötte upp. Det var skoj att klättra igen, i alla fall när det går bra. Annars blir jag arg, arg....men det går i alla fall över ganska snabbt. Vi körde på så länge vi orkade och sen var armarna helt slut, de blir liksom som uppblåsta ballonger.
En bra o rolig träningsdag!
2007-11-14  Styrka, bastu o dans Kommentera
Kände lite halsen på morgonen och ställde där med in den tänkta löpträningen. På dagen var dock detta helt borta så jag hade kunnat springa, men jag hade inga grejer med så det blev inget med det. Från jobbet tog jag mig direkt till gymmet och körde den vanliga stabiliseringsträningen och...inte så mycket mer. Var grymt omotiverad och la mig istället i bastun... Varför har vissa dagar sådan motiveringsbrist? Så försöker man resonera med sig själv, nu när jag ändå är här kan jag lika gärna köra ordentligt, men nej, suck... Från gymmet var det precis lagom i tid att åka vidare till danskursen för att svänga mina lurviga. Kul som vanligt!
2007-11-13  Orientering på egen hand! Kommentera
I helgen var det först Silvatrofén i Uddevalla på lördagen. Det var en lång orientering (12km) i par. Svår bana men jag tyckte att Staffan lotsade oss rätt bra, tiden det tog var däremot en annan sak. Det var mycket svårsprungen terräng (sankmark eller annat) och eftersom halva vårt lag (dvs jag) är ovan orienterare hade vi svårt att springa många sträckor så det blev en del gående. Jag tyckte att vi kämpade på men upptäckte ganska tidigt att det skulle bli svårt att klara maxtiden (3h) och funderade ett slag på att avbryta. Vi fullföljde dock hela banan och överskred maxtiden något. Det låter väldigt länge med 12km på 3h men som sagt, lurig terräng. En miss som vi hade gjort var att inte ha någon mat med oss ut och när vi väl kom i mål kurrade magarna i kör.

På söndagen var det dags för mer orientering, på zoo i Borås. För mig skulle det bli premiär för orientering på egen hand! Blev inte nervös förrän vi var där men då brr... Staffan peppade mig (som vanligt) och sa att det skulle bli bra bara jag kom igång och så klart blev det det. Visst är det jobbigt när de har rätt... Sprang en lätt (gul) och kort bana men kul att känna att jag klarade det i alla fall, kom 15 av ca 40 i min öppna klass. Nästa steg får bli att köra själv i skogen!

Igår måndag blev en riktig slapp-dag med lite brödbak hemma som mesta motion.
2007-11-09  Rätt väder för inomhusträning Kommentera
Igår när jag kom ut från jobbet kände jag mig riktigt nöjd med min planering som innebar "mysig" inomhusträning igår och utomhusträning i onsdags. Att få gå till gymmet och sen simning och bastu kändes riktigt lyxigt i regnväder.

Jag körde vidare på mina ryggövningar och därtill chins och dips. Jag ska bli starkare, jag ska bli starkare... Det är det jag intalar mig när jag knappt tar mig upp i chins trots hjälp, vissa muskler är så svaga eller obefintliga. Jag har faktiskt kört just chins (i alla fall i omgångar) nästan ända sedan jag kom till Göteborg för 3,5 år sedan men knappt blivit starkare alls :( Det ska det dock bli ändring på nu när jag dels kör mer på maxstyrka och dels bättrar på dem i klättringen. Jag körde även axellyft på pilatesboll (kul övning!), triceps och bänkpress. Därefter gick jag upp till simhallen och simmade 1000m. När man kommer upp från bassängen känns det ju som man väger 200kg och då pustade jag ut i bastun. Skööönt!

Happy Feets andra lagmedlem hade fys-dag med jobbet och körde krafttag och core på pilatesboll så musklerna växte även där ;)
2007-11-08  Vem älskar inte backar? Kommentera
Igår begav jag mig till Skatås för att köra backträning och inviga mina nya skor. Skorna är inköpta på Löplabbet och det blev till slut lite otippat, efter att ha provat igenom större delen av deras sortiment, ett par adidas. De kändes jättebra med den rätta "studsigheten" som jag vill ha (vilket antagligen mest är inbillad känsla men ändå).

Jag värmde upp lugnt i ca 2,5km och började sedan med en kort backe, 5x40sek. Därefter en lite längre backe 5x60-70sek. Sedan var tanken att springa lite distans på slutet men jag kände mig inte så sugen på det och istället blev det en lite mer flack backe 5x60sek. Sist nedvarvning tillbaka till starten. Passet tog totalt ca 1:05. Jag sprang inte så fort i backarna med höll god konstant fart och kände att jag kunde trycka ifrån. Ska försöka att öka antal och backlängd successivt men det här var ett helt klart ett positivt pass som gav en gó känsla!

För att nämna något om gårdagen var den ursprungliga planen att springa intervaller och köra lite rehab före min danskurs. Det blev dock inte riktigt som tänkt då jag kände mig jättetrött hela dagen och efter jobbet åkte jag istället hem och sov två timmar! det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kanske var välbehövligt det också...
2007-11-06  Klättring och stabilitet Kommentera
Klättring och stbilitet låter nästan som att det första förutsätter det andra.. I söndags var en lugn dag men lite lek på klätterväggen i Kviberg hann vi med. Det var ett tag sedan nu så det var kul att få klättra lite på väggarna igen. Händerna och övre delen av ryggen var trötta efteråt.

Igår skulle jag iväg och lyssna på Fredrik Sträng på kvällen, men för att inte missa en träningsdag helt så tänkte jag få in ett gym-pass före. Det blev inget långt pass men hann i alla fall med stabilitetsträning för rygg och bål (övningar från sjukgymnasten) och axellyft, chins o dips. De två sistnämnda på maskin som tar en del av vikten, men jag ser fram emot att kunna köra det helt med min egen kropssvikt. Tyvärr är det ett tag kvar, MEN det är en lång vinter kvar också ;)
2007-11-05  Finalloppet Kommentera
I lördags var det dags för finalloppet 18,8km. Det kändes så långt borta när vi först började prata om att springa det och nu var det plötsligt dags.

Jag var inte så nervös inför den här tävlingen (för en gångs skull), vilket kanske delvis berodde på att jag hade provsprungit banan och i alla fall visste att jag skulle ta mig runt. Staffan bestämde sig också för att springa och till en början försökte jag hänga på honom. Han sprang lite över mitt tempo och eftersom min puls har en benägenhet att rusa iväg i uppförsbackar och speciellt i början så fick jag släppa honom. Det känns som att min pulsklocka visar lite fel dock för den var uppe och tangerade 195 (!) och så fort gick det inte... Det hade varit kul att kunna ge Staffan en match men jag får spara det till en annan gång. Efter ca 3km hörde jag någon bakom mig som tagit rygg på mig, helt okej för mig. Vid ca 6-7km upptäckte vi att vi kände varann, lustigt va? Bertil (som han heter) och jag hade sedan sällskap hela vägen in i mål. Mitt mål var helst 6min/km och i alla fall under 2h. Jag kom i mål på 1:52:55 vilket är 6min/km+7sek vilket får vara okej. Det var benen som sa ifrån och inte flåset. Jag plockade en placering precis i spurten men borde nog ha kunnat ta någon mer om jag pressat mig ännu mer mot slutet.
2007-11-01  Sista träningen inför Finalloppet Kommentera
I tisdags var jag hos min sjukgymnast och hon tyckte, precis som jag, att min rygg var bättre, men att det var dags att komma igång med lite uppbyggnadsträning. Det är lite frustrerande när hon kan peka ut muskler som brukar vara försvagde hos personer med ryggproblem och så är de det på mig, försvagade alltså. Nu ska det bli ändring på det! Praktiserade min nya övningar direkt på tisdag kväll och det kändes överhuvudtaget skönt att komma igång med styrkan igen.

Igår genomfördes den sista löpningen före lördag. Jag sprang 7,5km i 6min/km-tempo, men måste säga att jag hade hoppats att det skulle kännas lättare än det gjorde. Jag skulle vilja att det kändes som att jag verkligen tog det lugnt. Annars försöker jag tänka igenom loppet på lördag. Vi får se om Staffan kan vara med, hoppas det. Jag ska försöka köra mitt eget lopp men jag vill ju helst inte att alla ska springa ifrån mig i början... Något som jag tänkte på igår igen är jag nästan alltid upplever det tungt i början men att det släpper efter några kilometer. Det är viktigt att komma ihåg att lättar och att det hela tiden går upp-och-ner. Ett mål på lördag bli definitivt att tänka rätt hela loppet.
2007-10-31  Back on track Kommentera
Efter en långhelgs vila (kanske inte den riktiga formen av vila från träning som rekommenderas men ändå) i London är vi nu tillbaka i träning.

I måndags var det dags att väcka kroppen igen och det började med måndagsmotion på jobbet. Blev samma runda som sist, 4,2km ganska backigt. Benen kändes sådär och jag riktade in mig på att ta backarna bra. På kvällen var det så dags för träning i Skatås. Efter att ha övertalat träningspartnern för dagen (Elin) att köra distans istället för intervaller blev det 8km-rundan. Jag tyckte att vi höll bra fart och fast benen kändes lite sega redan från början prkade jag hålla tempot och flåset var det faktiskt inte heller någon fara med.
2007-10-23  Friskus på jobbet Kommentera
Det kändes i benen efter söndagens långa löprunda. De är lite sådär brusiga liksom, inte träningsvärk riktigt men de svarar inte heller när man försöker kontakta dem. Måndag innebar ingen planerad träning men ett trevlig initiativ på jobbet lite gemensam friskus före lunch. Vi åkte iväg till en plats med motionsspår och alla valde det de ansåg lämpligt för en halvtimmes träning. Det var fin natur och en härligt backig runda på drygt 4km. Efter det blev det gemensam lunch. Hoppas att vi kan hålla igång med detta för det känns bra att få in ett litet pass mitt på dagen också!

Senare på kvällen promenerade jag 5km-slingan i Skatås med en kompis. Det kändes lite konstigt att gå den och inte springa ;) men det var en skön kväll och trevligt sällskap.

Idag har jag cyklat till jobbet. Det blir inte så ofta nu för om jag ska träna på kvällen är det inte alltid jag orkar cykla också. Sedan skyller jag lite på mörker och kyla också som gör att det inte lockar lika mycket. Idag var det lite kallt men jag hade laddat med en ny musik-mix och trampade till mig en riktigt bra tid. Känns härligt när man börjar jobba att redan ha kört ett träningspass.
2007-10-22  Fokus löpning Kommentera
I onsdags provcyklade jag duathlon-banan inför lördagen och tanken var att jag också skulle tävla. Efter mycket magont och nerver beslutade jag mig för att jag inte var redo att stå mig i konkurrensen. Något jag naturligtvis kulle ångra när jag på lördagen hejade på Staffan... Förhoppningsvis lär jag mig någon gång. Det var i alla fall kul och vara med och se alla duktiga tävlande!

Istället blev det löpning 10km på lördagen. Ganska bra fart och det kändes bra i kroppen. Söndag var det dags att öva på finalloppet och för att få dagen att gå ihop infann jag mig i Skatås 9:40 för löpning. Utrustad med karta och fusklapp begav jag mig ut på banan och med bara ett samtal ;) till Staffan hittade jag vägen. Det var en kul bana och även om mitt tempo var ganska lågt, 18,8km på 2:10, så var jag nöjd med att jag tog mig runt. Borta vid Sävedalen blev jag omsprungen av andra som också övade på loppet. Jag brukar vara lite seg på morgonen och tänkte därför att ett förmiddagspass skulle vara bra för mig och det kändes bra i kroppen och bara skönt att ge sig ut. Efter ett väl genomfört pass bar det av till Staffans morföräldrar där vi belönades med våfflor. Smaskens!
2007-10-17  Dansanta intervaller? Kommentera
Eftersom tisdag är den dag då dans står på schemat hade jag planerat så att jag skulle hinna med att springa i Skatås direkt efter jobbet och sedan åka hem och äta och duscha före det var dags för lindy hop. Tack vare ett strömavbrott på jobbet hann jag gott och väl med det jag skulle.

Planen för träningen var att springa 3x2,5km för att vänja mig vid den kortare distansen inför lördagens duathlon. Tyvärr måste jag säga att det var inte så mycket som gick rätt, till att börja med sprang jag fel (på 2,5:an i Skatås...suck). Sedan orkade jag inte alls hålla ett högre tempo som jag ville. Jag ville väldigt gärna men det gick inte, känns inte som att jag kan springa fortare på 2,5km än jag gör på 10km... Det slutade med 1x2km, 2x1km och sedan gav jag upp.

Efter ett snack med min allt-i-allo och däribland mentale coach (dvs Staffan) är jag på banan igen och vi kom fram till att benen nog fortfarande är trötta efter nästan 2mil i lördags så när de är pigga igen går det nog lite bättre :)
2007-10-16  Sista multisport-tävlingen för i år avklarad Kommentera
Vi var i Uppsala för att genomföra vår sista multisport-tävling för i år. Det var en härlig dag fast lite kallt. Förkylningen hade avtagit.

Det tar alltid ett tag för mig att komma igång och det känns tungt i början. Problemet är bara att komma ihåg att det är så och att det egentligen inte betyder något för tävlingens helhet, men jag vill så gärna känna mig lätt och hoppig i benen från start. Cyklingen kändes bra och löpningen på mitten var okej men Staffans knä bromsade oss lite där. Det är bra att tävla för man blir väl medveten om vad man behöver träna på... Som jag sa till Staffan på vägen hem så borde jag inte springa något annat än i backar, HELA tiden, så kanske det ger resultat. Cykla oxå förresten, men mest springa springa... Vi använde ingen draglina på tävlingen och det är bra att se hur jag står mig i konkurrensen utan Staffans hjälp (bortsett från i kanoten och orienteringen då ;) ). Allt som allt var det en godkänd tävling.
2007-10-11  Kurering Kommentera
Kureringen fortsätter. Ingen träning den här dagen heller :( men det verkar gå åt rätt håll.

Jag var på sta´n och fixade nya obadade blodstoppare (de vi hade med på femmans race blev lite väl blöta under vattenmomentet). Köpte också en längre draglina. Om inte förkylningen ger med sig får väl Staffan bogsera mig runt ;) Hoppas att han har laddat för detta i Tyskland.
2007-10-10  Förkylningsstopp i träningen Kommentera
Verkar ha åkt på en liten förkylning och som vanligt kommer den olämpligt... Jag gör dock allt jag kan för att mota bort den: laddade upp med echinagard och apelsiner igår. Passar också på att dricka mycket gott te. Förkylningen måste gå över innan helgen!

Lite dans vågade jag mig ändå på igår och det var skoj skoj!
2007-10-09  Löppass i trevligt sällskap Kommentera
Ny-gammal träningspartner vid dagens löppass. Hon (Ellen) och jag har väl i och för sig tränat mer ihop än Staffan och jag har gjort, fast oftare i annat format. Det kändes nästan inte som ett träningspass då vi samtidigt hann med och prata om det ena och det andra, kul! Det måste ju verkligen vara snacke-tempo ;)

Vi möttes upp i Skatås och spranng på milen tills vi tyckte att det blev lite väl mycket sport att ta sig fram på den i mörkret och vek då av på 8:an. Benen kändes okej, lite segt i knäna och benen stumnade lite mot slutet. Blev nog en lagom runda i distansfart.
2007-10-08  Materialvård Kommentera
Ingen träning idag, men kroppen kändes helt okej: Lite seg i benen och lite stelt mellan skulderbladen men annars okej. Andra halvan av laget hade väl ungefär samma känningar.

Ingen träning var dock planerad för dagen utan mest materialvård. Eftersom halva laget (Staffan) lämnade landet efter tävlingen fick andra halvan (dvs jag) ta hand om materialvårdandet själv. Det var lerigt värre på både cyklar och skor, men det är ju rätt tacksamt för det släpper lätt och blir rent och snyggt. Ett tack får gå till vår "support" där den ena föräldern som körde runt på våra grejer på lördagen och den andra som körde hem grejerna på söndagen. Tack!
2007-10-07  Äntligen dags för Hemma-match! Kommentera
Så då var det äntligen dags. När klockan ringde kl.7 hade jag redan varit vaken ett tag, spänd av förväntan? Spänd i alla fall, nervös... Det är så blandade känslor med något som man ser fram emot men är nervös för om man ska klara av, mest stå upp mot sina egna förväntningar tror jag. Samtidigt tycker jag om att jag blir nervös, då vet man att det är något särskilt på gång.

Det var en helt fantastiskt vacker dag och bilden vi möttes av när vi kom till Delsjön var helt obeskrivlig. Med vår väder-statistik på tävlingar kommer de snart att be oss att vara för att kunna garantera bra väder ;)

Tävlingen startade med löpning i mycket kuperad terräng. Kände mig besviken på min löparinsats. Det känns som att jag blir andfådd av att gå (!)uppför. Cyklingen och paddlingen känner jag mig nöjd med. Det är ett konstigt fenomen hur man kan känna sig så trött efter att ha sprungit men när man sen får byta gren och hoppa upp på cykeln så känns det okej igen. Måste dock erkänna att när vi kom in på en mindre stig, som när det inte är så blött säkert är askul att cykla, var väldigt lerigt, med en del blöta spångar (Jag har spångest i vanliga fall!) och där jag dessutom drog mig började humöret att tryta.. Men min super-pepp-partner som alltid är glad fick mig på banan igen. Egentligen är det ju roligare att det är för svår stig än för lätt. Under paddlingen satt en kontroll i en mosse och det var lite läskigt att ta sig upp där, det kändes som att fötterna sögs ner. Vid kontrollen höll både Staffan och jag på att sätta oss i leran men tog oss till slut loss. Det hade nog sett ganska kul om någon hade filmat detta...

Väl i mål är jag först (som oftast) missnöjd men sedan infinner sig en stolt känsla av att vi klarade det och när vi fick veta vår placering kände jag mig riktigt nöjd. Allt som allt en rolig och härlig dag i fantastiskt väder!
2007-10-05  Klättring och sen vila, vila... Kommentera
I onsdags var det klättring på schemat: Lagom lugn träning som kan räknas som styrketräning (nästan iaf) fast mycket roligare! En ny klättrare skulle introduceras för sporten, men hon var nästan bättre än sina båda lärare.. Lite oförskämt tycker jag nästan ;) Det var kusin Sofia som var med och testade klättring. jag tycker att det är bra att man kan få testa att klättra även om man inte har klätterkort så vet man ju om man gillar det och då kan man gå en kurs. Sedan jag började klättra för ett år sedan har flera nya varit med och alla har tyckt att det är roligt!
Det hade ju varit lämpligt för vårt lag med ett klättermoment i tävlingen, men det kommer kanske.
Igår hämtade vi ut vår lagpåse på Femman så nu känns det att det är nära. Börjar bli lite pirrig redan, men det är lite tidigt att börja vara nervös två dagar innan. Tillsammans med pirret kom också träningssuget och jag tror det är en anledning till den positiva effekten av att vila sig i form: Att man blir så sugen på att få träna igen!
2007-10-03  Ingen träning om man inte får räkna dans? Kommentera
-Svettig blev jag i alla fall!

Igår blev det alltså ingen träningen, men laget förstärkte sina kunskaper inom cykelmek-området. Som en sista del på mtb-kursen som jag har gått var jag på Cykelstället på mek-kurs. Jag tänker inte aspirera på posten som lagets mek- och materialansvarig, Staffan kan känna sig lugn där ;). Tyvärr hann jag inte vara med på hela genomgången men jag fick i alla fall klart för mig hur man ställer in fram- och bakväxel. Om inte stackars Martin på Cyelkelstället hade behövt gå igenom framväxeln tre gånger för att jag skulle förstå kanske vi hade hunnit med något mer..
Därifrån for jag direkt till kursen i lindy hop som det var första gången på igår. Lite pirrigt men jättekul och bra träning för koncentrationen.
2007-10-02  En kort sväng på Bohusleden Kommentera
Tog den lilla röda till jobbet igår. Nja, det är ju inte den minsta röda i hushållet för den skulle jag nog inte orka på (Staffans Eluder bmx) utan alltså min Poison. Den rullar bra på asfalt och det gick nästan lika fort som med nishikin. Såg fram emot att få trampa hemåt då planen var att cykla Bohusleden upp mot Skatås. Jag kollade lite snabbt på nätet men väl ute i terrängen blev jag osäker ganska snabbt när stigen delade sig i två och jag inte hittade några orange markeringar. Jag hann dock blöta ner mig ordentligt innan jag fick ge upp och cykla asfalt tillbaka. Blev inte riktigt som jag hade tänkt mig men det är bara att ge sig på den igen, med en karta kanske...
2007-09-30  Genrep i härligt väder ;) Kommentera
Nu har vi klarat av genrepet inför Femmans race så nu är det bara att vila sig i form sista veckan. Visserligen kördes genrepet undantaget cykling denna dag men det blev en löpning runt Stora Delsjön i bra tempo och därefter paddling i den samma. Faktiskt bra att träna i dåligt väder, för även om vi har haft tur med tävlingsvädret hittills så kanske inte trenden håller i sig hur länge som helst... Uppe vid kanotuthyrningen mötte vi fler blivande tävlingsdeltagare och då började det suga i tävlingstarmen. Blir spännande med tävling i känd terräng, nästan som hemma-match!